AVC, tratament care reduce leziunile cerebrale și ajută recuperarea motorie, în teste

Dana Lascu |
Data publicării:
Materie cenușie
Materie cenușie

La pacienții cu AVC, fluidele cerebrale pot fi normalizate cu antagoniști ai receptorilor adrenergici, o combinație de medicamente care blochează activitatea (nor)adrenalinei în creier, arată un nou studiu. Acest tratament experimental ajută la recuperarea motorie a pacienților cu AVC și la reducerea morții celulare, spun oamenii de știință. Testele au fost făcute pe șoareci, în laborator.

Leziunile cerebrale, cum ar fi AVC - ul (accidentul vascular cerebral), pot fi debilitante și necesită tratament imediat. Factorii de coagulare, cum ar fi trombina, sunt administrați în mod obișnuit pacienților, dar există multe alte semne legate de accident vascular cerebral care pot fi vizate, cum ar fi umflarea și dezechilibrele ionice în fluidele din jur.

Tratament experimental

Noi cercetări arată că fluidele cerebrale pot fi normalizate cu antagoniști ai receptorilor adrenergici, o combinație de medicamente care blochează activitatea (nor)adrenalinei în creier. Acest tratament experimental ajută recuperarea motorie și reducere mortalitatea celulară după AVC, la șoareci, arată studiul publicat pe 16 mai, în Proceedings of the National Academy of Sciences

O consecință majoră a accidentului vascular cerebral este dezechilibrul imediat al concentrațiilor ionice ale fluidelor care inundă celulele creierului. Nivelurile de potasiu cresc și se acumulează lichid, ceea ce duce la umflare, o cauză majoră a accidentului vascular cerebral.

„Știm că în creier dinamica apei imediat, în timpul și după un AVC, este critică, așa ca ne-am concentrat pe căi care mută fluide în și din celule", explică autorul principal al studiului, Hiromu Monai de la Centrul RIKEN pentru Științe ale Creierului și de la Universitatea Ochanomizu.

Reactivează neuronii

O modalitate de scădere a nivelului de potasiu și de reactivare a neuronilor este prin administrarea de antagoniști ai receptorilor adrenergici (AdR), medicamente care contracarează tulburările electrice și chimice care însoțesc un accident vascular cerebral. Aceste medicamente antagoniste pot promova schimbul de fluide în creierul normal a constatat un co-autor al acestui studiu, Maiken Nedergaard, de la Centrul Medical de la Universitatea din Rochester.

Un cocktail de blocanți AdR a reușit să reducă atât zona de afectare a țesuturilor, cât și nivelul de potasiu în șoarecii cu AVC. Mai mult decât atât, administrarea blocantelor AdR, chiar și la una sau două ore după AVC, a fost eficientă pentru stoparea extinderii infarctului.

Recuperare rapidă și mai bună

De asemenea, șoarecii au reușit să-și recupereze mai repede capacitatea de a utiliza labele atunci când au fost tratați cu blocanți AdR. Cercetătorii au descoperit că nivelurile canalelor de apă numite aquaporin 4 au fost mai mici în urma unui AVC. „Noi credem că menținerea nivelurilor de aquaporin este esențială pentru a proteja țesutul cerebral în timpul unui AVC", spune Monai.

Pentru a testa această idee, cercetătorii au folosit șoareci modificați genetic care nu aveau canalul pentru aquaporin 4. Acești șoareci nu au beneficiat de tratamentul cu blocant AdR și nivelurile lor de potasiu din creier au rămas ridicate după accident vascular cerebral, susținând ideea că efectul neuroprotector apare prin acțiunea canalelor de apă aquaporin 4.
„Menținerea nivelului de potasiu în echilibru este o strategie terapeutică alternativă pentru accident vascular cerebral și am constatat că blocanții receptorilor adrenergici promovează această normalizare", spune Monai. „Recuperarea funcției motorii după un AVC este atât de importantă, și am văzut, de asemenea, îmbunătățiri la șoarecii tratați cu blocanți AdR".

O cerere de brevet pentru tratamentul cu blocant adrenergic pentru AVC a fost depusă în Japonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel