Autism: expunerea la estrogen în viața intrauterină ar putea avea o legătură

Angela Sabău |
Data publicării:
Hormonii estrogeni ar putea avea o legătură cu autismul
Hormonii estrogeni ar putea avea o legătură cu autismul

Cercetătorii au identificat o legătură între expunerea fătului în viața intrauterină la un nivel ridicat de hormon estrogen și probabilitatea de a dezvolta autism. 

În 2015, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge și State Serum Institute din Danemarca a măsurat nivelurile a patru hormoni steroizi prenatali, inclusiv doi, cunoscuți sub numele de androgeni, în lichidul amniotic din uter și au descoperit că au fost mai mari la fetușii de sex masculin care ulterior au dezvoltat autismul, potrivit news-medical.net.

Acești androgeni sunt produși în cantități mai mari la bărbați decât la fetușii de sex feminin, astfel încât ar putea explica, de asemenea, de ce autismul apare mai des la băieți. Hormonii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru masculinizarea unor părți ale creierului și pentru efectele asupra numărului de conexiuni între celulele creierului.  Constatările sunt publicate în revista Molecular Psychiatry.

Probele de lichid amniotic, reevaluate

Astăzi aceiași oameni de știință au construit, pe baza rezultatelor anterioare, prin testarea probelor de lichid amniotic din aceleași 98 de probe prelevate din biobanca danez, care au fost colectate de la peste 100.000 de femei însărcinate. De data aceasta au analziat un alt set de hormoni steroizi sexuali prenatali, numiți estrogeni. Acesta este un pas important pentru că unii dintre hormonii studiați anterior sunt transformați direct în estrogeni.

Toți cei patru estrogeni au fost semnificativ crescuți, în medie, la cei 98 de fetuși care au dezvoltat mai târziu autism, comparativ cu cei 177 de fetuși care nu au dezvoltat boala. Nivelurile ridicate de estrogeni prenatali au fost și mai predictivi pentru probabilitatea de a avea autism, decât nivelurile ridicate de androgeni prenatali (cum ar fi testosteronul). Contrar opiniei populare, care asociază estrogenii cu feminizarea, estrogenii prenatali au efecte asupra creșterii creierului și, de asemenea, masculinizează creierul la multe mamifere.

Teorii mai vechi, confirmate

Profesorul Simon Baron-Cohen, director al Centrului de Cercetare a Autismului de la Universitatea din Cambridge, care a condus acest studiu și care a propus pentru prima oară teoria sterilizarii sexuale a autismului, a declarat: „Această nouă constatare susține ideea că hormonii steroizi sexuali prenatali crescuți sunt una dintre posibilele cauze ale acestei afecțiuni. Genetica este bine stabilită ca o altă cauză, iar acești hormoni interacționează probabil cu factorii genetici pentru a afecta creierul fetal în curs de dezvoltare.”

Alex Tsompanidis, doctorand la Cambridge, care a lucrat la studiu, a declarat: "Acești hormoni crescuți ar putea proveni de la mamă, copil sau placentă. Următorul pas ar trebui să fie studierea tuturor acestor surse posibile și modul în care acestea interacționează în timpul sarcinii.“

Dr. Alexa Pohl, parte a echipei Cambridge, a declarat: „Această constatare este interesantă, deoarece rolul estrogenilor în autism nu a fost studiat atent și sperăm să putem afla mai multe despre modul în care contribuie la dezvoltarea creierului fetal, în experimente următoare. Mai trebuie să vedem dacă același rezultat este adevărat la femeile cu autism."

Cu toate acestea, echipa a avertizat că aceste constatări nu pot și nu ar trebui să fie utilizate pentru un screening al autismului. „Suntem interesați să înțelegem autismul, nu să-l prevenim", a adăugat profesorul Baron-Cohen.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel