Ațipitul frecvent, un motiv de îngrijorare. Riscul de AVC, în creștere cu 24%

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
atipitul frecvent un motiv de ingrijorare. FOTO Pexels
atipitul frecvent un motiv de ingrijorare. FOTO Pexels

Ațipitul de după-amiază este corelat cu o serie de afecțiuni cardiace.

Oboseala de după-amiază, dar mai ales frecvența cu care apare aceasta poate să fie semnul unor probleme medicale, arată studii recente.

Deși este firească o astfel de stare, care de cele mai multe ori este dată de consumul de alimente sau băuturi ”absorbante” de energie, ațipeala ar putea fi corelată cu un risc mai mare de hipertensiune și accident vascular cerebral.

O analiză a peste 350.000 de înregistrări anonime de la UK Biobank a dezvăluit această legătură, sugerând că ar putea fi mai mult decât o coincidență.

Fiind vorba de un studiu corelațional, cifrele nu implică neapărat că vina aparține somnului în sine. Este foarte posibil ca problema să fie reprezentată de modelele de somn deficitare, iar acele scurte momente de odihnă în timpul zilei să nu fie suficiente pentru a ne proteja de deficiențele de sănătate care apar ca urmare.

”Aceste rezultate sunt deosebit de interesante, deoarece milioane de oameni s-ar putea bucura de un somn regulat sau chiar zilnic”, a declarat anestezistul E Wang de la Xiangya Hospital Central South University din China, citat de Science Alert.

Studii anterioare au remarcat o legătură potențială între somnul în timpul zilei și hipertensiunea arterială și, prin extensie, una dintre complicațiile sale majore, accidentul vascular cerebral. De fapt, o singură zi de siestă poate coincide cu o creștere a riscului de hipertensiune și de accident vascular cerebral.

Ambele afecțiuni sunt grave: hipertensiunea arterială, diagnosticată prin hipertensiune arterială persistentă, este o cauză majoră de deces prematur, iar accidentul vascular cerebral poate provoca invaliditate gravă, pe termen lung, și deces.

Pentru a extinde și mai mult studiile anterioare, cercetătorii au apelat la Biobank pentru a realiza un studiu care a inclus randomizarea mendeliană - efectul pe care variațiile genetice îl au asupra unui rezultat pentru a determina cauzalitatea - și observații care au avut loc pe perioade lungi de timp.

Demența, asociată cu lipsa somnului. Medic: Poate crește riscul apariției Alzheimer

Ațipeala de după-amiază, legată de somnul insuficient din timpul nopții

Din datele Biobank, cercetătorii au exclus orice persoană care avea deja tensiune arterială ridicată sau care a suferit un accident vascular cerebral înainte de începerea studiului. Au rămas 358.451 de persoane ale căror informații despre sănătate au contribuit la studiu, inclusiv 50.507 incidente de hipertensiune arterială și 4.333 de incidente de accident vascular cerebral.

Acest eșantion larg a dezvăluit câteva informații fascinante. De exemplu, cei mai mulți dintre cei care dormeau regulat erau bărbați, fumau, beau zilnic, aveau un nivel mai scăzut de educație și de venituri și au raportat atât insomnie, cât și sforăit.

O frecvență mai mare a somnului a fost, de asemenea, asociată pozitiv cu predispoziția genetică spre hipertensiune arterială.

Aceste persoane care dormeau regulat aveau un risc cu 12% mai mare de hipertensiune decât cele care dormeau rar și niciodată, precum și un risc cu 24% mai mare de accident vascular cerebral. Iar acest risc a fost mai mare în cazul participanților mai tineri, cu vârsta sub 60 de ani, al căror risc de hipertensiune a fost de 20 la sută, față de 10 la sută în cazul celor de peste 60 de ani.

Frecvența crescută a somnului, raportată de aproximativ un sfert dintre participanți, este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Creșterea frecvenței de somn cu o singură categorie din sondaj - de exemplu, de la niciodată la uneori - a crescut riscul de hipertensiune cu 40 la sută.

Mai degrabă decât să fie una cauza celeilalte, somnul și hipertensiunea ar putea fi ambele simptome ale aceleiași probleme de bază.

”Deși a trage un pui de somn în sine nu este dăunător, mulți oameni care trag dorm după amiaza pot face acest lucru din cauza somnului slab din timpul nopții.

Acest studiu se vrea a fi ecoul altor descoperiri care arată, în general, că efectuarea mai multor sieste pare să reflecteze asupra stării de sănătate, iar somnul nu este suficient pentru a compensa acest lucru”, a declarat psihologul clinician și expertul în somn Michael Grandner de la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în cercetare.

Sfaturi pentru un somn odihnitor. Ce nu trebuie să ai în dormitor

Cum prevenim oboseala de după amiază. Ce alimente trebuie evitate

Oboseala de după-amiază poate fi prevenită prin evitarea unor prânzuri care vă pot consuma energia și pot declanșa această cădere a nivelului de energie.

Potrivit Fundației Naționale a Somnului, ritmul circadian al organismului scade și crește în momente diferite ale zilei. Acest lucru vă poate determina să ”trageți un pui de somn” între orele 13:00-15:00, dar variază în funcție de persoană, notează The Healthy.

Rachel Fine, dietetician nutriționist din Roslyn, New York, explică de ce consumul unui prânz plin de energie vă poate ajuta să evitați căderea după-amiezii.

”Mâncatul prânzului vă menține corpul alimentat și metabolismul activ. Atunci când ne alimentăm corpul, evităm căderile de energie care duc la o după-amiază de lene și pofte”, spune Fine.

De asemenea, este important ca prânzul tău să fie bogat în nutrienți. ”În mod ideal, prânzul dumneavoastră ar trebui să aibă un amestec sănătos de carbohidrați complecși pentru energie susținută, plus proteine și grăsimi sănătoase pentru sațietate. Adăugați câteva legume fără amidon pentru volum și fibre”, spune Batayneh, un alt nutriționist citat de sursa menționată anterior. Citește mai departe AICI.

Cum prevenim oboseala de peste zi. Ce băuturi trebuie evitate

Oboseala de după amiază poate fi prevenită prin evitarea unora dintre alimente, dar ce facem în cazul băuturilor? Cu ce putem să ne ridicăm nivelul de energie pentru a ne continua ziua de muncă sau pentru a rezista până la ore mai târzii. Și surprinzător, cafeaua nu se află printre aceste băuturi. Mai mulți nutriționiști au făcut, pentru EatThis, o listă cu băuturile care ne ”storc” de energie.

Cafeaua îndulcită

Deși sunt mulți care se bazează pe cafea pentru a-și începe ziua în forță, aceasta nu se află pe lista băuturilor ”de peste zi”, cofeina pe care o conține nemaiavând puterea cu care ne-am obișnuit, ci din contră, ne obosește. 

”Dacă vă începeți dimineața cu o cafea foarte dulce, probabil că veți avea o cădere nervoasă după un consum intens de zahăr și cofeină dimineața", spune nutriționistul Sydney Greene, pentru sursa citată. ”Așteptați-vă să vă simțiți obosiți în jurul orei 15:00-16:00, pe măsură ce glicemia și cortizolul vostru iau o cădere majoră.”

Sucurile și ceaiurile îndulcite 

După cafea, băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile și ceaiurile, vă pot face să vă simțiți obosiți. Pe lângă faptul că fac ravagii în ceea ce privește nivelul de energie, consumul regulat de băuturi îndulcite vă poate crește șansele de îmbolnăvire.

Într-un studiu publicat în Diabetes Care, participanții care au consumat între 1 și 2 băuturi îndulcite cu zahăr pe zi au avut un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au băut mai puțin de o porție pe lună. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel