Atacul de cord, simptome, cauze, recuperare. Care e primul semn pe care să-l iei în seamă și când trebuie să suni la 112

Monika Baciu |
Data publicării:
atacul de cord - FOTO: Freepick
atacul de cord - FOTO: Freepick

Atacul de cord poate fi prevestit de anumite semnale pe care corpul le transmite.

Atacul de cord este numit și infarct miocardic. Acesta se petrece atunci când o parte a mușchiului cardiac nu primește suficient sânge. Cu cât trece mai mult timp fără tratament pentru a restabili fluxul sanguin, cu atât este mai mare deteriorarea mușchiului cardiac.

Ce este atacul de cord

Înainte de a afla cauza, trebuie să definim ce este un atac de cord.

Mulți oameni cred că asta înseamnă că inima nu mai funcționează. E cam corect, dar e ceva mai complicat. Secțiuni ale inimii primesc furnizate sângele care curge în și din artere, imaginează-le ca pe un tub muscular căptușit cu țesut neted. Sângele care curge prin ele este bogat în oxigen.

Când fluxul se oprește din cauza blocării și o secțiune a inimii nu poate primi suficient oxigen, acea secțiune a inimii poate începe să moară. Blocajul trebuie eliminat cât mai curând posibil.

Atacul de cord. Care sunt simptomele atacului de cord: dureri de brațe, transpirații, delir

Nu așteptați să obțineți ajutor dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste semne de avertizare atac de cord. Unele atacuri de cord sunt bruște și intense. Dar cele mai multe încep încet, cu durere ușoară sau disconfort. Fii atent la corpul tău şi sună la 112 dacă experimentezi:

- Disconfort toracic. Cele mai multe atacuri de cord implica disconfort în centrul pieptului, care durează mai mult de câteva minute – poate să treacă și să reparată. Se poate simţi ca o presiune inconfortabilă, plenitudine sau durere.

- Disconfort în alte zone ale corpului superior. Simptomele pot include durere sau disconfort la una sau ambele brațe, spate, gât, maxilar sau stomac.

- Dificultăți de respirație. Acest lucru poate apărea cu sau fără disconfort toracic.

- Alte semne. Alte semne posibile includ o transpirație rece, greață sau delir, arată American Heart Association.

Vezi și: Alzheimer, diagnostic prin analize de sânge. Cum se procedează

Atacul de cord, diferit la femei față de bărbați

Ca și în cazul bărbaților, cel mai frecvent simptom al atacului de cord al femeilor este durerea toracică (angina pectorală) sau disconfortul.

Dar femeile sunt oarecum mai susceptibile decât bărbații de a experimenta unele dintre celelalte simptome comune, în special dificultăți de respirație, greață / vărsături, și dureri de spate sau maxilarului.

Atacul de cord, influențat de stilul de viață

Mai multe condiții de sănătate, stilul tău de viață, precum și vârsta și istoricul familial poate crește riscul de boli de inimă şi atac de cord. Acestea se numesc factori de risc. Aproximativ jumătate dintre americani au cel puțin unul dintre cei trei factori de risc cheie pentru bolile de inimă: hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat din sânge și fumatul.

Unii factori de risc nu pot fi controlați, cum ar fi vârsta sau istoricul familial. Dar puteți lua măsuri pentru a vă reduce riscul prin schimbarea factorilor pe care îi puteți controla, arată CDC.

Vezi și: Uleiul de cătină, beneficii. Are efecte anticancerigene și protejează sănătatea inimii

Atacul de cord, cum este recuperarea

Dacă ați avut un atac de cord, inima poate fi deteriorată. Acest lucru ar putea afecta ritmul inimii și capacitatea sa de a pompa sânge pentru restul corpului. De asemenea, este posibil să fiți expus riscului pentru un alt atac de cord sau afecțiuni cum ar fi accident vascular cerebral, tulburări renale și boală arterială periferică.

Vă puteți reduce șansele de a avea probleme de sănătate viitoare în urma unui atac de cord cu acești pași:

- Activitatea fizică – Discutați cu echipa de îngrijire  despre lucrurile pe care  trebuie să le faceți în fiecare zi în viața și munca voastră. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, inclusiv, schimbarea locului de muncă, limitarea călătoriilor.

- Schimbarea stilului de viață - O dietă mai sănătoasă, creșterea activității fizice, renunțarea la fumat și gestionarea stresului - pe lângă administrarea medicamentelor prescrise - vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea inimii și calitatea vieții.

- Reabilitarea cardiacă - Reabilitarea cardiacă este un program important pentru oricine se recuperează după un atac de cord, insuficiență cardiacă sau alte probleme cardiace care au necesitat intervenții chirurgicale sau îngrijiri medicale. Dezintoxicarea cardiacă este un program supravegheat, care include

- Educație despre o viață sănătoasă, inclusiv o alimentație sănătoasă, administrarea de medicamente așa cum este prescris și modalități de a vă ajuta să renunțați la fumat, mai notează CDC.

Vezi și: Urina galbenă sau verde, ce o determină și ce afecțiuni se pot ascunde

Atacul de cord, de ce se produce. Care e cauza atacului de cord. Colesterolul, cauză a atacului de cord

Cauza cea mai comună a unui atac de cord este atunci când plăcile grase din arterele se acumulează; aceasta este cunoscută sub numele de ateroscleroză. Această ”întărire” a arterelor are loc atunci când grăsimea – probabil că poți ghici ce fel de grăsime: temutul colesterol – se acumulează în mucoasă și formează ceea ce se numește placă. La început, această acumulare poate fi minimă.

Dar poate crește în timp, îngustând artera. În cele din urmă, sângele nu poate trece. Fără sânge, fără oxigen, inima nu poate funcționa.

Notă: nu tot colesterolul este rău. De fapt, unele sunt esențiale. Corpul construiește celule și produce hormoni datorită colesterolului. Acest tip de colesterol ”bun” se numește HDL sau lipoproteine ​​de înaltă densitate. Genul pe care nu-l dorește nimeni este LDL-lipoproteine ​​cu densitate scăzută. O dietă bogată în grăsimi saturate poate duce la o acumulare de colesterol LDL.

Vezi și: Frica, de ce apare și cum putem scăpa de ea. Terapeut: Se poate transmite de la o generație la alta

Ce se întâmplă dacă faci atac de cord

În unele cazuri, placa se poate rupe și dintr-o dată sângele bogat în oxigen este umplut cu colesterol și alți dăunători. Acolo unde a existat o ruptură se poate forma un cheag de sânge. Acest lucru provoacă blocaje suplimentare. Brusc, inima este blocată din nou. Sau artera ar putea avea spasme, de asemenea, oprind fluxul sanguin.

Când inima nu mai primește sângele bogat în oxigen, creierul primește mesajul - dar uneori nu poate izola sursa durerii, din cauza „durerii referite” - creierul crede că brațul te doare sau spatele.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel