Bacteria mâncătoare de carne ce pune viața în pericol. Dr. Cosmin Măcuceanu: Se răspândește rapid. Este extrem de gravă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fascita necrozanta - FOTO: Freepik@vecstock
fascita necrozanta - FOTO: Freepik@vecstock

Această infecție se răspândește rapid și este extrem de gravă.

Fasceita necrozantă, o infecție bacteriană rară dar extrem de gravă, își face simțită prezența în comunități, generând îngrijorare și panică printre medici și cetățeni deopotrivă.

Această boală devastatoare, cunoscută și sub denumirea de "bacteria care mănâncă carne", este cauzată în majoritatea cazurilor de streptococi betahemolitici de grup A sau de o combinație de bacterii aerobe și anaerobe, incluzând specii precum Streptococ, Stafilococ, Proteus, Pseudomonas și altele.

Fasceita necrozantă, ce este

Fasceita necrozantă - FOTO: Freepik@vivekfxstudio

Dr. Cosmin Măcuceanu, medic rezident boli infecțioase, arată pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeș din Timișoara, ce este fasceita necrozantă. 

"Bacteria care mănâncă carne. Fasceita necrozantă (FN) este o infecție bacteriană a pielii și a țesuturilor moi subiacente, cauzată în 80% din cazuri de streptococi betahemolitici de grup A (GAS) sau de un mix de bacterii aerobe și anaerobe (specii de Streptococ, Stafilococ, Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, E. coli, Clostridium, Bacteroides).

Boala necesită intervenție medicală imediată și agresivă pentru a preveni complicațiile severe și mortalitatea ridicată asociată. Infecția poate începe printr-o leziune minoră a pielii, cum ar fi o tăietură, o mușcătură de insectă sau o înțepătură, și se răspândește rapid în țesuturile moi din proximitate.

Este o infecție rară, dar extrem de gravă, care progresează rapid. La aproximativ 85% dintre pacienții cu FN apare sindromul șocului septic. Incidența insuficienței multiple de organe și a mortalității este de 30%", arată dr. Cosmin Măcuceanu, medic rezident boli infecțioase, arată pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeș din Timișoara.

Fasceita necrozantă, cauze

Modul de transmitere este în general prin contact direct cu leziuni minore ale pielii, precum tăieturi sau mușcături de insecte, iar boala se poate răspândi rapid în țesuturile moi din proximitate. Simptomele includ febră, dureri severe și inflamație intensă în zona afectată, cu un grad de severitate care nu este întotdeauna proporțional cu aspectul clinic al leziunii.

"Factorii favorizanți sunt obezitatea, diabetul zaharat, patologia renală, insuficiența venoasă/arterială periferică, imunosupresia sau intervențiile chirurgicale abdominale recente. FN se caracterizează prin febră și dureri severe care nu sunt proporționale cu semnele clinice ale infecției pielii. Zona afectată devine eritematoasă (roșiatică), tumefiată și edematiată (lucioasă și umflată), iar la atingere este foarte caldă", mai arată dr. Cosmin Măcuceanu.

Fasceita necrozantă, tratament

Tratamentul pentru fasceita necrozantă necesită o abordare agresivă și rapidă, combinând terapia chirurgicală și terapia medicamentoasă. Debridarea extensivă a țesutului infectat și necrozat este esențială, uneori fiind necesară chiar și amputarea membrului afectat. În paralel, tratamentul medicamentos se bazează pe antibiotice cu spectru larg și terapie intensivă pentru susținerea funcțiilor vitale și tratarea complicațiilor grave.

"Tratamentul pentru FN are două componente: terapia chirurgicală și terapia medicamentoasă. Este esențială intervenția chirurgicală promptă cu debridarea (rezecția) extensivă a țesutului infectat și necrozat, dar și explorarea fasciei profunde și a mușchilor subiacenți, uneori fiind necesară amputarea membrului afectat.

Tratamentul medicamentos trebuie inițiat rapid sub strictă supraveghere medicală. Terapia se bazează pe o combinație de antibiotice cu spectru larg, iar în cazurile extreme terapie intensivă pentru susținerea funcțiilor vitale și tratamentul complicațiilor asociate, insuficiența renală sau șocul septic", mai explică dr. Cosmin Măcuceanu, medic rezident boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș, Timișoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel