Pornind de la un material de presă care arăta că „Lunar, la medicii pediatri de a Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe ajung până la cinci cazuri noi de copii diabetici”, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a constatat că în Covasna nu există un diabetolog pediatru.
Problema este mult mai veche și mult mai mare. Pentru a avea dreptul să tratezi un copil cu diabet sau cu boli endocrine, medicii pediatri trebuie să facă o supra-specializare pe diabetologie sau endocrinologie. Altfel, singura soluție este ca un diabetolog să facă echipă cu un medic pediatru și astfel să poată trata micuții pacienți.
„Cu toate că specialiștii de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice pot acorda asistență medicală de specialitate pacienților din toate grupele de vârstă, copilul trebuie să facă 2 drumuri la 2 specialiști diferiți, iar din datele comunicate de către autoritățile sesizate rezultă că specialitatea de diabetolog este o specializare care lipsește, iar celălalt aspect, care se datorează numărului mic de medici rezidenți care optează pentru această specializare, constituie încă un impediment în tratarea minorilor cu diabet zaharat de către un singur specialist diabetolog pediatru”, se arată în recomandarea trimisă de Avocatul Poporului către Ministerul Sănătății.
Prea puțini diabetologi și endocrinologi pediatri
Pentru tratamentul copiilor cu diabet zaharat ar fi benefice serviciile unor medici specializați atât în diabetologie, cât și în pediatrie, „însă Ordinul nr. 905/2019 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, nu prevede o asemenea dublă specializare”.
În România există Registrul Național de Diabet al Copilului, realizat de Organizaţia Naţională Română pentru Ocrotirea Copilului şi Adolescentului cu Diabet Zaharat, cu concursul multor medici.
Conform Recomandării Avocatului Poporului, în anul 2019, au contribuit la Registru 68 de medici, din care: 14 pediatri cu supra-specializare în diabet; 4 pediatri cu supra-specializare în endocrinologie pediatrică; 8 pediatri fără vreo specializare și 42 specialiști diabetologi.
Practic, în România 29 de județe nu au niciun diabetolog pediatru, alte 13 județe au câte unul și doar București, Timiș, Cluj și Iași au mai mult decât unul.
„La sfârșitul anului 2019, numărul total al copiilor diagnosticați cu diabet în întreaga țară a fost de 3.359, dintre care 436 diagnosticați în anul 2019; de asemenea, 29 de județe nu au niciun pediatru diabetolog”, se mai în recomandarea Avocatului Poporului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.