”Astmul este o boală inflamatorie care se localizează la nivelul căilor respiratorii, de foarte multe o depistăm în sezonul de primăvară, când înfloresc copacii, pentru că o parte dintre pacienții cu astm sunt alergici și au crizele de astm declanșate de expunerea la polenuri”, a spus dr. Beatrice Mahler, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
De altfel, aceasta a subliniat că există mai multe tipuri de astm:
- cel profesional, la persoanele care lucrează în patiserii/cofetării, fiind astmul declanșat de expunerea la făină,
- există crize de astm declanșat de la expunerea la cereale, pentru cei agricultură
- astmul declanșat de emoțiile negative sau pozitive. O tristețe profundă sau o bucurie profundă poate să declanșeze la un pacient predispus să dezvolte astm
- cele declanșate de alergenii din natură, iar primăvara este un moment care favorizează manifestarea acestuia.
Care sunt simptomele astmului bronșic
Pacientul începe să tușească, are o greutate în respirație, cu o senzație de strânsoare a pieptului. ”La astm, destul de frecvent, pacienții au crize de dispnee sau de tuse, dimineața devreme, la orele 3-4, când se trezesc din somn. Dacă astmul nu este controlat, aceste crize pot să fie o dată pe săptămână, dacă însă astmul se tratează, pacientul are o viață absolut normală. Deci nu ar trebui ca un pacient care are un tratament corect administrat și condus, nu ar trebui să se trezească noaptea pentru că nu poate respira, să îi șuiere respirația și să aibă simptomatologia care, până la urmă, îi afectează calitatea vieții”, a mai spus medicul Beatrice Mahler.
Când apare astmul
Potrivit medicului, astmul nu debutează în copilărie, însă există o particularitate a acestuia, existând copii care nu au neapărat astm, ci doar o hiperreactivitate bronșică, adică o manifestare care seamănă cu astmul, și pot să fie adulți absolut normali.
”Sunt foarte multe forme de astm care debutează la adulți, sunt forme particulare de astm care debutează în corelație, nu doar cu manifestările alergice, de care spuneam, ci și cu manifestări de tip ORL. De exemplu, polipii nazali care pot să fie prezenți și care asociază alergia la anumite medicamente antiinflamatoare (aspirină sau paracetamol) și crizele de astm bronșic”, a mai spus medicul.
Tratamentul astmului
Această afecțiune nu se poate trata, ci doar ține sub control. ”Astmul se ține sub control, inflamația declanșată nu se vindecă, însă, cu siguranță, putem avea o viață absolut normală. Ce trebuie să reținem la astm și este foarte important, atunci când începem tratamentul, chiar dacă îl începem pe o treaptă terapeutică înaltă, cu foarte multe medicamente, compensarea organismului duce la scăderea numărului de medicamente pe care acesta le utilizează, astfel încât poate ajunge să se trateze cu medicație intermitent”, a mai precizat specialistul.
Vezi și: Ceaiul de soc și beneficiile sale. Eficiență crescută în tratarea gripei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.