Ultimele studii indică faptul că ar exista o legătură între atitudinea față de îmbătrânire și boala Alzheimer. O atitudine negativă, potrivit cercetătorilor, crește riscul de apariție a bolii.
Într-un studiu publicat în revista Psihologie și Îmbătrânire se arată că au fost examinați subiecți sănătoși, fără demență, care au participat la cel mai de durată studiu al îmbătrânirii - Baltimore Longitudinal Study of Aging, arată Harvard Health Publishing.
Participanții au realizat un sondaj atunci când au fost înscriși în studiu, sondaj în care au evidențiat atitudinea lor față de îmbătrânire. Ei au fost întrebați dacă au fost de acord cu afirmații negative, cum ar fi „Bătrânii sunt uitici” și „Bătrânii nu pot învăța lucruri noi”.
Creierul lor a fost examinat apoi în două moduri: scanările IRM efectuate peste 10 ani și studii postmortem asupra creierului a 74 de participanți care au murit, în medie, 20 de ani mai târziu.
Convingeri negative despre îmbătrânire, semne distincte ale bolii
Scanarile IRM au aratat ca cei care au avut mai multe convingeri negative cu privire la îmbătrânire au arătat o scadere mai mare a volumului hipocampului (o parte a creierului crucială pentru memorie), care este un indicator al bolii Alzheimer.
Studiile postmortem asupra creierului au constatat că cei cu atitudini negative mai mari, aveau mai multe plăci beta-amiloid și ghemuri (încurcături) neurofibrilare, ambele semne distinctive ale bolii.
Este încă neclar dacă anumite gânduri pot induce modificări ale creierului, dar aceste rezultate sugerează o cale pentru tratamentele viitoare de prevenire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.