Auzul slab poate să "crească riscul de insuficienţă cardiacă"

Auzul - Foto: Freepik AI
Auzul - Foto: Freepik AI

Un studiu arată că auzul slab poate să crească riscul de insuficiență cardiacă.

Scăderea acuităţii auditive ar contribui la creşterea riscului de a dezvolta insuficienţă cardiacă, conform unui studiu, relatează miercuri DPA/PA Media, citează Agerpres.

Cercetătorii au sugerat că suferinţa psihologică cauzată de hipoacuzie joacă un rol "notabil".

Pentru acest studiu, o echipă de specialişti din China a analizat informaţiile incluse în baza de date UK Biobank de la 164.431 persoane care au completat teste menite să determine capacitatea auditivă. Aproximativ 160.062 dintre aceştia nu purtau proteze auditive.

Subiecţii au fost împărţiţi în trei grupuri, pe baza performanţelor obţinute la un test de auz (DTT), care depistează astfel de probleme prin utilizarea unor combinaţii aleatorii de cifre cu zgomot de fond.

Niciuna dintre persoanele incluse iniţial în această analiză nu prezenta insuficienţă cardiacă, însă pe parcursul unei perioade de monitorizare de peste 11 ani aproximativ 4.449 au dezvoltat această afecţiune.

Insuficienţa cardiacă apare atunci când inima nu poate pompa eficient sângele, ducând la simptome precum oboseală, dificultăţi de respiraţie şi umflarea picioarelor şi gleznelor.

Se estimează că peste un milion de persoane din Regatul Unit suferă de această afecţiune pe termen lung.

Cercetătorii au constatat că cei care aveau un prag de recepţie a vorbirii (SRT) mai ridicat - ceea ce înseamnă că era nevoie să li se vorbească mai tare pentru a putea înţelege cuvintele - prezentau un risc crescut de insuficienţă cardiacă.

"Comparativ cu cei cu auz normal, participanţii cu auz insuficient, auz slab sau care utilizau proteze auditive aveau un risc mai mare de insuficienţă cardiacă", au notat specialiştii.

Nivelurile ridicate de SRT au fost, de asemenea, asociate cu suferinţa psihologică, izolarea socială şi nevroza în rândul celor care nu purtau proteze auditive.

"Am fost primii care au demonstrat că o capacitate auditivă slabă este asociată în mod semnificativ cu un risc mai mare de insuficienţă cardiacă incidentă la populaţia generală", au adăugat cercetătorii.

"Factorii psihologici, în special suferinţa psihologică, joacă un rol de mediere semnificativ în această asociere", au precizat ei.

"Dacă se confirmă în continuare, deficienţa de auz poate fi un potenţial factor de risc sau marker pentru insuficienţa cardiacă la populaţia generală, subliniind importanţa integrării evaluării sănătăţii auditive în cadrul mai larg de evaluare a riscului cardiovascular", au notat specialiştii.

"Mai mult, îmbunătăţirea intervenţiei psihologice la persoanele cu deficienţe de auz poate fi o cale şi o strategie importantă de reducere a riscului de insuficienţă cardiacă", au adăugat ei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel