Deși epidemia de gripă din sezonul trecut (2020-2021) a fost aproape inexistentă, datorită restricțiilor impuse pentru combaterea coronavirusului și, mai ales, a respectării acestora, anul acesta cazurile de gripă ar putea fi mult mai multe. Acest pericol este evidențiat de un studiu publicat în revista „Nature”, care examinează evoluția gripei și a altor boli infecțioase, notează La Stampa.
În rândul copiilor, de exemplu, anul trecut nu au existat cazuri de gripă, în timp ce episoadele de rinovirus au fost reduse cu o treime. În acest an, situația este diferită, după cum a explicat Alberto Villani, directorul departamentului de pediatrie de la Spitalul de Copii „Bambino Gesù” din Roma, și există deja pacienți cu adenovirus și alte virusuri respiratorii, într-un procent egal cu cel înregistrat până acum în timpul întregii pandemii.
În plus, primele cazuri reale de gripă au fost raportate deja în Italia, la Torino și Milano, odată cu scăderea temperaturilor.
Anul trecut, s-a constatat o aplatizare substanțială a curbei cazurilor de gripă sezonieră în toamna și iarna 2020-2021, în toate țările. În Italia, de exemplu, au fost înregistrate 2,4 milioane de cazuri de îmbolnăviri similare gripei, dar virusul gripal din acel sezon nu a fost izolat.
În acest an, scenariul este diferit în Italia: o mare parte a populației (peste 80% din persoanele cu vârsta peste 12 ani) este vaccinată împotriva COVID și s-a renunțat la diverse restricții.
Pier Luigi Lopalco, profesor la Universitatea din Salento, spune că „relaxarea măsurilor va fi asociată cu un număr mai mare de cazuri de gripă decât anul trecut”.
„Gândul că sistemul nostru imunitar s-a schimbat sau a slăbit semnificativ și că gripa sau alte infecții ne pot ataca mai frecvent sau mai grav este o ipoteză destul de îndepărtată în opinia mea", liniștește expertul, potrivit căruia „un singur an de pauză" nu poate provoca daune majore, notează Antena 3.
Dar un alt fenomen poate să apară: „Deoarece, în medie, gripa nu ne lovește în fiecare an, ci o dată la patru ani, toamna și iarna viitoare ar putea exista un exces de cazuri care nu au apărut anul trecut, într-un fel de efect de recuperare”, spune Lopalco. Acesta adaugă însă că nu trebuie să ne așteptăm la cazuri mai multe decât în sezoanele pre-pandemice.
În concluzie, probabil că va exista gripa, dar nu se știe cât de puternică va fi, iar spitalele vor trebui să facă față la două epidemii. De aceea, este o idee bună ca toată lumea să se vaccineze, atât împotriva Covid-19, cât și împotriva gripei, „și chiar o puteți face în același timp fără probleme", adaugă Lopalco.
„În plus față de vaccin, menținerea anumitor precauții, cum ar fi purtarea unei măști, distanțarea și spălarea frecventă a mâinilor vor continua să ne apere. Ceea ce provoacă epidemia de gripă, circulația puternică a virusului, este o combinație de factori: temperaturile scăzute și statul în casă, împreună cu contactele sociale, faptul că ne întâlnim. Chiar și atunci când sunt vaccinați, măștile și distanța reduc riscurile", concluzionează Lopalco.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.