Bacteria potențial mortală care e pe pielea tuturor

Dana Lascu |
Data publicării:
Staphylococcus epidermidis - bacterie de temut. Se propagă pe nevăzute în spitale
Staphylococcus epidermidis - bacterie de temut. Se propagă pe nevăzute în spitale

Uitați de Stafilococul auriu rezistent la meticilină și de E. coli. Există o altă bacterie care devine din ce în ce mai periculoasă din cauza rezistenței la antibiotice - și este prezentă pe pielea fiecărei persoane de pe planetă

O rudă apropiată a Stafilococului auriu rezistent la meticilină (MRSA), Staphylococcus epidermidis, este o cauză majoră a infecțiilor care amenință viața după o intervenție chirurgicală, dar este adesea trecută cu vederea de către clinicieni și oameni de știință, deoarece este atât de des întâlnită.

Ignorată pentru că se găsește peste tot

Cercetătorii de la Centrul pentru Evoluție Milner de la Universitatea din Bath avertizează că amenințarea reprezentată de aceasă bacterie ar trebui luată mai în serios și să se ia măsuri de precauție suplimentare pentru cei cu risc crescut de infecție care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale.

Ei au identificat un set de 61 de gene care permit acestei bacterii de pe piele - inofensivă în mod normal - să provoace boli care pun în pericol viața.

Ei speră că, înțelegând de ce unele tulpini de Stafilococ epidermidis cauzează boală în anumite circumstanțe, ar putea identifica pe viitor pacienții care sunt cel mai expuși riscului de infecție înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale.

Cercetătorii au luat probe de la pacienți care au suferit infecții după operația de înlocuire a șoldului sau a genunchiului ori a intervențiilor de fixare a fracturilor și le-au comparat cu eșantioane de tampon din pielea voluntarilor sănătoși.

Putem purta tulpina mortală fără să știm

Ei au comparat variația genetică în ansamblul genomului bacteriilor găsite în probe de la bolnavi și sănătoși. Din acestea au identificat 61 de gene în bacteriile care cauzează boala, care nu erau prezente în majoritatea probelor „sănătoase".

În mod surprinzător, însă, există un număr mic de indivizi sănătoși sunt purtători ai tulpinei mortale a bacteriilor fără să știe.

Genele care provoacă boala s-a constatat că ajută bacteria să crească în sânge, să evite evite răspunsul imun al gazdei, făcând suprafața celulei să fie lipicioasă, astfel încât organismele să poată forma biofilme și să facă bacteria rezistentă la antibiotice.

Echipa a publicat studiul săptămâna aceasta în revista Nature Communications.

Patogen mortal „la vedere”

Profesorul Sam Sheppard, directorul al departamentului de Bioinformatică la Milner Center for Evolution, care a condus cercetarea, a spus că: „Staphlococcus epidermidis este un patogen mortal care e la vedere. Întotdeauna a fost ignorat clinic, deoarece se presupune frecvent că acesta a fost un contaminant în probele de laborator sau a fost pur și simplu acceptat ca un risc cunoscut de intervenție chirurgicală".

Infecțiile post-chirurgicale pot fi incredibil de grave și pot fi fatale. Infecția reprezintă aproape o treime din decesele din Marea Britanie, așa că cred că ar trebui să facem mai mult pentru a reduce riscul, dacă putem. (...) Dacă îi putem identifica pe cei care sunt cel mai expuși riscului de infecție, putem viza acei pacienți cu precauții suplimentare de igienă înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale. (...) Pentru că bacteria este atât de abundentă, ea poate evolua foarte repede prin schimbarea de gene, de la una la alta. (...) Dacă nu facem nimic pentru a controla acest lucru, există riscul ca aceste gene care cauzează boala să se răspândească mai mult, în sensul că infecțiile postoperatorii care sunt rezistente la antibiotice ar putea deveni chiar mai frecvente", a adăugat expertul, într-un material dat publicității de Universitatea din Bath.

Profesorul Dietrich Mack, de la Institutul de Diagnostic Medical Bioscientia din Germania, a declarat: „Chirurgia de înlocuire a articulațiilor protetice îi ajută pe mulți pacienți să trăiască vieți independente și dureroase, dar pot avea un curs catastrofic prin infecția cu stafilococ epidermidis. (...) Aceste infecții sunt dificil de diagnosticat (...) este necesar să fie abordat în studii viitoare".

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel