Ateroscleroza, boala pe care o faci dacă mai mănânci după ora 18:00: Bombă nucleară în interiorul organismului

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ateroscleroza - Foto: Pexels @Markus Spiske
Ateroscleroza - Foto: Pexels @Markus Spiske

De ce nu e bine să mâncăm după ora 18:00. Cum explică medicii. 

Ne simţim bine toată vara, dar nu mâncăm la ore târzii, pentru că ficatul ia nutrienții din mâncare şi îi transformă în grăsimi circulate în sânge, adică în trigliceride. În plus, seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili, spun medicii.

Noaptea, ficatul, cea mai mare uzină a organismului uman, detoxifică, secretă bilă şi o depozitează în vezicula biliară. Când mâncăm, vezica biliară se contractă şi elimină secrețiile bilare, apoi se reumple.

Ce este ateroscleroza. Boala produsă din cauza mâncatului

 

"Din cauza asta, când suntem graşi şi ţinem cure de slăbire, nu trebui să mâncăm foarte rar pentru că bila stă mult în vezica biliară şi apar pietre", a spus Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, la PRO TV, în emisiunea "Doctor de bine".

"Cu prea multă mâncare seara, ficatul nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare, pentru că seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili. Următoare mişcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Poate să intre în vase, unde produce inflamaţie inițial, apoi depozite. Boala se numeşte ateroscleroză.

Creşterea colesterolului atrage după sine creşterea altor grăsimi din sânge. Se numesc trigliceride. Ce urmează? În circulaţia liberă, apar radicali liberi, care oxidează inclusiv particulele de colesterol, situaţie periculoasă. Vorbim despre o bombă nucleară în interiorul propriului organism.

Colesterolul rău, LDL, mărit, trigliceride prea mari. Situaţia e asociată cu diabetul", spun medicii.

De ce să nu mănânci după ora 18

 

Cum facem să mărim uşor trigliceridele din sânge? Ne ajută, din păcate, aceleaşi mese luate prea târziu. Prea târziu înseamnă după ora 18.

"Ficatul preia glucoză, dar o transformă în trigliceride, în grăsime. Ficatul nu îşi doreşte mâncare după ora 18. Şi nici creierul endocrin, care guvernează toţi hormonii din organism. E dependent de soare. Iar după 18 se pregăteşte să doarmă. Nu să mănânce", spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet.

Ce este aterocleroza

 

Ateroscleroza - principala cauza de mortalitate si morbiditate din tarile dezvoltate, consta, in esenta, in reducerea lumenului vascular prin depuneri de lipide in peretii vaselor formand placile de aterom, care micsoreaza aportul de sange la tesuturi, generand suferinte de tip ischemic.

Studiile epidemiologice au evidentiat numerosi factori care contribuie la aparitia si progresia aterosclerozei. Inaintarea in varsta, sexul si predispozitia genetica sunt factori neinfluentabili. Desi sexul masculin este un factor de risc important, ateroscleroza este o problema majora si pentru femei, riscul crescand in cazul utilizarii contraceptivelor orale si dupa menopauza, de regula, simptomele apar cam cu 10 ani mai tarziu ca la barbati.

Hipertensiunea arteriala (valori peste 135 mm Hg pentru sistolica si peste 90 mm Hg pentru diastolica - persistent) este un factor de risc major pentru bolile cardio-vasculare, iar tratamentul eficient al acesteia duce la scaderea riscului.

Nivelul crescut al colesterolului seric este principalul factor de risc al aparitiei aterosclerozei, in special fractiunea LDL.

Alti factori de risc in cazul aterosclerozei : fumatul, toleranta alterata la glucoza, obezitatea si sedentarismul. Combaterea sau corectarea lor prin mijloace specifice scad riscul dezvoltarii sau progresiei aterosclerozei, potrivit Centrului Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes".

Factori de risc nemodificabili :

- varsta inaintata

- sexul masculin

- anamneza familiala

Factori de risc modificabili, independenti :

- hipertensiunea arteriala

- hipercolesterolemia

- fumatul

- toleranta alterata la glucoza

- obezitatea

- sedentarismul

 

Mihai Bobonete, diagnostic ASCUNS. Care e BOALA care-l împiedică să bea: Nu mă plâng, sunt încă în putere

 

Mihai Bobonete este unul dintre cei mai iubiți actori din România, iar acum se află și la masa juriului de la "Românii au Talent". Deși are un succes răsunător datorită muncii pe care a depus-o de lunul anilor, prin diversele apariții în seriale, emisiuni și filme, viața lui Mihai Bobonete nu a perfectă, iar actorul a dezvăluit prin ce momente a trecut.

Actorul a mai oferit și detalii neștiute despre începutul său în carieră, despre cât de multă muncă se ascunde în spatele "Las Fierbinți", cum s-a schimbat viața lui după ce s-a mutat în București și cât de greu i-a fost până a devenit celebru.

"Celor care cred că celebritatea m-a lovit peste noapte le spun doar că sunt în direcția opusă a adevărului, pentru că nu vreți să știți prin câte am trecut la începuturile mele în București. A fost greu, dar am reușit să răzbesc și să-mi croiesc propriul drum. Viața mea de până acum poate fi un subiect de scenariu de film de Bollywood. E oarecum scenariul clasic cu băiatul care e încercat la greu, dar care primește ceva de la cineva și reușește să răzbată. Stand-up comedy este propulsia mea în carieră și forma mea de autoterapie. (...)

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel