Uneori, pacienții ajung la spital cu anumite simptome, fără să își imagineze că ar puta avea o legătură cu inima. Asta pentru că nu toate problemele cardiace vin cu semne clare de avertizare. Nu există întotdeauna o durere bruscă în zona toracică, urmată de o cădere pe podea așa cum vedeți în filme. Unele simptome ale inimii nici măcar nu sunt în piept și nu este întotdeauna ușor să spui ce se întâmplă, arată specialiștii de la webmd.com. „Dacă nu sunteți siguri despre ce este vorba, mergeți la un medic”, spune Charles Chambers, MD, director al Cardiac Catheterization Laboratory at Penn State Hershey Heart and Vascular Institute, potrivit webmd.com.
Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți vârsta de peste 60 de ani, sunteți supraponderali sau aveți diabet zaharat, colesterol ridicat sau tensiune arterială crescută, spune Vincent Bufalino, MD, purtător de cuvânt al American Heart Association. "Cu cât aveți mai mulți factori de risc, cu atât mai mult ar trebui să vă preocupați de orice poate fi legat de inimă", spune el.
Mai ales, aveții grijă la aceste 11 simptime, care ar putea fi ușor ignorate.
1. Disconfort în piept.
Este cel mai comun semn al pericolului cardiac. Dacă aveți o arteră blocată sau aveți un atac de cord, puteți simți durerea, ca o strânsoare sau presiune în piept.
"Toată lumea are un cuvânt diferit pentru acest sentiment", spune Chambers. "Unii oameni spun că este ca un elefant care stă pe ei. Alți oameni spun că este ca o ciupire sau ardere".
Senzația de obicei durează mai mult de câteva minute. Se poate întâmpla când vă aflați în repaus sau atunci când faceți ceva fizic. „Dacă este doar o durere foarte scurtă - sau dacă este un loc care doare mai mult atunci când îl atingi sau îl împingi - probabil că nu este inima”, spune Chambers. Totuși, trebuie să vă vadă un medic. Dacă simptomele sunt mai grave și nu dispar după câteva minute, trebuie să sunați la 112.
De asemenea, rețineți că puteți avea probleme cardiace - chiar și un atac de cord - fără durere toracică. Acest lucru este deosebit de frecvent în rândul femeilor.
2. Greață, indigestie, arsuri la stomac sau dureri de stomac.
Unii oameni au aceste simptome în timpul unui atac de cord. Poate chiar pot vomita, spune Chambers.
Femeile sunt mai predispuse să raporteze acest tip de simptom decât bărbații.
Desigur, puteți avea un stomac deranjat din mai multe motive, care nu au nimic de a face cu inima. Ar putea fi ceva ce ați mâncat, la urma urmei. Dar trebuie să știți că se poate întâmpla și în timpul unui atac de cord.
Deci, dacă simțiți acest lucru și sunteți cu risc de boli de inimă, trebuie să vă vadă un doctor, să afle ce se întâmplă, mai ales dacă aveți și alte simptome de pe această listă.
3. Durerea care radiază pe braț.
Un alt simptom clasic de atac de cord este durerea care radiază în partea stângă a corpului. "Aproape întotdeauna începe din piept și se duce spre în afară", spune Chambers. "Dar, am avut câțiva pacienți care au în principal dureri ale brațelor și care s-au dovedit a fi atacuri de inimă".
4. Vă simțiți-vă amețiți sau zăpăcit. O mulțime de lucruri vă pot face să vă pierdeți echilibrul sau să vă simțiți slăbit pentru o clipă. Poate că n-ați avut mâncat destul, n-ați băut suficiente lichide sau v-ați ridicat brusc. Dar, dacă brusc vă simțiți nesigur și aveți și disconfort în piept sau dificultăți de respirație, adresați-vă imediat unui medic. "Ar putea însemna că tensiunea arterială a scăzut deoarece inima nu este capabilă să pompeze așa cum ar trebui", spune Bufalino.
5. Durere la nivelul gâtului sau maxilarului.
Prin ea însăși, durerea gâtului sau a maxilarului nu este probabil legată de inimă. Mai probabil, este cauzată de o problemă musculară, o problemă legată de răceală sau sinuzită. Dar, dacă aveți durere sau presiune în centrul pieptului, care se extinde în gât sau maxilar, ar putea fi un semn de infarct miocardic. Sunați la 112 și solicitați asistență medicală pentru a vă asigura că totul este în regulă.
6. Obosiți foarte repede. Dacă dintr-o dată vă simțiți obosiți sau gâfâiți după ce ați făcut ceva care altădată făceați cu ușurință - cum ar fi urcarea pe scări sau transportul de alimente de la mașină – mergeți la medicul dumneavoastră imediat. „Aceste tipuri de schimbări semnificative sunt mai importante pentru noi decât orice durere simțită ", spune Bufalino.
Epuizarea sau slăbiciunea inexplicabilă poate fi un simptom al bolilor de inimă, în special pentru femei.
7. Sforăitul.
Este normal să sforăiți puțin timp când ațipiți. Dar, sforăitul neobișnuit de tare, care sună ca o respirație sau sufocare, poate fi un semn de apnee în somn. Asta înseamnă că încetați să respirați pentru momente scurte de mai multe ori pe timp de noapte, în timp ce dormiți. Acest lucru pune un plus de stres asupra inimii.
Medicul dumneavoastră vă poate verifica dacă aveți nevoie de un studiu de somn pentru a vedea dacă aveți această afecțiune. Dacă faceți acest lucru, este posibil să aveți nevoie de o mașină CPAP pentru a vă ușura respirația în timpul somnului.
8. Transpirație.
O transpirație rece, fără un motiv evident, ar putea semnala un atac de cord. Dacă se întâmplă acest lucru împreună cu oricare dintre aceste alte simptome, sunați la 112 pentru a ajunge imediat la un spital. Nu încercați să conduceți.
9. O tuse care nu mai trece.
În cele mai multe cazuri, acest lucru nu este un semn de probleme cardiace. Dar dacă aveți boli de inimă sau știți că sunteți sub risc, acordați o atenție deosebită acesteia.
Dacă aveți o tuse de lungă durată care produce un mucus alb sau roz, ar putea fi un semn de insuficiență cardiacă. Acest lucru se întâmplă atunci când inima nu poate ține pasul cu cerințele organismului, cauzând scurgerea sângelui înapoi în plămâni. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a verifica ce provoacă tusea.
10. Picioarele și gleznele sunt umflate.
Acesta ar putea fi un semn că inima nu pompează sângele așa cum ar trebui.Atunci când inima nu poate pompa suficient de repede, sângele se întoarce în venele și cauzează umflare.Insuficiența cardiacă poate, de asemenea, să facă mai dificil pentru rinichi să elimine apa din organism, ceea ce poate duce la umflare.
11. Bătăile de inimă neregulate
Este normal ca inima să bată mai puternic în unele momente, precum atunci când ești nervos sau emoționat, sau să sară sau să adauge o bătaie din când în când. Dar dacă simțiți că inima bate neregulat mai mult de câteva secunde sau dacă se întâmplă de multe ori, spuneți medicului dumneavoastră. "În cele mai multe cazuri, este cauzată de ceva ușor de rezolvat, cum ar fi prea multă cofeină sau un somn insuficient", spune Bufalino. „Dar, ocazional, ar putea semnala o afecțiune numită fibrilație atrială care necesită tratament. De aceea cereți-i medicului să-l verifice.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.