Atelofobia: teama obsesivă de imperfecțiune. Care sunt cauzele și simptomele

Larisa Opait |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @val-suprunovich
Foto: Freepik @val-suprunovich

Atelofobia este o teamă intensă, excesivă și persistentă de a fi imperfect sau de a face greșeli.

Fobiile sunt un tip de tulburare de anxietate care provoacă perturbări semnificative în viața unei persoane, precum o frică persistentă, nerealistă și excesivă. 

Această frică mai este cunoscută și sub numele de fobie specifică și poate avea legatură cu o persoană, situație, obiect sau animal. 

Atelofobia este adesea menționată ca perfecționism și în timp ce este considerată perfecționism extrem, se spune că este doar o frică irațională. 

Persoanele care suferă de această tulburare se gândesc la teama de a face greșeli în permanență, astfel îi face să evite și să facă lucruri din frica de a greși. Preferă evitarea decât experimentarea. 

De asemenea, sunt obsedați de greșelile pe care le-au făcut sau își imaginează greșelile pe care ar putea să le facă. Aceste gânduri îi determină să aibă anxietate copleșitoare, ceea ce le provoacă greață, amețeli, dificultăți de respirație sau transpirație. 

Atelofobia duce adesea la o judecată constantă și la o gândire negativă asupra acțiunilor făcute indiferent dacă sunt pozitive sau negative. 

Simptomele atelofobiei sunt: 

Teama excesivă de imperfecțiune

Extrem de sensibili la critici Incapacitatea de a face față conflictului sau presiunii

O nevoie de reasigurare constantă

Verificarea excesivă a muncii sale făcute

Sentimente de rușine sau vinovăție

Stresul emoțional

Anxietate

Panică

Respirație rapidă sau superficială

Gură uscată

Modificări ale apetitului sau a somnului

Hiperventilație

Tensiune musculară

Dureri de stomac

Furie, tristețe sau iritabilitate

Cauzele atelofobiei nu sunt pe deplin intelese

Ar putea fi vorba despre episoade traumatice din trecut,  din istoricul familial legat de anxietate și de fobii, de alte boli psihice, de prezența altor fobii puternice și afecțiuni ce au în centrul lor anxietatea, dar și de perfecționismul impus. 

Și genetica poate juca un rol important aici, deși nu s-a reușit până acum demonstrarea implicării factorilor genetici în apariția atelofobiei.

Diagnosticarea atelofobiei

Diagnosticarea atelofobiei trebuie făcută de un perfecționist în domeniul sănătății mintale, cum ar fi un psihiatru, psiholog sau terapeut licențiat.

”Diagnosticăm și tratăm suferința emoțională numai atunci când este experimentată cu intensitate și frecvență ridicată”, spune psihologul Boduryan-Turner. 

Cum se tratează atelofobia

Tratarea atelofobiei necesită timp și perseverență. Tratamentul variază de la psihoterapia psihodinamică pentru a întelege factorii inconștienți ai nevoii de a fi perfecți și pentru a schimba tiparele și convingerile limitative.

Terapia comportamentală cognitivă (CBT) este terapia ideală în tratarea atelofobiei. 

Stilul de viață poate fi un ajutor extrem de important în acest proces precum:

Reducerea sau oprirea consumului de cofeinăExercițiile fizice regulateRespirația conștientăPracticarea meditației 

Nu există o medicație specifică pentru atelofobie, dar medicamentele antidepresive sau anxiolitice pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor anxietății. Este important să se discute cu medicul despre beneficiile și riscurile acestei opțiuni de tratament.

În general, atelofobia poate fi cauzată de o varietate de factori, iar tratamentul poate varia în funcție de cauza specifică a fricii de imperfecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel