Atrezia căilor biliare este o obstrucție în tuburile (ductele) care transportă bila de la ficat la vezica biliară. Această afecțiune congenitală apare atunci când căile biliare din interiorul sau din afara ficatului nu se dezvoltă normal. Cauza pentru care sistemul biliar nu se dezvoltă normal nu este cunoscută. La bebelușii cu atrezia căilor biliare, fluxul de bilă de la ficat la vezica biliară este blocat. Aceasta poate duce la deteriorarea ficatului și la ciroză hepatică, care este fatală dacă nu este tratată.
"Atrezia căilor biliare este o malformație a căilor biliare extrahepatice. Sunt fibrozate aceste căi și nu mai realizează transportul bilei care se realizează în ficat, către tubul digestiv. Această lipsă a căilor biliare extrahepatice va duce inevitabil către ciroză, ciroză biliară, care, ulterior se va decompensa și va ajunge la insuficiență hepatică.
Este extrem de important diagnosticul precoce, să nu se întârzie. Cu cât se pune mai devreme diagnosticul, cu atât toată succesiunea de intervenții chirurgicale și de management și îngrijire a acestor pacienți este mai ușoară și mai bună.
Dacă diagnosticul se pune în timp util, se poate realiza prima intervenție, care poartă denumirea de intervenție Kasai, practic înseamnă înlocuirea acelor căi biliare extrahepatice care sunt fibrozate cu un segment de tub digestiv care se va duce în placa hilară, se va aduce la nivelul ficatului să preia bila și să o aducă în tubul digestiv", a explicat dr. Laura Bălănescu, UMF Carol Davila București, șefa secției chirurgie pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.
Vezi și: Copiii, prioritate pentru transplantul hepatic. Dr. Laura Bălănescu: Așa este peste tot în lume
Atrezia căilor biliare - FOTO: Freepik@paihub
Diagnosticul întârziat impune realizarea unui transplant hepatic
Este esențial ca diagnosticul să fie pus cât mai precoce, astfel cresc șansele de supraviețuire ale pacienților.
"Dacă această intervenție este realizată în timp util, pacientul are șanse să supraviețuiască cu ficatul nativ 7-8-9-11 ani și să se îndepărteze ca moment de transplantul hepatic. Sunt pacienți la care acest lucru nu se întâmplă.
Diagnosticul nu este pus în timp util, iar dacă se realizează această intervenție Kasai, nu poate ducă pacientul la vârsta de 1 an și peste un an. Atunci este necesar transplantul hepatic pediatric și la copii de sub 1 an", a explicat dr. Laura Bălănescu, UMF Carol Davila București, șefa secției chirurgie pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Semnele atreziei căilor biliare
Nou-născuții cu această afecțiune pot părea normali la naștere. Cu toate acestea, icterul se dezvoltă în a doua sau a treia săptămână de viață. Sugarul poate câștiga în greutate normal în prima lună, dar apoi va începe să piardă în greutate, să devină iritabil și să aibă icterul în agravare.
Alte simptome pot include:
- Urină de culoare închisă
- Splină mărită
- Scaune plutitoare
- Scaune cu miros neplăcut
- Scaune palide sau de culoare precum argila
- Creștere în greutate lentă sau absentă, potrivit John Hopkins Medicine.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.