AZD0780, medicamentul care reduce colesterolul. Este bine tolerat

Monika Baciu |
Data publicării:
colesterol - FOTO: Freepik@katemangostar
colesterol - FOTO: Freepik@katemangostar

Un nou medicament oral poate scădea semnificativ colesterolul rău (LDL) în corp, oferind speranțe pentru pacienții cu riscuri cardiovasculare crescute.

Într-un studiu de fază inițială, AZD0780 a demonstrat că poate reduce nivelurile de LDL cu cel puțin 30% la participanții cu colesterol ridicat. Mai mult, când a fost combinat cu statina rosuvastatin, efectul a fost remarcabil: o scădere cu 78% a colesterolului LDL față de nivelurile inițiale.

Aceste descoperiri deschid calea către noi opțiuni de tratament oral pentru a ajunge la țintele recomandate de ghiduri pentru gestionarea colesterolului, într-o mare parte a populației afectate.

Primul inhibitor oral micromolecular a proteinei convertazei subtilizine kexin tip 9 (PCSK9) pare să fie eficient nu doar în reducerea colesterolului lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) de sine stătătoare, dar poate avea și un efect sinergic cu statinele, conform rezultatelor preliminare ale unui trial de fază 1 pentru AZD0780.

Vezi și: De ce dormea John F. Kennedy pe o scândură de lemn. Cum alegem salteaua potrivită. Dr. Ovidiu Grămescu: E foarte bine

Trialul, prezentat la Societatea Europeană de Ateroscleroză

Colesterolul mărit - FOTO: Freepik@Phonlamaistudio

Trialul, prezentat la Societatea Europeană de Ateroscleroză (EAS) în 2024, a constatat că atunci când medicamentul a fost administrat la 35 de participanți cu niveluri crescute de LDL, acestea au scăzut cu cel puțin 30% față de nivelurile de bază.

În plus, o subanaliză din cadrul trialului a arătat că asocierea AZD0780 cu statina rosuvastatină a dus la o reducere cu 78% a nivelurilor de colesterol LDL față de bază, efect pe care cercetătorii îl sugerează a fi de tip sinergic, nu aditiv, al celor două compuși.

Rick Vega, PhD, Director de Cercetare și Dezvoltare Clinică Timpurie în Cardiovascular, Renală și Metabolism la AstraZeneca BioPharmaceuticals R&D, a afirmat că, luate împreună, descoperirile sugerează că o combinație fixă între AZD0780 și o statină "ar putea fi o opțiune atractivă de primă linie pentru atingerea nivelurilor de colesterol LDL recomandate de ghiduri în majoritatea pacienților".

Vezi și: Noi tratamente pentru obezitate și slăbit. Promit să ardă grăsimile și să te ajute să pierzi 15% din greutate

Tratamentul, bine tolerat

Medicamentul este, de asemenea, sigur și bine tolerat, având "o biodisponibilitate orală excelentă", a adăugat el. Cu 80% dintre persoanele cu risc ridicat și foarte ridicat care nu ating obiectivele de colesterol LDL stabilite în ghidurile ESC și EAS pentru managementul dislipidemiilor, și cu terapiile injectabile disponibile în prezent folosite în mod limitat, Vega a subliniat necesitatea crescută pentru terapii orale.

El a menționat că studiul PURSUIT, un studiu de selecție a dozei de fază 2b, este în prezent în desfășurare. Totuși, rezultatele acestui trial au provocat o dezbatere intensă în cadrul întâlnirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel