Rețeaua de ONG-uri „RO TSA”, lansată miercuri la București va elabora noi soluții în sprijinul copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA). Scopul este dezvoltarea de servicii socio-medicale adecvate și facilitarea schimbului de informaţii şi experienţă. De asemenea, se dorește atenția comunităii și a factorilor decidenți asupra acetui tip de afecțiune, potrivit agerpres,ro.
În acest sens, mai arată sursa citată, în fiecare regiune de dezvoltare se vor desfășura cursuri de advocacy pentru oganziațiile membre, cu scopul cu scopul de a forma competenţele necesare analizării şi evaluării politicilor publice existente şi formulării de noi iniţiative. Ulterior, ei se vor întâlni cu decidenţi politici în cadrul a trei grupuri interministeriale, în cadrul cărora vor prezenta rezultatele analizelor şi evaluărilor făcute şi vor pune pe agenda oficială politicile alternative concepute şi selectate. De asemenea reţeaua va susţine crearea şi îmbunătăţirea unor mecanisme de finanţare a serviciilor din sfera TSA de către autorităţile locale şi centrale.
Coaliție de 60 de ONG-uri
Rețeaua RO TSA este o coaliție a 60 de organizații neguvernamentale, la nivelul întregii țări. Organziațiile furnizează servicii integrate și personalizate, sociale, educaționale și de sănătate și snt adresate copiilor cu TSA și familiilor acestora.
De asemenea, instituții precum inspectorate şcolare judeţene, direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, centre judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, susțin rețeaua prin reprezentații lor care participă la activitatea grupurilor de lucru. În total, 67 de atfel de instituții publice sunt implicate. „Odată constituită, reţeaua va produce, în primul rând, forumuri şi grupuri de lucru interne în care se vor pune la punct proceduri, protocoale şi metodologii de funcţionare şi dezvoltare a activităţilor. Se vor forma apoi, pentru membrii reţelei, competenţele necesare analizării şi evaluării politicilor publice existente în domeniul TSA”, a declarat Svetlana Ilescu, manager de proiect, citată într-un comunicat remis presei.
Noul proiect, concept inovator
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi, noul proiect aduce un concept inovator şi un obiectiv ambiţios pentru România unde „diagnosticul, tratamentul şi serviciile de suport pentru copiii afectaţi de TSA sunt dificil de realizat.”
„Astăzi, sistemul de intervenţie se confruntă cu multiplele probleme, plecând de la finanţarea şi bugetarea structurilor subordonate ministerelor relevante şi terminând cu lipsa standardelor ocupaţionale, a specialiştilor şi formării profesionale în domeniu”, a declarat Bololoi, potrivit comunicatului de presă.
Crearea reţelei este parte a proiectului "Creşterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA", lansat anul trecut, a cărui valoare totală este de 999.137,19 lei, din care finanţare nerambursabilă de 978.589,97 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.