Vezi și: Lockdown-ul impus de COVID a accelerat îmbătrânirea creierului. Adolescenții, cei mai afectați
Potrivit unei cercetări recente, adăugarea morcovilor mici în dieta ta de doar trei ori pe săptămână poate conduce la îmbunătățiri vizibile în sănătatea pielii și imunitate. Studiul a descoperit că consumul acestui snack simplu a crescut semnificativ nivelurile de carotenoide din piele la tinerii adulți. Beneficiile au fost și mai mari când morcovii erau combinați cu un supliment multivitaminic care conținea beta-caroten.
Carotenoidele, pigmenți naturali responsabili pentru culorile vii ale multor fructe și legume, sunt importante datorită proprietăților lor antioxidante. Dieta este singura sursă de acești fitonutrienți, iar nivelurile mai mari de carotenoide în piele sunt asociate cu o imunitate îmbunătățită, o sănătate mai bună a pielii și un risc redus de afecțiuni cronice precum bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
Vezi și: Problemele de vedere, asociate cu demența. Adulții în vârstă, cei mai vulnerabili
Studiu prezentat la Chicago
Cercetarea, prezentată la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție la Chicago, a fost realizată de Mary Harper Simmons, studentă la Nutriție la Universitatea Samford.
"Descoperirile noastre sugerează că o mică modificare dietetică, încorporarea morcovilor mici ca snack, poate crește semnificativ acumularea de carotenoide în piele", a spus Simmons, potrivit SciTechDaily.
Pentru a testa efectele morcovilor mici asupra sănătății pielii, cercetătorii au recrutat 60 de tineri adulți pentru un studiu de patru săptămâni.
Participanții au fost împărțiți în patru grupuri: un grup de control care a consumat felii de mere Granny Smith, un grup care a consumat 100 de grame de morcovi mici, un grup care a luat un supliment multivitaminic cu beta-caroten și un grup care a consumat atât morcovi, cât și suplimentul.
Cercetătorii au măsurat nivelurile de carotenoide din piele înainte și după intervenție folosind un dispozitiv noninvaziv numit VeggieMeter. Nivelurile de carotenoide în piele au crescut cu 10,8% în rândul celor care au consumat morcovi mici și cu 21,6% în rândul celor care au combinat morcovii cu suplimentul. Nu au fost observate schimbări semnificative în grupul de control sau în rândul participanților care au luat doar suplimentul.
Morcovi - FOTO: Freepik@grmarc
Morcovi vs. suplimente
Una dintre descoperirile surprinzătoare a fost că combinația de morcovi mici și un supliment multivitaminic a fost mai eficientă decât fiecare componentă luată separat.
"Am descoperit că combinația de morcovi mici și un supliment multivitaminic care conține beta-caroten poate avea un efect interactiv asupra acumulării de carotenoide în piele", a spus Simmons.
Acest lucru sugerează că nutrienții din alimente ar putea fi absorbiți diferit comparativ cu cei din suplimente.
Vezi și: Ora administrării medicamentelor antihipertensive, fără impact asupra efectului acestora
Cercetări viitoare
Studiul ridică întrebări interesante despre modul în care carotenoidele din surse alimentare diferă în absorție și impact comparativ cu cele din suplimente. Cercetătorii intenționează să investigheze mai departe acest mecanism și să exploreze efectele altor alimente bogate în carotenoide, cum ar fi cartofii dulci și legumele verzi, pentru a vedea dacă rezultate similare pot fi obținute cu alte alegeri dietetice.
Pentru cei care doresc să îmbunătățească sănătatea pielii și să-și întărească sistemul imunitar, acest studiu evidențiază beneficiile unei mici modificări dietetice. Adăugând morcovi mici în rutina ta de snack-uri, ideal alături de un multivitaminic bogat în beta-caroten, poți obține un impuls semnificativ pentru sănătatea ta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.