Acest tip de Escherichia coli (E. coli) este o bacterie nepatogenă, deci reistența nu dă simptome, iar până acum detectarea acestui tip de E. coli în țările dezvoltate a fost raportată rar. S-a constatat, însă, că prevalența bacteriilor rezistente la colistin la rezidenții din Vietnam a fost extrem de ridicată și că bacteriile în cauză, ale căror impact clinic este o mare preocupare în spitalele, s-au răspândit în comunitățile locale din țările în curs de dezvoltare mai repede decât se aștepta.
Cel mai puternic antibiotic e ineficient
Rezultatele cercetărilor echipei de la Universitatea Osaka au fost publicate în Jurnalul Antimicrobial Chemotherapy.
Colistin, un antibiotic vechi descoperit în 1950, ucide sau inhibă creșterea bacteriilor Gram-negative, cum ar fi E. coli și Pseudomonas aeruginosa. Este unul dintre puținele medicamente antibacteriene critice pentru tratarea bacteriilor multidrog rezistente și este inclus pe lista medicamentelor esențiale a OMS ca antibiotic de ultimă instanță.
Rezistența la colistin este în mare parte legată de mutațiile cromozomiale. Deși frecvența sa a fost scăzută, s-a observat un anumit nivel de rezistență la colistin. Cu toate acestea, deoarece mult timp rezistența la colistin cauzată de mutații nu a fost transferată la alte specii bacteriene, nu a fost considerată problematică.
Cu toate acestea, o gena transmisibilă de rezistență la colistin (mcr) a fost descoperită în China în 2015 și s-a demonstrat posibilitatea transferării rezistenței la antibioticul de ultimă linie la alte specii bacteriene, moment în care aceasta a devenit o preocupare globală.
O mare amenințare pentru om
Transferul rezistenței prezintă pericolul să apară bacterii super-rezistente la orice fel de medicamente, poreclite deja „bacterii de coșmar". Acestea ar avea rezistență la toate antibioticele, chiar și până la ultimul și cel mai puternic antibiotic cunoscut de om, ceea ce reprezintă o mare amenințare în tratamentul bolilor infecțioase.
Tilpinile rezistente la antibiotice sunt răspândite în efectivele de animale și produsele de zootehnie din țările în curs de dezvoltare. Cercetătorii au subliniat faptul că, spre exemplu, carnea conține bacterii rezistente la colistin, deoarece o cantitate mare din acest antibiotic a fost adăugată la produsele alimentare din Vietnam.
De aceea, grupul a investigat prevalența bacteriilor rezistente la colistin în Vietnam și a arătat că diseminarea Escherichia coli rezistentă la colistin (CR-E) în microbiota in fecalele rezidenților a fost extrem de ridicată (70,4% din rezidenți) și că respectivele bacterii aveau gena de rezistență la colistin transmisibilă (mcr).
Autorul principal al lucrării, Yoshimasa Yamamoto spune, într-un material dat publicității de Universitatea Osaka, că „transportorii CR-E nu provoacă imediat probleme de sănătate, dar este clar că numărul de infecții refractare pentru care antibioticele nu funcționează va crește, ceea ce va deveni o amenințare majoră pentru practica clinică. În această societate fără frontiere, bacteriile rezistente la medicamente se răspândesc repede dincolo de frontierele naționale și regionale, deci este necesar să se consolideze sistemele de supraveghere internațională și să se ia cu promptitudine măsurile preventive".
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.