Pandemia de COVID-19, restricțiile și inducerea fricii de medici și spitale a declanșat poate cea ma mare avalanșă de cazuri de cancer. Mulți medici susțin că pandemia de COVID-19 a declanșat o nouă pandemie, cea de cancer în stadiu foarte avansat.
Teama de a merge în spitalele devenite focare de infecție, teama de interacțiune cu alți oameni și chiar cu medici i-a făcut pe pacienții deja diagnosticați cu cancer să nu-și mai efectueze tratamentul și să nu mai meargă la controale. Pe de altă parte, au apărut noi cazuri în stare avansată tot din frica de a merge la controalele anuale.
De aceea, pacienții care ar fi putut fi salvați în faza incipientă a bolii sau ajuns, din frică, cazuri incurabile în care nici medicii, nici tratamentele noi am mai putut face nimic.
Odată cu avalanșa de cazuri metastatice a crescut și rata de mortalitate.
"Din anul 2019, conform OMS, cancerul a devenit, din păcate, prima cauză globală de mortalitate și morbiditate. Mai ales după pandemie, timp în care, din cauza accesului mai dificil la diagnostic și tratamente, ne confruntăm cu o avalanșă de noi cazuri sau cazuri care au progresat pe perioada pandemiei.
Lumea nu s-a mai dus la testare, nu și-au mai făcut controalele periodice, imagistica, investigațiile și, din păcate, s-au prezentat când boala devenise din stadiul local avansat sau avansat și se transformase într-o boală exstinsă sistemic sau metastatic.
Noi am încercat să oferim asistență medicală pacienților oncologici, însă problema a fost voluntară. Multora le-a fost mai frică de COVID decât de progresia bolii oncologice și ne confruntăm cu o avalanșă de cazuri de cazuri extrem de avansate pentru care din păcate opțiunile terapeutice sunt destul de limitate. Este trist dar adevărat", a spus medicul Bogdan Georgescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Primul simptom al cancerului. Georgescu: Cu cât se vede mai mult, cu atât șansa ta de supraviețuire este mai mică pe termen mediu și lung
"Ne confruntăm zilnic, nu este pacient care trece pragul cabinetelor nostre care să nu ne spună la finalul consultației: domnul doctor, dați-mi ceva pentru pofta de mâncare sau am pierdut în greutate 5 - 10 - 20 de kilograme în ultimele 1 lună - 3 luni - 6 luni.
Este prezentă la aproape toți pacienții această acuză.
Nutriția pentru unii reprezintă o problemă de estetică sau de sănătate. În perspectiva medicului oncolog nutriția are implicații mult mai importante și reprezintă o chestiune de supraviețuire.
Există studii care leagă direct supraviețuirea globală de curba scăderii ponderale. Practic, cu cât slăbești mai mult în fazele incipiente ale bolii, cu atât șansa ta de supraviețuire este mai mică pe termen mediu și lung.
Practic, scăderea ponderală care se instalează pe parcursul unei afecțiuni oncologice este un factor predictiv de supraviețuire.
Mai mult decât atât, există și au fost studiate în mod extensiv aceste aspecte și este definit un sindrom: Sindromul anorexie casexie în afecțiunile oncologice pentru care s-au făcut extrem de multe studii clinice de fază 2 - 3 - 4 de eficiență.
De multe ori, scăderea în greutate este un prim simptom al unei afecțiuni oncologice. (...)
Din păcate, în toate tratatele de îngrijiri paleative sindromul de anorexie casexie este identificat când apare o scădere ponderală de 5%. 5% este o scădere infimă cu care se prezintă pacienții. Așa am încadra peste 90% dintre pacienții noștri.
Opinia mea e că scăderea ponderală în cancer este mult subdiagnosticată și subtratată. Practic, marea majoritate a pacienților au o scădere ponderală de cel puțin 5% pe o lună de zile sau 10% în ultimele 6 luni.
Noi avem pacienți care scad în greutate 6 - 8 - 10 kilograme într-o lună și aceasta nu ridică niciun semn de întrebare medicului curant", a mai spus medicul Bogdan Georgescu, medic oncolog la Spitalul Clinic SANADOR.
VEZI ȘI:
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.