AVC, boala gingivală. Tratarea bolii gingivale alături de alți factori de risc de accident vascular cerebral ar contribui la prevenirea AVC prin reducerea acumulării plăcii în artere și îngustarea vaselor de sânge din creier, sugerează două studii preliminare, nepublicate încă în reviste științifice. Cercetările nu afirmă că boala gingivală este o cauză de accident vascular cerebral.
”Deoarece inflamația pare să joace un rol major în dezvoltarea și agravarea aterosclerozei, sau întărirea vaselor de sânge, am investigat dacă boala gingivală este asociată cu blocajele vaselor creierului și accidentele vasculare cerebrale cauzate de ateroscleroza vaselor creierului", a spus dr. Souvik Sen, care a condus ambele studii. Souvik Sen este președinte de Neurologie clinică la Școala de Medicină a Universității din Carolina de Sud, potrivit medicinenet.
În urma primului studiu, la care au participat 265 de pacienți cu AVC, și în cadrul căruia s-a analizat dacă boala gingivală și tipurile specifice de accident vascular cerebral au fost legate, s-a descoperit: pacienții cu boală gingivală au avut de două ori mai multe AVC-uri din cauza îngroșării și întăririi arterelor creierului față de pacienții fără boală gingivală; cei cu boală gingivală au avut de trei ori mai multe probabilități să aibă un AVC care implică vase de sânge în partea din spate a creierului, care controlează vederea, coordonarea și alte funcții. Boala gingivală a fost mai frecventă la pacienții care au avut un accident vascular cerebral care implică vase mari de sânge din creier, dar nu printre cei care au avut un accident vascular cerebral din cauza blocajelor din altă parte.
Al doilea studiu, care a implicat mai mult de 1.100 de pacienți fără AVC, a găsit: pacienții cu inflamație a gingiilor au fost de două ori mai susceptibili să aibă o îngustare moderat severă a arterelor creierului; după ajustarea vârstei, a tensiunii arteriale ridicate și a colesterolului ridicat, pacienții cu boală gingivală au avut de 2,4 ori mai mari șanse să aibă artere cerebrale blocate sever.
Cercetarea preliminară urmează să fie prezentată la Conferința Internațională de Stroke a Asociației Americane Stroke din Los Angeles, în perioada 19-21 februarie. "Este important pentru clinicieni să recunoască faptul că boala gingivală este o sursă importantă de inflamație pentru pacienții lor și să lucreze cu pacienții pentru a aborda boala gingiilor", a spus Sen, într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.