Atitudinea cadrelor medicale, impact asupra sănătății pacienților. Care este efectul tratamentelor

Monika Baciu |
Data publicării:
atitudinea cadrelor medicale - FOTO: Freepik
atitudinea cadrelor medicale - FOTO: Freepik

Atitudinea cadrelor medicale are un impact direct asupra sănătății pacienților. 

Atitudinea cadrelor medicale influențează starea de sănătate a pacienților. Cercetătorii au analizat mecanismele creier-creier care stau la baza empatiei durerii și a modulării sociale a durerii în interacțiunea pacient-clinician.

Studiul publicat în PNAS arată că empatia și sprijinul social sunt factori-cheie care influențează durerea și sunt esențiale pentru interacțiunea pacient-clinician.

”Cu toate acestea, cunoștințele noastre despre mecanismele care stau la baza acestora se bazează în principal pe studii cu un singur subiect. Am înregistrat activitatea cerebrală simultană la pacienții cu dureri cronice și la clinicienii care au interacționat în timp ce pacienții primeau dureri evocate.

Pacienții au primit durerea în izolare sau în prezența unui clinician care îi sprijinea. În jumătate dintre perechile de diade pacient-clinician, alianța terapeutică a fost stimulată printr-o interacțiune clinică anterioară. Intensitatea durerii pacienților a fost redusă în timp ce interacționau cu un clinician în raport cu faptul că erau singuri. Interacțiunea clinică anterioară a crescut activarea cerebrală a pacienților în circuitele prefrontale/somatosenzoriale și a crescut concordanța pacient-clinician în activitatea cerebrală.

Constatările noastre sugerează un mecanism bicefal care stă la baza empatiei față de durere și a îngrijirii de susținere”, arată cercetătorii în studiu.

Vezi și: De ce nu trebuie să ții ouăle pe ușa frigiderului. Riști să te îmbolnăvești grav

Interacțiunile dintre cadrele medicale și pacienți pot influența creierul

”Interacțiunile sociale, cum ar fi întâlnirea dintre pacient și medic, pot influența durerea, dar procesele dinamice intercerebrale care stau la baza acesteia sunt neclare. Aici, am investigat procesele cerebrale dinamice care susțin modularea socială a durerii prin evaluarea activității cerebrale simultane (hiperscanare fMRI) de la pacienții cu dureri cronice și clinicieni în timpul interacțiunii live bazate pe video.

Pacienții au primit stimuli de presiune dureroși și nedureroși fie cu un clinician de sprijin prezent (Dyadic), fie în izolare (Solo). În jumătate dintre diade, clinicienii au efectuat o consultație clinică și un intake cu pacientul înainte de hiperscanare (Interacțiune clinică), ceea ce a crescut alianța terapeutică auto-raportată.

Vezi și: Ce nu știai despre înghețată. Cât de sănătoasă este și ce se întâmplă dacă o mănânci de două ori pe săptămână

Pentru cealaltă jumătate, hiperscanarea pacient-clinician a fost finalizată fără interacțiune clinică prealabilă (No Interaction). Pacienții au raportat o intensitate mai mică a durerii în condiția Dyadic, în raport cu condiția Solo. În diadele de interacțiune clinică, în raport cu No Interaction, pacienții au evaluat clinicienii ca fiind mai capabili să le înțeleagă durerea, iar clinicienii au fost mai exacți atunci când au estimat nivelul durerii pacienților.

În diadele de interacțiune clinică, comparativ cu No Interaction, pacienții au prezentat o activare mai puternică a cortexului prefrontal dorsolateral și ventrolateral (dlPFC și vlPFC) și a zonelor somatosenzoriale primare (S1) și secundare (S2) (contrast Dyadic-Solo), iar clinicienii au prezentat o concordanță dinamică crescută a dlPFC cu activitatea S2 a pacienților în timpul durerii. Mai mult, puterea de concordanță S2-dlPFC.

Vezi și: Creierul supervârstnicilor, la fel de ascuțit ca al tinerilor. Cum este posibil acest lucru

În diadele de interacțiune clinică, în comparație cu cele fără interacțiune, pacienții au prezentat o activare mai puternică a cortexului prefrontal dorsolateral și ventrolateral (dlPFC și vlPFC) și a zonelor somatosenzoriale primare (S1) și secundare (S2) (contrast diadic-solo), iar clinicienii au prezentat o concordanță dinamică crescută a dlPFC cu activitatea S2 a pacienților în timpul durerii.

În plus, puterea concordanței S2-dlPFC a fost corelată pozitiv cu alianța terapeutică auto-raportată.Aceste constatări susțin faptul că empatia și îngrijirea de susținere pot reduce intensitatea durerii și aruncă lumină asupra proceselor cerebrale care stau la baza modulării sociale a durerii în interacțiunile pacient-clinician.

Constatările noastre sugerează, de asemenea, că concordanța dlPFC a clinicienilor cu procesarea somatosenzorială a pacienților în timpul durerii poate fi stimulată prin creșterea alianței terapeutice”, mai notează cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel