Atacul de panică reprezintă un episod brusc și recurent de teamă intensă, neliniște sau anxietate, care declanșează reacții fizice severe, în ciuda faptului că nu există un pericol real sau o cauză aparentă.
În același timp, atacurile de panică pot fi foarte îngrijorătoare Când se produce un atac de panică, persoana care trece printr-un astfel de episod crede că pierde controlul, că face un infarct de miocard sau chiar are senzația că moare.
De altfel, multe persoane se confruntă cu unul-două atacuri de panică de-a lungul vieții, iar problema dispare, cel mai probabil când factorii declanșatori sunt îndepărtați.
Dacă însă aceste episoade sunt recurente, neașteptate, iar persoana respectivă trăiește cu teama constantă sau de teamă a unui alt atac, probabil că afecțiunea este ceea ce specialiștii numesc tulburare de panică.
Care sunt simptomele atacului de panică
Atacul de panică apare brusc, uneori chiar și în timpul somnului, însă simptomele lui nu sunt periculoase. Care sunt simptomele:
-pulsul accelerat
- transpirație
- tremurături
- dureri precordiale
- dificultăți de respirație
- greață
- amețeală
- gură uscată.
Cine sunt cele mai afectate persoane
Dr. Cezar Amititeloaie a explicat, într-un video postat pe canalul său de YouTube, care sunt cele mai afectate persoane ce atacurile de panică, dar și mecanismul care declanșează acest episod psiho-emoțional.
”Sunt persoanele foarte emoționale, anxioase și în special femeile. Iar ca factori de risc sunt emoțiile negative, acumulate în exces în subconștient, generate de abuzuri și traume din trecut.
Oamenii, pentru că nu mai sunt confruntași frecvent cu amenințări reale, nu mai știu să-și controleze bine mintea și și-au atrofiat mecanismele de gestionare a fricii.
Frica este un sentiment care ajută corpul organismul să supraviețuiască: să lupte sau să fugă din calea pericolului. Însă din cauza mediului sigur de astăzi și protecției excesive, nu mai suntem obișnuiți să face față provocărilor vieții.
Omul de azi nici nu mai fuge, nici nu mai luptă. Rămâne înghețat, iar frica îl copleșește. Adulții de azi se comportă ca niște copii speriați ce devin din ce în ce mai fricoși și transmit asta și generațiilor următoare, iar copiii lor - hiperprotejați - vor deveni niște adulți neîncrezători în forțele proprii și care vor aglomera spitalele de psihiatrie”, a spus dr. Cezar Amititeloaie.
Care sunt metodele eficiente pentru a gestiona atacurile de panică
Potrivit lui dr. Cezar, nu există atacuri de panică ce nu pot fi gestionate, mai mult, acesta a și prezentat câteva dintre metodele pe care le consideră eficiente în acest sens. Astfel, pentru a reduce frecvența sau chiar pentru a opri atacurile de panică, dr. Cezar recomandă:
”Recăpătarea autocontrolului. Când te ia atacul de panică, pe moment, fă următoarele: gândește-te că este o stare care trece repede, 4-5 minute, și nu ține mai mult de 10 minute. Mai ales dacă ai mai trecut prin asta;
Numără ceva în gând, fă niște calcule matematice sau uită-te la nori și vezi ce formă au;
Concentrează-te pe orice altceva, apoi, încearcă să respiri rar și profund.
Dacă cumva ai apucat să respiri repede și ai făcut hiperventilație, ai eliminat mult bioxid de carbon și riști să faci alcaloză, să amețești și să leșini. În acest caz respiră de câteva ori într-o pungă până când reechilibrezi pH-ul și trece amețeala.
Fă repede niște exerciții fizice, niște genuflexiuni, flotări sau aleargă dacă locul își permit, pentru că exercițiul fizic simulează cel mai bine lupta sau fuga pentru care s-a pregătit sistemul nervos.
În aceste momente de panică nu lua decizii pripite, nu acționa impulsiv. Este foarte important ca nici cei din jurul tău să nu se agite și să nu-ți agraveze starea. Iar după ce atacul a trecut, mergi la medic, să excluzi o afecțiune a inimii, a glandei tiroide, deficite de calciu, magneziu, potasiu sau alte probleme de sănătate.
Iar apoi, pune la punct o strategie de a-ți face o curățenie în cămara cu emoții și gânduri negative”, a mai spus dr. Cezar.
Mai mult, pe lângă ajutorul din exterior, fie că este vorba de psihoterapie, fie de apelarea la un duhovnic, dr. Cezar consideră că sportul poate ajuta foarte mult în reducerea sau chiar eliminarea episoadelor de atacuri de panică. De asemenea, meditația este un alt remediu în acest sens, precum și somnul, care este cel mai important pentru reechilibrarea și regenerarea sistemului nervos.
Simona Halep, despre atacul de panică: Acesta a fost primul. Nu am știut cum să reacționez
Simona Halep (locul 19 WTA), dublă campioană de Grand Slam, a fost învinsă de jucătoarea chineză Qinwen Zheng (locul 74 WTA), în turul al doilea la Roland-Garros 2022, după un prim set foarte bun.
A urmat setul secund în care a cedat 6 game-uri la rând, plus alte trei game-uri în setul decisiv, dar ”căderea” Simonei a stârnit ceva emoții în rândul admiratorilor săi, care nu au înțeles ce s-a întâmplat cu jucătoarea încrezătoare în forțele sale, mai ales că a și fost cerută intervenția medicilor.
Ajunsă la conferința de presă de după meci, Simona Halep a explicat jurnaliștilor momentul dificil prin care a trecut, unul în care s-a aflat pentru prima dată în cariera sa.
”A fost un meci și un moment dificil pentru mine. Am jucat bine la început, am avut un break și în setul al doilea, dar apoi ceva s-a întâmplat și am pierdut controlul. Ea a jucat bine, a jucat un meci bun pe final.
Nu m-am așteptat la asta, dar am avut un atac de panică. Nu am știut cum să reacționez, pentru că nu le am prea des. De fapt, acesta a fost primul.
Nu știu de ce mi s-a întâmplat, pentru că eram la conducere, jucam bine; dar s-a întâmplat și m-am pierdut. Nu m-am putut concentra. Și după meci mi-a fost destul de rău, dar acum sunt bine. M-am recuperat.
Și o să învăț din episodul ăsta. Nu e nimic periculos, în opinia mea, dar mi s-a întâmplat. Mă simt bine că acum pot zâmbi.”, a declarat fostul lider mondial. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.