Atacul de cord: proteina care crește riscul de 10 ori

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac de cord, boli cardiace
Atac de cord, boli cardiace

Un anume tip de proteină poate crește considerabil riscul unui atac de cord, au stabilit cercetătorii.

Cercetările noi descoperă că nivelurile crescute ale unei proteine numite troponină sunt un indicator „extrem de semnificativ” din punct de vedere clinic al riscului de deces, indiferent de vârstă sau cauza de bază.

Bolile de inimă sunt responsabile pentru unu din patru decese din Statele Unite, peste 600.000 de oameni murind ca urmare a acestei afecțiuni în fiecare an.

Bolile coronariene sunt deosebit de frecvente, susținând cel puțin 370.000 de vieți anual. Atacurile de cord sunt, de asemenea, răspândite, 735.000 de adulți din SUA se confruntă cu unul în fiecare an.

Comunitatea medicală recunoaște troponina proteică drept biomarker pentru diagnosticarea atacurilor de cord. Mai mult, studiile anterioare au găsit o legătură între nivelurile mai mari de troponină și ruptura plăcii, obstrucția coronariană acută și perfuzia miocardică mai slabă - o măsură a cât de bine circulă sângele prin inimă, arată Medical News Today.

Troponinele sunt proteine regulatoare care joacă un rol cheie în contracțiile musculare ale inimii.

Acum, noi cercetări descoperă că până și o ușoară creștere a nivelului acestei proteine este asociată constant cu un risc mai mare de deces în rândul tuturor grupurilor de vârstă.

Amit Kaura este autorul principal al noii cercetări și coleg de cercetare clinică la Imperial College London din Regatul Unit. Constatările lui și ale echipei sale apar în Sursa de încredere BMJTrusted.

Riscul de deces, de 10 ori mai mare

Kaura și colegii săi au examinat datele a peste 250.000 de oameni, în efortul de a măsura legătura dintre vârstă, nivel de troponină și mortalitate.

Între 2010 și 2017, medicii au măsurat nivelurile de troponină ale fiecăruia dintre participanții la studiu, ale căror vârste au variat între 18 ani și peste 90 de ani. Cercetătorii au urmărit clinic acești indivizi timp de 3 ani.

În general, cercetătorii au descoperit o legătură de răspuns la doză între nivelurile ridicate de troponină în sânge și riscul de moarte timpurie, ceea ce înseamnă că cu cât au fost mai mari nivelurile de troponină, cu atât este mai mare riscul de deces. Această asociație a avut loc indiferent de vârstă.

Atunci când au analizat diferite grupe de vârstă, analiza a relevat că adulții tineri - adică cei cu vârste cuprinse între 19 și 29 de ani - cu niveluri crescute de troponină aveau un risc de 10 ori mai mare să moară decât cei ale căror sânge nu aveau niveluri crescute ale proteină.

Riscul a scăzut treptat, odată cu vârsta, persoanele cu vârsta peste 90 de ani cu niveluri crescute de troponină fiind de 1,5 ori mai susceptibile să moară decât altele de o vârstă similară.

Cu toate acestea, aproape jumătate dintre participanții cu niveluri ridicate de troponină care au depășit vârsta de 80 de ani au murit în 3 ani, notează cercetătorii, confirmând ideea că nivelurile ridicate de troponină semnalează o probabilitate mai mare de a muri.

În cele din urmă, rezultatele au relevat, de asemenea, un paradox: la persoanele care au suferit un atac de cord, nivelurile extrem de ridicate de troponină au fost legate cu un risc de deces mai mic.

Cercetătorii explică că acest lucru se poate datora faptului că o proporție mai mare dintre acești participanți au fost candidați potriviți pentru o operație care îmbunătățește fluxul de sânge către inimă.

În general, autorii concluzionează, "Un rezultat troponin pozitiv este, prin urmare, semnificativ din punct de vedere clinic, indiferent de vârstă, mortalitatea în exces asociată cu un nivel crescut de troponină fiind puternic concentrată în primele săptămâni."

Rezultatele, spun cercetătorii, subliniază faptul că nivelul de troponină poate fi un instrument util pentru evaluarea longevității, chiar și la cei care nu au avut un atac de cord.

Mai mult, echipa de cercetare lucrează în prezent la un studiu clinic pentru a examina dacă tratamentele cardiovasculare, cum ar fi statinele, îmbunătățesc sănătatea inimii celor cu niveluri crescute de troponină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel