Studiul canadian a constatat că riscul de-a fi diagnosticat cu autism copilul până la vârsta de 5 ani este mai mare, dacă mama a fost expusă pe durata sarcinii la aer poluat. Un copil american din 59 de copii are o anumită formă de autism, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Simptomele pot varia de la ușoare la severe și includ dificultăți în socializare și comunicare.
Oamenii de știință au început să creadă că factorii de mediu joacă un rol în dezvoltarea autismului, dar studiile de cercetare se opresc din cauza poluării aerului, până la acest studiu canadian, care a analizat copiii născuți în Vancouver din 2004 până în 2009. Cercetătorii au evaluat expunerea la trei poluanți obișnuiți în aer: dioxid de azot; PM2.5 (particule minuscule de ardere); și oxidul de azot. Ei au luat în considerare și alți factori, cum ar fi sexul copilului, luna și anul nașterii, vârsta mamei și locul nașterii, viața urbană și venitul.
Din 132.000 de copii ale caror dosare au fost examinate, 1 la sută au fost diagnosticați cu o tulburare de spectru autism până la 5 ani. Efectul a fost modest - doar un risc de 7 la sută mai mare pentru fiecare creștere de 11 părți pe miliard de oxid nitric, a reliefat studiul. Cercetătorii au avertizat că acest studiu nu poate demonstra că autismul este provocat de poluarea aerului, ci doar că cele două sunt asociate.
"Numai expunerea prenatală la niveluri mai ridicate de oxid nitric pare să crească riscul pentru autism. Cercetările noastre nu s-au concentrat asupra mecanismelor de cauzalitate, ci pe a identifica factorii de risc de mediu, care ajută la găsirea oportunităților de prevenire. Nu există nici un remediu pentru tulburarea spectrului autismului, astfel încât prevenirea are un rol important ", a spus Lief Pagalan, cercetătorul principal al studiului, de la Facultatea de Științe a Sănătății de la Universitatea Simon Fraser din Vancouver.
Ceea ce cauzează autismul nu este clar încă, cercetările privind posibilii vinovați de mediu sunt relativ recente, astfel încât oamenii de știință nu înțeleg pe deplin legăturile. Dar noile descoperiri ale studiului sunt în concordanță cu cele din studiile efectuate în Statele Unite, Israel și Taiwan.
,,Efectele poluării aerului asupra riscului de tulburare a spectrului autismului, deși sunt evidente, sunt mici Chiar și pentru oxidul de azot, efectele sunt foarte mici. Acest lucru se poate datora măsurării relativ brute a expunerii, deoarece nu avem date efective de expunere biologică pentru fiecare copil", a declarat Thomas Frazier, șeful organizației Autism Speaks din Statele Unite.
Mai mult, aceste constatări nu înseamnă că alte tipuri de poluanți atmosferici sau combinații de poluare nu sunt potențiale declanșatoare ale autismului. Cercetătorii au emis ipoteza că expunerile la mediu poluat afectează sistemele imunitar sau endocrin, provoca stres oxidativ și inflamație și poate afecta neurodezvoltarea, potrivit Medicalxpress.com
"Evitarea poluării aerului nu este ușoară deoarece este în jurul nostru și ar trebui să vedem acest lucru ca o problemă mai largă a sănătății publice. Pe termen lung, este vorba de reducerea nivelului de poluare a aerului pentru toată lumea", a spus Pagalan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.