Astăzi a avut loc dezbaterea "Construirea rezilienței în sistemul de sănătate", eveniment organizat de Centrul pentru Inovare în Medicină, la Biblioteca Centrala Universitară, eveniment condus de către dr. Marius Geanta, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.
În cadrul evenimentului la care au luat parte nume importate din sănătate, s-au dezbătut probleme legate de diagnosticarea și tratamentul cancerului în România. În plus, au fost prezentate și rezultatele unui studiu comparativ la nivel european privind ratele de tratament medicamentos pentru cancerul pulmonar NSCLC, realizat de Institute for Health Economics (IHE) din Suedia la solicitarea MSD precum și o modelare economică a impactului bugetar și asupra sănătății pe care l-ar avea folosirea imunoterapiilor din clasa inhibitorilor PD-(L)1 în perioada 2021-2025 în linia 1 sau 2 de tratament, pentru pacienți oncologici cu forme avansate de boală, care altfel ar avea un prognostic sever.
Chimioterapia și hormonoterapia, reduse de la 100%, la 20%. Achimaș - Cadariu: Nu mi-a venit să cred
Printre invitați s-a aflat și Patriciu Achimaș - Cadariu, medic primar cu supraspecializare în ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, doctor în ştiinţe medicale și președintele grupului de luptă împotriva cancerului din Parlamentul României, care a subliniat că cea mai mare reușită a programului de combatere a cancerului este ca pacienții să fie priviți în ochi.
Foto: Facebook Patriciu Achimas-Cadariu
"Cred că trebuie să ne gândim la oamenii pentru care muncim astăzi, la români și pacienți, fiindcă ne adresăm multor categorii și dacă peste 4 - 5 ani o să vedem că un procent important dintre tinerele și femeile pe care le-am propus sunt vaccinate, dacă rețelele de screening vor fi implementate, având și tehnologii noi care ne ajută foarte mult și tipizarea HPV aș numi-o printre ele.
Dacă acest traseu al pacientului va conduce nu numai la un termen rezonabil între suspiciune și diagnostic și un alt termen la fel de rezonabil între diagnostic și tratament, va fi unul precis, pentru că degeaba vom avea repede, repede un diagnostic, dacă el nu va fi unul complet și complex, care să ne permită în paralel cu dezvoltare moleculelor, ținând cont de numărul mare de cazuri avansate, să-i termină să înceapă o terapie specifică, sistemică.
Mă uitam la țările din vest, într-un grafic, în anii 1990 - 1995, aproape 100% dintre tratamentele sistemice erau reprezentate de chimioterapie și hormonoterapie. Acolo, acest lucru s-a redus anul acesta la un procent care nu mi-a venit să cred... e 20%.
Și avem toate celelalte molecule care acționează țintit și mai avem un alt grafic în care vedem țări care au capacitatea de a introduce noile molecule și de testare, unele care introduc molecule dar n-au testare și altele care n-au nici molecule, n-au nici testare", a spus prof. dr. Patriciu Achimaș - Cadariu, președintele grupului de luptă împotriva cancerului din Parlamentul României și coordonatorul științific al planului național de combatere a cancerului.
"Avem toate tehnologiile puse în palmă. Dacă peste 4 - 5 ani o să ne putem uita în ochii pacienților noștri, înseamnă că am izbândit"
"Pentru a fi competitivi trebuie să fim pe acea linie ascendentă care să meargă în paralel, să dezvolte în paralel testarea și introducerea de molecule, dar nu pe o dreaptă care va fi aproape de axă, și una care să țină cont de faptul că ne uităm în ochii pacienților, pacienți cu nevoile lor. Nevoile lor sunt acelea de a trăi și de a avea o calitate a vieții mult mai bună.
Asta cred că ar trebui să ne propunem în acest plan de combatere al cancerului, ca peste 4 - 5 ani să ne putem uita în ochii pacienților.
Noi avem toate tehnologiile la dispoziție, le avem puse în palmă, avem o Comisie Europeană care ne sprijină, avem bani europeni să dezvoltăm și să antrenăm profesioniștii din țară să fie la zi cu totul. Și de acum în colo e numai efortul nostru.
Dacă peste 4 - 5 ani o să ne putem uita în ochii pacienților noștri, înseamnă că am izbândit", a completat el.
"Da, ideea de a-i privi în ochi pe pacienți este un indicator de performanță extrem, extrem de valid și sunt absolut de acord că avem totul aici", a completat medicul Marius Geantă.
"Sigur, nu o să le facem pe toate odată, dar s-au făcut deja pași și aș sublinia că doamna președintă a CNAS (n.r Adela Cojan) este campionul nostru, pentru că a făcut deja pași importanți. Și în final, toate aceste piese de puzzle, dacă se vor întruchipa în acestă imagine cât mai bună pe care ne-o dorim, atunci vom avea capacitatea de a ne privi în ochi", a conchis Patriciu Achimaș - Cadariu.
Cei născuți după 1979, risc crescut să facă BOALA asta: Vorbim de o mortalitate mare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.