Avansuri și provocări în chirurgia vasculară. Dr. Sorin Băilă: După moartea fulgerătoare a președintelui Roosevelt, a început o luptă fără precedent

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
chirurgia vasculara - FOTO: Captură YouTube@History
chirurgia vasculara - FOTO: Captură YouTube@History

Ce boală a avut președintele american Franklin D. Roosevelt. Care a fost cauza care a provocat decesul fulgerător al acestuia și care au fost implicațiile în medicină.

Dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, a oferit o perspectivă detaliată asupra evoluțiilor din domeniul cardiologiei și chirurgiei vasculare, subliniind progresele remarcabile și provocările încă persistente.

În cadrul emisiunii interviurile DC MEDICAL, moderată de jurnalistul Val Vâlcu, dr. Sorin Băilă a discutat despre impactul inovativ al procedurilor minim-invazive și endovasculare. Aceste tehnici moderne sunt acum utilizate pe scară largă și reprezintă o parte esențială a tratamentului pentru afecțiuni precum ateroscleroza și patologia ocluzivă arterială la nivelul membrelor pelvine.

"Se folosește pe scară largă chirurgia fără bisturiu, cardiologia intervențională rezolvă multe probleme, dar sunt și cazuri când e nevoie de cuțit, când operați vasele importante, vasele creierului deschis", a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii. 

"În epoca actuală și de mare viitor sunt procedurile minim-invazive, procedurile endovasculare care într-un procent substanțial sunt prezentul. Vorbim de ateroscleroză. Cum subliniam și pentru patologia ocluzivă arterială la nivelul membrelor pelvine",  a explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Chirurgia vasculară - FOTO: Freepik@tongpaton

Evoluții în medicină

Jurnalistul Val Vâlcu a pus în discuție eficiența statinelor, menționând că acestea au revoluționat prevenția secundară a bolilor cardiovasculare, oferind opțiuni terapeutice avansate pentru combaterea colesterolului ridicat. 

"Ar fi trebuit să fie rezolvată această problemă. Statinele au deschis calea prevenției secundare, ai colesterolul ridicat, sunt o gamă variată de pastile, anticorpi care combat colesterolul rău. De ce mai aveți pacienți", a completat jurnalistul Val Vâlcu. 

Dr. Sorin Băilă a explicat că, în ciuda progreselor semnificative, există încă multe variabile și provocări. 

"Sunt multe discuții unele nucleu de bază, altele colaterale în legătură cu această temă. În primul rând, m-aș întoarce spre sfârșitul anilor 1948-1948 în Statele Unite. După moartea fulgerătoare a președintelui Roosevelt (Franklin D. Roosevelt –n.r.), literatura este puțin diferită dacă a fost un accident vascular cerebral hemoragic sau un infarct acut de miocard, dar era într-o perioadă când boala cardiovasculară era epidemică în SUA. Dacă era în SUA, era peste tot.

A început o luptă fără precedent. S-a decolat tip rachetă la verticală și viteză intensă. S-au organizat foarte bine pe vremea președintelui Harry S. Truman. Au fost făcute consilii, comitete, dar lucrul cel mai important e că s-a început un studiu în anii 1948, studiul Framingham, un studiu observațional de cohortă.

S-au luat indivizi sănătoși, fără boală cardiovasculară și s-au urmărit pe viață. Primele rezultate au început să apară prin anii 1960. Au fost cam trei generații studiate. Studiul s-a oprit undeva prin anii 2000, din cauza lipsei fondurilor, dar s-au tras concluzii suficiente",  a explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

În ciuda progreselor considerabile în tratamentul bolilor cardiovasculare și al tehnicilor chirurgicale, domeniul rămâne în continuare provocator și în continuă evoluție. Inovațiile tehnologice și cercetările continue sunt esențiale pentru a răspunde la complexitatea acestor afecțiuni și pentru a îmbunătăți și mai mult rezultatele pacientului.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel