Bacteria NDM-1, antibiotice. Potrivit unui raport publicat miercuri de Agenţia regională de sănătate din Toscana, Italia, bacteria NDM-1, rezistentă la antibiotice, ”s-a răspândit semnificativ în nord-vestul Toscanei”, unde a fost izolată în sângele a 75 de pacienţi din regiune în perioada noiembrie 2018 - 31 august 2019.
Mass-media din Italia a relatat joi, 12 septembrie, ”31 de decese suspecte” în 17 spitale din Toscana, ale unor pacienţi cu diverse patologii (renale, pulmonare sau hepatice).
Cunoscută drept o ”superbacterie”, NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase) face obiectul unei supravegheri internaţionale. A dost identificată prima dată în India în 2009 și este considerată ”o bombă cu întârziere” de către experţi. Este vorba despre o genă de rezistenţă care s-a răspândit la speciile bacteriene patogene, responsabile de dizenterie, dar şi de holeră. ”Capacitatea de rezistenţă la antibiotice face ca această bacterie să fie periculoasă, în special pentru pacienţii sensibili, care suferă de diverse patologii sau cu imunodeficienţă”, au declarat reprezentanți ai Agenţiei regionale de sănătate în raportul său.
Agenţia a declarat că a înfiinţat o unitate de criză în mai şi a instituit linii directoare privind măsurile de igienă şi de prevenire. Acestea prevăd măsuri de depistare a bacteriei la pacienţii cu risc sau admişi la anumite secţii, precum Boli Infecţioase, Oncologie sau Chirurgie cardiacă. Totodată, au fost luate măsuri de izolare în cazul pacienţilor la care a fost detectată tulpina, a mai spus agenţia de sănătate regională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.