Baby morcovii, aliații sănătății, arată cel mai nou studiu. Îmbunătățesc aspectul pielii și susțin imunitatea

Monika Baciu |
Data publicării:
morcovii - FOTO: Freepik
morcovii - FOTO: Freepik

Acest aliment este un aliat al sănătății. Îmbunătățește aspectul pielii și susține funcționarea normală a organismului.

Vezi și: Lockdown-ul impus de COVID a accelerat îmbătrânirea creierului. Adolescenții, cei mai afectați

Potrivit unei cercetări recente, adăugarea morcovilor mici în dieta ta de doar trei ori pe săptămână poate conduce la îmbunătățiri vizibile în sănătatea pielii și imunitate. Studiul a descoperit că consumul acestui snack simplu a crescut semnificativ nivelurile de carotenoide din piele la tinerii adulți. Beneficiile au fost și mai mari când morcovii erau combinați cu un supliment multivitaminic care conținea beta-caroten.

Carotenoidele, pigmenți naturali responsabili pentru culorile vii ale multor fructe și legume, sunt importante datorită proprietăților lor antioxidante. Dieta este singura sursă de acești fitonutrienți, iar nivelurile mai mari de carotenoide în piele sunt asociate cu o imunitate îmbunătățită, o sănătate mai bună a pielii și un risc redus de afecțiuni cronice precum bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.

Vezi și: Problemele de vedere, asociate cu demența. Adulții în vârstă, cei mai vulnerabili

Studiu prezentat la Chicago

Cercetarea, prezentată la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție la Chicago, a fost realizată de Mary Harper Simmons, studentă la Nutriție la Universitatea Samford.

"Descoperirile noastre sugerează că o mică modificare dietetică, încorporarea morcovilor mici ca snack, poate crește semnificativ acumularea de carotenoide în piele", a spus Simmons, potrivit SciTechDaily.

Pentru a testa efectele morcovilor mici asupra sănătății pielii, cercetătorii au recrutat 60 de tineri adulți pentru un studiu de patru săptămâni.

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri: un grup de control care a consumat felii de mere Granny Smith, un grup care a consumat 100 de grame de morcovi mici, un grup care a luat un supliment multivitaminic cu beta-caroten și un grup care a consumat atât morcovi, cât și suplimentul.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de carotenoide din piele înainte și după intervenție folosind un dispozitiv noninvaziv numit VeggieMeter. Nivelurile de carotenoide în piele au crescut cu 10,8% în rândul celor care au consumat morcovi mici și cu 21,6% în rândul celor care au combinat morcovii cu suplimentul. Nu au fost observate schimbări semnificative în grupul de control sau în rândul participanților care au luat doar suplimentul.

Vezi și: Carnea roșie și zahărul, factor de risc major pentru cancerul de colon. Scad nivelul de citrat, compusul implicat în producția de energie

Morcovi - FOTO: Freepik@grmarc

Morcovi vs. suplimente

Una dintre descoperirile surprinzătoare a fost că combinația de morcovi mici și un supliment multivitaminic a fost mai eficientă decât fiecare componentă luată separat.

"Am descoperit că combinația de morcovi mici și un supliment multivitaminic care conține beta-caroten poate avea un efect interactiv asupra acumulării de carotenoide în piele", a spus Simmons.

Acest lucru sugerează că nutrienții din alimente ar putea fi absorbiți diferit comparativ cu cei din suplimente.

Vezi și: Ora administrării medicamentelor antihipertensive, fără impact asupra efectului acestora

Cercetări viitoare

Studiul ridică întrebări interesante despre modul în care carotenoidele din surse alimentare diferă în absorție și impact comparativ cu cele din suplimente. Cercetătorii intenționează să investigheze mai departe acest mecanism și să exploreze efectele altor alimente bogate în carotenoide, cum ar fi cartofii dulci și legumele verzi, pentru a vedea dacă rezultate similare pot fi obținute cu alte alegeri dietetice.

Pentru cei care doresc să îmbunătățească sănătatea pielii și să-și întărească sistemul imunitar, acest studiu evidențiază beneficiile unei mici modificări dietetice. Adăugând morcovi mici în rutina ta de snack-uri, ideal alături de un multivitaminic bogat în beta-caroten, poți obține un impuls semnificativ pentru sănătatea ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel