În studiul clinic au fost introduși 18.924 de pacienți din 57 de țări care au suferit un atac de cord recent sau aveau un risc iminent de atac de cord. Bolnavii aveau vârsta de cel puțin 40 de ani, fuseseră spitalizați cu un atac de cord sau cu angină instabilă și au avut niveluri ale colesterolului LDL (colesterolul" rău) de cel puțin 70 mg pe decilitru, în ciuda administrării unor doze mari de statine.
Jumătate dintre pacienți au primit alirocumab prin auto-injectare sub piele la fiecare două săptămâni, iar cealaltă jumătate au primit injecții placebo. Pacienții au fost urmăriți timp de aproape trei ani, perioadă în care nivelurile lor de colesterol LDL au înregistrat valori medii, de 40 până la 66 mg per decilitru la cei cărora li s-a administrat alirocumab, comparativ cu valori de 93 până la 103 mg pe decilitru în grupul cu placebo.
Decesul survenit din cauza unei boli coronariane, al unui alt atac de cord, al unui episod de angină instabilă sau din cauza unui accident vascular cerebral s-a înregistrat la 903 pacienți cărora li s-a administrat alirocumab, comparativ cu 1052 pacienți cărora li s-a administrat placebo, ceea ce corespunde unei reduceri de 15% a riscului.
"Medicamentul lucrează prin creșterea receptorilor pe ficat, care atrag particule de colesterol LDL din sânge și le descompun. Rezultatul este că nivelurile sanguine de LDL scad cu aproximativ 50%, chiar și atunci când pacienții iau deja o statină" , a explicat dr. Gregory Schwartz, co-autor al studiului și profesor de medicină la Universitatea de Medicină din Colorado, după cum informează Medicalxpress.com.
Prin urmare, oamenii de știință au tras concluzia că medicamentul indicat pentru scăderea colesterolului a redus riscul pacienților de-a avea probleme cardiace suplimentare sau accident vascular cerebral.
Alirocumab a fost aprobat de către Administrația pentru Alimentație și Medicamente din SUA (FDA) în 2015 ca tratament pentru hipercolesterolemie (colesterolul ridicat), în prezent fiind aprobat și în Europa de către EMEA. Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.