Ateroscleroza în diabet, complicații majore. Tehnica ce reduce riscurile

Monika Baciu |
Data publicării:
ateroscleroza - FOTO: Freepik
ateroscleroza - FOTO: Freepik

Pacienții cu diabet zaharat sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta ateroscleroză accelerată, ceea ce poate conduce la complicații clinice severe.

Identificarea optimă a pacienților cu diabet și risc cardiovascular crescut este o provocare majoră în practica medicală. Ghidurile actuale recomandă utilizarea imagisticii funcționale și a angiografiei CT pentru detectarea ischemiei miocardice și a bolii arteriale coronariene, adaptate la probabilitatea pre-test.

Imagistica funcțională este preferată în cazurile cu o probabilitate clinică ridicată, deoarece poate confirma diagnosticul cu mai multă acuratețe. În contrast, angiografia CT este considerată mai potrivită pentru pacienții cu o probabilitate pre-test mai mică, datorită capacității sale de a exclude prezența bolii în mod eficient, potrivit studiului publicat în MDPI.

Managementul pacienților diabetici asimptomatici

Studiul publicat în MDPI arată că strategia optimă pentru pacienții diabetici asimptomatici rămâne neclară în contextul cercetărilor actuale. Studiile nu au evidențiat beneficii clare ale testării diagnostice comparativ cu îngrijirea standard pentru această categorie de pacienți. Evaluarea bazată pe noul scor SCORE2-Diabetes este acum crucială în ghidarea deciziilor de screening și management.

Vezi și: Terapia care previne durerile de spate și reduce necesitatea tratamentului medical. Reduce recurența durerilor lombare

Integrarea imagisticii funcționale și anatomice

Pentru pacienții cu un risc cardiovascular ridicat, se recomandă screeningul cu angiografie CT, atunci când caracteristicile permit efectuarea testului non-invaziv inițial cu CT (scorul CAC ca prim pas). În cazul pacienților cu un risc cardiovascular redus până la moderat, screeningul cardiovascular poate fi considerat doar în prezența mai multor factori de risc cardiovascular.

Limitări și provocări în diagnosticul cardiovascular

Ateroscleroza - FOTO: Freepik@brgfx

Chiar și cu utilizarea metodelor avansate de imagistică, cum ar fi angiografia CT sau imagistica de perfuzie pentru ischemia miocardică latentă, depistarea pacienților asimptomatici cu risc cardiovascular crescut rămâne o provocare. Evaluarea combinată funcțională și intravasculară poate fi necesară în cazurile de incertitudine diagnostică sau atunci când este indicată evaluarea invazivă.

Prevalența în creștere a diabetului zaharat și a prediabetului la nivel global subliniază importanța optimizării strategiilor de evaluare și intervenție în gestionarea bolilor cardiovasculare. În ciuda ghidurilor existente, există nevoi semnificative de cercetare pentru a clarifica cea mai bună abordare în diagnosticul și managementul cardiovascular al pacienților cu diabet zaharat.

Vezi și: Beneficiile exercițiilor fizice în comparație cu tratamentele medicamentoase pentru pacienții cu diabet și obezitate. Ce spun studiile

Diabetul, riscuri majore

În cazul pacienților diabetici, este crucial să se conștientizeze riscul ridicat asociat cu problemele cardiace, cum ar fi ischemia miocardică silențioasă și infarctul miocardic asimptomatic. Aproximativ 25-30% dintre cei care suferă de sindrom coronarian acut sunt diabetici, motiv pentru care screening-ul pentru diabet este recomandat pentru toți pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, în special în cazul sindromului coronarian acut.

În ciuda acestor recomandări, mulți pacienți diabetici pot prezenta ischemie miocardică silențioasă, adică probleme de flux sanguin spre inimă detectate numai în urma unor teste specializate, cum ar fi scintigrafia de perfuzie miocardică. Studiile arată că între 20-40% dintre acești pacienți pot avea astfel de probleme, iar diagnosticul lor prin electrocardiograma de efort este limitat în sensibilitate.

De asemenea, infarctul miocardic anterior poate trece neobservat la pacienții diabetici asimptomatici. Imagistica cardiacă avansată, cum ar fi cea prin rezonanță magnetică cu contrast întârziat, poate identifica cicatrici tisulare în inimă, asociate cu infarcturi precedente care nu au fost recunoscute anterior. Aceste cicatrici sunt legate de un prognostic sumbru și un risc crescut de complicații pe termen lung, inclusiv deces și recurență a infarctului miocardic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel