ATEROSCLEROZA, tot ce trebuie să știi despre ea: cauze, simptome și tratament

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Deficiența de fier
Deficiența de fier

Dr Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, a realizat, EXCLUSIV pentru DC Medical, un rezumat al tuturor informațiilor importante despre ateroscleroză: ce o provoacă, care sunt simptomele, ce analize și investigații faci pentru diagnostic, cum se tratează și ce complicații poate da: 

Ateroscleroza este un proces de depunere la nivelul pereților vaselor sangvine a unor substanțe care tind să îngroașe stratul intern al peretelui vaselor de sânge, ceea ce conduce la reducerea diametrului acestora (placa ateromatoasă conține colesterol, calciu, material lipidic trombocite și alte elemente figurate din sânge și macrofage) până la înfundarea acestuia, arată Dr Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Ce provoacă ateroscleroza

„În urmă acestor depuneri, apar o serie întreagă de afecțiuni în funcție de arterele afectate. Dacă aceste artere sunt localizate la nivelul inimii, aceste depuneri provoacă angină pectorală, infarctul miocardic; depuneri la nivelul arterelor cu destinație cerebrală provoacă accidentul cerebral, iar dacă arterele afectate sunt cele care hrănesc extremitățile (mâini, picioare) afecțiunea provocată se numește arteriopatie obliterantă.

Ateroscleroza provoacă afecțiuni care pot rămâne asimptomatice o perioada îndelungată, chiar și atunci când modifică substanțial calitatea peretelui vascular, este cazul unor anumite obstrucții vasculare sau când ateroscleroza fragilizează peretele arterelor, cauzând anevrisme (dacă procesul lărgirii arterelor este excesiv), formarea de cheaguri (dacă plăcile ateromatoase suferă rupturi). Odată cu ruptură plăcilor ateromatoase, se formează trombi care vor încetini fluxul sangvin,  cauzând astfel încetarea alimentării cu O2 și substanțe nutritive ale organelor cărora aceste artere le este destinat provocând necroză acestor țesuturi sau infarctul (miocardic, cerebral, renal etc.)”, a continuat chirurgul.

Factori de risc pentru ateroscleroză

În cele mai multe dintre cazuri, factorii de risc care influențează apariția aterosclerozei sunt fumatul, diabetul zaharat de tip II, obezitatea, hiper/dislipidemiile, nivelul crescut de homocisteină (un aminoacid produs de organismul uman), istoricul familial al bolilor de inimă, sedentarimsul, apneea obstructivă de somn, rezumă specialistul.

Simptome de ateroscleroză

Ateroscleroza nu prezintă, de regulă, niciun simptom până în momentul în care placa de aterom atinge proporția de 60-70%. În urmă instalării aterosclerozei, pot fi afectate atât arterele coronariene, cerebrovasculare, cât și arterele periferice.

Dr Călin Popa spune că în funcție de zona unde sunt afectate arterele, simptomele pot fi:

- Durere toracică (junghi, arsuri, angină),

- Durere abdominală, de gât, maxilar, umăr/braț,

- Senzație de slăbiciune,

- Transpirații excesive,

- Dificultate în respirație

- Durere bruscă și severă de cap,

- Amețeală,

- Slăbiciunea musculară,

- Pierderea coordonării și a echilibrului,

- Paralizie sau semiparalizie pe o parte a corpului sau a feței,

- Dureri, crampe, amorțeală sau claudicație intermitentă (oboseală a mușchilor),

- Pielea este rece la atingere,

- Îngroșarea unghiilor.

Investigații și analize pentru ateroscleroză

Dr Călin Popa a explicat, EXCLUSIV  la DC Medical, că pentru a identifica posibilele zone afectate de ateroscleroză, se vor efectua diferite investigații, care încep cu:

- Anamneză pacientului (discuție medic – pacient cu scopul de a identifica factori de risc, simptome și ordinea apariției acestora, ce le influențează: frig, efort, lipsa sau excesul unor medicamente,etc)

- Electrocardiogramă (reprezintă un test care înregistrează activitatea electrică a inimii, eventualele ritmuri anormale, aritmiile, și dacă există o afecțiune a mușchiului inimii).

- Ecocardiografia Transtoracică - este o manevră neinvazivă cu ajutorul căreia se vizualizează pe un monitor secțiunile în planul cordului. Se măsoară cele patru camere ale cordului, uneori se pot vizualiza chiar și vasele acesteia; se apreciază funcția de golire și umplere cu sânge a cordului, precum și structura valvelor.

- Ecografia Doppler de membre inferioare/superioare (arterial/venos) - este un test care folosește ultrasunete și oferă imagini precise ale vaselor de sânge, a structurii și dimensiunii acestora. Totodată, măsoară fluxul de sânge (direcția, viteză, volumul) din artere sau vene. Este recomandată atunci când pacientul resimte amorțeli ale mâinilor sau picioarelor, dureri musculare, membre umflate, varice, etc.

- Angio CT este un test imagistic care redă informații despre anatomia specifică a unor stenoze, anevrisme, rupturi ale vaselor de sânge, oferind imagini de o rezoluție și exactitate foarte mare dacă această investigație se face cu substanță de contrast. Acest tip de test este indicat în cazul pacienților cu afectări acute sau cronice ale arterelor, cu disecții de aortă sau anevrisme, dar și pentru pacienții asimptomatici cu risc mediu cardiovascular.

- Angiografia generală este o metodă sângerândă de diagnostic și are rolul de a depista anomaliile de circulație sangvină, precum și stenoze și obstrucții arteriale. Pentru practicarea acestei metode diagnostice este necesară spitalizarea pacienților.

Prevenție și tratament pentru ateroscleroză

„Deși este o boală progresivă, ateroscleroza poate fi prevenită reducând factorii de risc major modificabili - fumatul, nivelul ridicat de colesterol, hipertensiunea arterială, diabetul, sedentarismul, obezitatea, abuzul de alcool și substanțe interzise.

Pentru pacienții diagnosticați cu ateroscleroză, recomandarea principală este aceea de a aborda un stil de viață sănătos, ce implică dietă alimentară -consumarea de legume, fructe, produse fără grăsimi, peste, folosirea în gătit a uleiurilor vegetale, etc -, menținerea sub control a greutății corporale, activitatea fizică, gestionarea stresului și renunțarea la fumat. Abordând un stil de viață sănătos, reducem factorii de risc modificabili ai bolii ateromatoase.

În lipsa tratamentului, fie medicamentos, endovascular (stenturi, endoproteze) sau, după caz, chirurgical (dezobstrucție, bypass sau rezecția unui anevrism) pot apărea o serie de complicații direct amenințătoare pentru viață”, mai arată Dr Călin Popa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel