Atezolizumab, tratament în cancerul pulmonar. Oferă supraviețuire îndelungată

Monika Baciu |
Data publicării:
atezolizumab - FOTO: Freepik@sambathdara95
atezolizumab - FOTO: Freepik@sambathdara95

Acest tratament oferă supraviețuire îndelungată în cazul pacienților oncologici. Oferă protecție împotriva recidivei și prelungește durata de viață cu 60 de luni.

Vezi și: Ochii, indicator al sănătății. Cinci boli care se pot reflecta prin ochi

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este cunoscut pentru prognosticul său rezervat, în special în stadiul extins al bolii (ES-SCLC). Tratamentul standard implică chimioterapia cu agenți pe bază de platină și etoposid, asociată cu imunoterapia cu atezolizumab sau durvalumab.

Această combinație a crescut supraviețuirea medie la 12-13 luni în studiile clinice. Totuși, cazurile de supraviețuire pe termen lung rămân excepționale.

Studiu de caz

Medicii au analizat cazul unui bărbat de vârstă mijlocie diagnosticat cu ES-SCLC. După patru cicluri de chimioterapie de inducție cu carboplatină și etoposid, plus atezolizumab, pacientul a continuat tratamentul de întreținere cu atezolizumab, administrat la fiecare 21 de zile, și a primit radioterapie toracică.

La nouă luni de la tratament, a avut o ușoară progresie a bolii, dar a fost reintrodus în tratamentul cu șase cicluri de carboplatină și etoposid, menținând administrarea de atezolizumab. Rezultatele imagistice ulterioare au arătat o aproape completă rezoluție a bolii, care s-a menținut constantă, arată studiul publicat în MDPI.

Vezi și: Terapiile hormonale pentru menopauză, analizate. Efectele pe termen lung, incerte

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Cancer pulmonar - FOTO: Freepik@nitipong168

Supraviețuire

Pacientul a continuat cu tratamentul de întreținere cu atezolizumab și a atins o supraviețuire generală de 60 de luni și o supraviețuire fără progresie de 44 de luni.

De-a lungul tratamentului, a păstrat o capacitate funcțională ridicată și a suferit doar un singur eveniment advers legat de imunitate. Aceasta este o dovadă rară a faptului că anumite persoane pot obține răspunsuri durabile la imunoterapie, ceea ce sugerează un subset mic de pacienți cu potențial pentru astfel de rezultate.

În 2020, cancerul pulmonar a fost principalul factor de deces prin cancer la nivel global, reprezentând 18% din decese. SCLC, deși mai puțin frecvent, se prezintă adesea într-un stadiu avansat, având un prognostic slab. Standardul de tratament pentru ES-SCLC include chimioterapia cu platină și etoposid.

În 2019, FDA a aprobat atezolizumab, un inhibitor al punctului de control imun, pentru tratarea ES-SCLC. Studiul IMpower133 a arătat o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii cu atezolizumab combinat cu chimioterapie, dar, în ciuda acestei îmbunătățiri, rezultatele generale rămân modeste.

Vezi și: Vitamina E, asociată cu un risc ridicat de cancer. Crește probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată cu 63%

Vezi și: Utilizarea frecventă a telefoanelor, asociată de riscul crescut de boli de inimă. Provoacă AVC sau infarct

Cercetări suplimentare

Acest caz evidențiază posibilitatea obținerii de răspunsuri durabile și bine tolerate la imunoterapie pentru pacienții cu ES-SCLC. Este esențial să se continue cercetările pentru a înțelege mai bine factorii clinici, genetici și imunologici care contribuie la aceste răspunsuri rare. Acest pacient este un exemplu convingător al potențialului de a atinge supraviețuiri extinse și o calitate a vieții ridicată în ciuda unui prognostic sever.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel