Avertismentul unui medic: „Zilele acestea se plantează semințele următorului val de COVID”. De noi depinde cât de repede se va răspândi OMICRON în România

Dana Lascu |
Data publicării:
Pandemia COVID-19 Foto: Pixabay
Pandemia COVID-19 Foto: Pixabay

Cunoscutul medic psihiatru Gabriel Diaconu avertizează că toată îmbulzeala de Sărbători ne va costa scump și că nebunia din zilele acestea „plantează semințele următorului val de COVID” și răspândirea variantei  OMICRON de coronavirus în România. 

„Zilele acestea se plantează semințele următorului val de COVID 

Doar în ultimele 24 de ore prin Vama Nădlac au intrat peste 100 de mii de oameni. Cu toate precauțiile posibile luate, inclusiv cu implementarea PLF-urilor (formularelor personale de localizare), cu tot ce înseamnă certificat de vaccinare, de trecere prin boală sau test făcut cu 48 - 72 de ore înainte, avansul Omicron este inevitabil.

Vor fi dintre aceia care deplâng starea sistemului românesc de sănătate, și ar face bine să facă așa.

Mai sunt dintre aceia care vituperează la adresa autorităților sau hrănesc mașinăria discordiei cât privește cine, ce, cum dar mai ales unde transmite COVID”, atrage atenția medicul psihiatru  Gabriel Diaconu.

El spune că ar trebui să evităm îmbulzeala și că în mâinile noastre stă debutul unui nou val de COVID și cât d erepede se va extinde varianta OMICRON în România. 

„Aseară am vrut să-mi duc copiii la o scurtă vizită în centru, la Târgul de Crăciun cu taxă primărească. Am ajuns, m-am uitat, am făcut rapid prima la stânga și am plecat. Era nu că îngrămădeală. Îngrămădeala se îngrămădise într-ânsa de câteva ori.

Sorții următoarelor săptămâni stau, în cel mai serios mod cu putiință, în mâinile fiecăruia. Câteva lucruri de bun simț merită luate în considerare în planurile pe care vi le veți face de Sărbători:

1. Deocamdată Delta corona e încă prevalent în România. Dacă v-ați vaccinat în schemă completă, sau dacă ați trecut prin COVID, e foarte posibil că dacă răciți va fi Omicron, nu altceva. Cu atât mai mult cu cât vă veți intersecta cu persoane sosite acasă ”de sărbători” din țări unde Omicron deja se răspândește dramatic: UK, Spania, Germania, Olanda. 

2. E foarte important să vă gândiți de două ori, dacă sunteți răciți, dacă veți vizita rude, prieteni, cunoștințe îndeosebi în mediul rural, dar cu atât mai mult persoane care au o sănătate mai șubredă și/sau vârstă înaintată. Avem câteva date care par a sugera că Omicron e mai puțin patogen, și se complică mai rar cu pneumonie și ARDS (detresă respiratorie acută severă). Dar e totuși corona, și au fost și cazuri de deces după infecție cu Omicron. 

3. Îndeosebi atenție la copii. Omicron împărtășește apetența Delta pentru populația pediatrică. România deja a înregistrat și cazuri de MIS-C (răspuns inflamator sistemic al copilului), o complicație severă a COVID, unde multiple organe pot fi atinse, respectiv cazuri de pneumonie unde a fost nevoie de suport ventilator avansat. Din păcate, România a avut și decese în rândul copiilor. 

4. Știu că pare nedrept, dar o recomandare aparte trebuie făcută celor care vin din diaspora acasă. Sunt foarte grele sărbătorile în ultimii doi ani. Sunt cu atât mai grele cu cât pretutindeni e pâcla pandemică, și oamenii au nervii întinși la maxim. Nu-mi aduc aminte decât, poate, în anii '90 să întâlnesc persoane atât de furioase, uneori din nimic. Dar fiecare e responsabil pentru sine. De vreme ce veniți să vedeți oameni dragi, și de vreme ce nu i-ați mai văzut de o vreme, dar mai ales pentru că urmează să plecați înapoi în țările voastre adoptive, nu ar fi păcat? Nu ar fi păcat să-i lăsați în urmă bolnavi sau, și mai rău, spitalizați spre, posibil, și deces?

E o trăsătură tipică românilor să-și bruftuluiască aleșii, să-și înjure primarii, să-și ia la strămoși polițiștii. Mai ales a celor care-au plecat, de multe ori pe bună dreptate, din România. Nimeni nu zice, fiecare are dreptul la o părere despre țara lui de origine. Dar dacă tot ai ajuns să trăiești într-un loc sensibil mai civilizat, sensibil mai curat, mai respectuos cu semenii, caută să aduci bunele practici cu tine acasă. Că-ți place, că nu-ți place, România nu e nici troaca ta, nici nu-ți datorează nimic. Că vrei tu să ai două săptămâni pe an să te dai mare la ”țăranii” de aici posibil că te ajută să refulezi diverse lucruri, dar aduci probleme, faci probleme și vei lăsa în urmă probleme.

Nu există sfaturi prețioase aici. Doar o recomandare: fii cuvincios.

Suma cumulată a tuturor semințelor infecțioase face ca primele 10 - 14 zile după sărbătorile de iarnă să ne pună în fața fatalității. O nouă emergență de cazuri, din câte știm până acum cu o pantă exponențială foarte intimidantă. 

Cât de intimidantă? Simplu. Dublare a cazurilor raportate la fiecare două zile. Și vorbim de state mult mai bine echipate decât România, oricât ar vrea să se laude unii cu harta unde noi suntem verzi, dar alții nu. 

Dacă (deși nu-mi fac iluzii) reușim, cumva, să navigăm corect următoarele câteva săptămâni, și dacă unele ipoteze despre Omicron încep să se susțină, 
Prin februarie vom avea câteva milioane de mucoși, 

Dar se poate la fel de bine să avem ceva mult mai rău decât am trăit în toamnă cu Delta-corona. În care caz pentru mulți va putea fi vorba de prea puțin, prea târziu.

Este al doilea Crăciun pandemic. Nu pot să nu-mi aduc aminte că, anul trecut cam la vremea asta, ne bucuram că România avea alocate milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, primele care urmau să vină în ianuarie, 2020. Am reușit să convingem aproape 8 milioane dintre ei să se vaccineze. N-am reușit să-i convingem pe ceilalți 5 milioane. 

N-aș vrea să-i convingem pe buza unei noi cavalcade a morții, că nu-i nici normal, nici firesc. Dar ce mai e firesc, zilele acestea. 
#medicinromania #COVID19”, a notat dr Gabriel Diaconu pe pagina sa de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel