AVC, cauze și simptome. Care e diferența dintre AVC hemoragic și AVC ischemic. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Stela Popescu

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
AVC, cauze și simptome - Foto: Agerpres
AVC, cauze și simptome - Foto: Agerpres

Cauzele accidentului vascular cerebral AVC sunt diferite, iar unele pot fi evitate. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Stela Popescu.

Cauzele accidentului vascular cerebral AVC sunt variate. Accidentul vascular cerebral AVC se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute, motiv pentru care accidentul vascular cerebral AVC reprezintă o urgență medicală.

Accidentul vascular cerebral AVC, afecțiune cardiovasculară. Care sunt cauzele

Dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, de câte feluri sunt accidentele vasculare cerebrale AVC și care sunt factorii de risc pentru această urgență medicală. 

”Accidentul vascular cerebral AVC se încadrează într-o varietate mai largă de afecțiuni cardiovasculare. Este vorba despre vascularizația sistemului nervos central, în speță a creierului. Accidentul vascular cerebral AVC este una din urgențele extreme, de multe ori în camera de gardă, și una din cele mai redutabile patologii de urgență cardiovasculară. 

Sanador

Cauzele sunt multiple, ca în cazul oricărei afecțiuni cardiovasculare. Evident că acest tip de urgență este unul din cele mai periculoase, nefaste pentru viitorul pacientului pentru că este vorba de afectarea unui organ esențial pentru supraviețuire, cum este creierul. Dintre cauze, aș menționa, pe cele mai importante care se constituie fie cauze directe, fie factori de risc cardiovascular.

Vezi și: Dietele, riscul mortal al presiunii sociale. Bălănică, despre greșeala care duce la EȘEC: Alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății. Dacă pornim la pas prin România găsim covrigării, pizzerii

Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii de risc importanți, cu atât mai mult cu cât un procent important din populație este suferindă de această afecțiune.

Este vorba despre anumite afecțiuni metabolice care includ creșterea glicemiei în cadrul diabetului zaharat, creșterea lipidelor din sânge în cadrul dislipidemiilor de diverse origini și tipuri.

Vârsta înaintată este una din cauzele cele mai importante. Marea majoritate a accidentelor vasculare cerebrale se întâmplă la persoane cu vârsta peste 50 de ani, deși, în ultima vreme, la fel ca și celelalte afecțiuni cardiovasculare se observă, de ceva ani, o deplasare și către vârstele tinerele

Există factori mai puțin întâlniți, anumite anomalii și malformații congenitale vasculare, ceea ce înseamnă o calitate proastă a peretelui vascular și posibilitatea de a ceda acest perete.

Acestea sunt cauzele principale, la care se adaugă și anumite obiceiuri cum ar fi fumatul, consumul de alcool exagerat. Întregesc tabloul de cauze”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Senzația de sufocare, cauze psihologice. De ce ai impresia că bluzele te strâng de gât

Accidentele vasculare AVC, de două tipuri. Care e diferența dintre accidentul vascular AVC hemoragic și accidentul vascular cerebral AVC ischemic

”Sunt aceste accidente vasculare de tip ischemic și de tip hemoragic. Este prea mult sânge sau prea puțin. În funcție de locul unde se întâmplă incidentul respectiv este dificil de diferențiat pentru că și dacă există puțin sânge sau sângele iasă din vas și nu mai face ceea ce trebuie, ba din contră face rău țesutului cerebral din jur semnele și simptomele sunt asemănătoare. 

Pentru o persoană experimentată anumite mici subtilități ar putea să sugereze, dar fără să confirme, tipul de accident vascular cerebral, în sensul că accidentul vascular AVC hemoragic poate debuta mai zgomotos, mai intens. Simptomele pot fi mai accentuate din cauza unui accident care extravazează o cantitate mare de sânge în țesutul din jur. 

Uneori, accidentul vascular cerebral AVC ischemic se instalează insidios, adică încetișor, cu simptome prevestitoare care nu sunt atât de intense. O durere de cap ușoară, amețeli, mici tulburări de vedere, acestea pot intra în cortegiul de simptome nu atât de spectaculoase în cadrul accidentului vascular cerebral ischemic. Diferențierea este destul de dificilă în primă instanță, iar certitudinea o primim prin investigații imagistice într-o unitate de primiri urgențe.

În ambele situații, și în cazul accidentului vascular cerebral AVC hemoragic și în cazul celui ischemic intervenția trebuie să fie rapidă și invazivă. Este necesar ca unitatea sanitară unde ajunge un asemenea pacient să dispună de facilități speciale. Este vorba despre posibilitatea unei proceduri sau a unei administrări a unui medicament cu proprietăți trombolitice. 

Vezi și: Slăbitul, "o presiune a lumii moderne". Ciuhodaru, despre riscurile dietelor: Lipsa educației ucide! Medicamentele de pe Internet, o mega-țeapă

Accidentul vascular cerebral AVC ischemic se produce pentru că, din diverse motive, există o obstrucție a vasului care irigă un teritoriu cerebral. De altfel, și simptomele sunt legate de teritorializarea obstrucției respective. Își poate pierde funcția unui membru sau a ambelor, de o anumită parte, de obicei, că e stânga sau dreapta. Accidentul vascular cerebral AVC ischemic afectează zona cerebrală opusă față de afectarea membrelor respective, dar poate fi vorba și despre imposibilitatea de a mai comunica, care se numește afazie, fie de tulburări de vedere. Pacientul poate relata că vederea îi este încețoșată sau părți din câmpul vizual afectate, vederea nu mai e panoramică.

Dat fiind faptul că o serie de analizori, vizuali, auditivi, simțurile oamenilor au zonele de referință în teritoriul cerebral, dacă zona este afectată atunci unul sau mai multe simțuri pot fi afectate. Spre exemplu poate țiuii urechea, nu mai auzi foarte bine sau există chiar în cazuri mai frecvente, a nu se confunda cu simptomatologia din pandemia de COVID, tulburări ale gustului și mirosului. Toate aceste simțuri au centrii în substanța cerebrală”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Durerile de picioare, tratament simplu. Un singur gest îți poate îmbunătăți starea

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Stela Popescu

Dr. Cristian Pandrea a explicat ce s-a întâmplat cu Stela Popescu și cum semnele accidentului vascular cerebral AVC ar fi putut duce la intervenția medicală. 

”Lucrurile acestea se pot confunda cu mici tulburări de memorie, de vorbire. Pot fi puse pe seama oboselii, a vârstei și a unui grad de degenerescență neuronală sau cerebrală. E de dorit și trebuie să educăm populația că orice simptom despre care vorbim ar trebui să ridice un semnal de alarmă și să te aducă la medic, să ceri sprijin medical, chiar dacă această supralicitare a unor simptome încarcă sistemul medical într-o oarecare măsură pentru că nu este cazul de accident vascular cerebral la orice durere de cap.

Dar, ar putea preveni niște lucruri mult mai severe și ar putea determina ca în cazul accidentului vascular cerebral AVC calitatea vieții de după să fie una net superioară. 

Aceste semne sunt mai discrete, nu sunt sesizate, iar exact acolo sunt problemele. Acolo apar dificultățile de diagnostic, dar mai devreme apar ezitările de a te adresa unui serviciu medical. Dacă eviți să te duci, să ceri ajutorul, la un interval de timp care poate fi mai lung sau mai scurt, lucrurile se deteriorează ireversibil”, a mai explicat medicul.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel