Astenia de toamnă sau tulburarea afectivă sezonieră: simptome și modalități de gestionare. De ce ni se schimbă starea odată cu trecerea anotimpurilor

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
astenia de toamna Foto: Freepik
astenia de toamna Foto: Freepik

Astenia de toamnă sau tulburarea afectivă sezonieră, afectează mulți oameni, provocând oboseală și tristețe dar gestionarea este simplă.

Vezi și: Odihna și recuperarea: esențiale pentru succesul sportiv. Prevenirea accidentărilor sportive prin somn și odihnă adecvată

Pe măsură ce vara se stinge, accidentele termice, arsurile solare și alte probleme de sănătate scad, dar toamna și iarna aduc provocări, inclusiv tulburarea afectivă sezonieră (SAD), care afectează anual aproximativ 5% dintre adulți.

Tulburarea afectivă sezonieră apare de obicei atunci când orele de lumină încep să scadă, de obicei toamna târziu sau iarna devreme. Pentru a vă pregăti pentru simptomele tulburării afective sezoniere, este important să vă reglați programul de somn, deoarece privarea de somn și somnul excesiv pot afecta riscul de depresie.

Somnul și sănătatea mintală sunt reciproce, somnul afectând sănătatea mintală, iar sănătatea mintală afectând somnul. Există multe modalități nemedicamentoase de a vă pregăti acasă pentru simptomele tulburării afective sezoniere, iar acum este un moment excelent pentru a începe.

Concentrându-vă pe programul de somn și planificând să beneficiați de mai multă lumină solară în această iarnă, ați putea preveni sau diminua severitatea simptomelor tulburării afective sezoniere.

Simptome

Tulburarea afectivă sezonieră începe de obicei la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii și dispare în timpul lunilor mai calde de primăvară și vară. Simptomele pot include sentimente de tristețe, pierderea interesului pentru activități, energie scăzută, probleme de somn, pofte de carbohidrați, creștere în greutate, dificultăți de concentrare, deznădejde, vinovăție și sentimentul de a nu vrea să trăiască.

Tulburarea afectivă sezonieră de iarnă, cunoscută și sub numele de depresie de iarnă, poate implica somnul excesiv, modificări ale apetitului, creștere în greutate și oboseală.

Tulburarea afectivă sezonieră de vară, cunoscută și sub denumirea de depresie de vară, poate include insomnie, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, agitație sau anxietate și iritabilitate crescută.

Persoanele cu tulburare bipolară prezintă un risc mai mare de tulburare afectivă sezonieră, deoarece episoadele de manie pot fi legate de un anumit anotimp, cum ar fi primăvara și vara, care pot provoca, de asemenea, simptome de manie sau o formă mai puțin intensă de manie, anxietate, agitație și iritabilitate.

Citește și: Legătura dintre consumul de cafea și riscul scăzut de cancer și boli cronice. După câte cești are cel mai puternic efect

Foto: Freepik

Cum să gestionezi tulburarea afectivă sezonieră

Tulburarea afectivă sezonieră este o afecțiune mentală care poate fi exacerbată de o dietă bogată în zahăr, grăsimi, alimente procesate sau alimente prăjite. Pentru a gestiona simptomele, este esențial să stabiliți un program de somn consistent, asigurându-vă că dormiți suficient și vă treziți la ore care să vă permită să profitați de orele de lumină ale zilei. O oră de trezire constantă este cel mai bun mod de a vă regla timpul de somn.

Planificați expunerea la lumina soarelui evaluându-vă programul de somn și aranjându-l astfel încât să vă maximizați orele în lumina soarelui în această iarnă. A fi afară și în natură este crucial, indiferent dacă este senin sau acoperit de nori.

Dacă obținerea unei cantități suficiente de lumină solară este o provocare, luați în considerare achiziționarea unei lămpi de terapie prin lumină pentru a declanșa răspunsuri similare ale creierului.

Prioritizează-ți viața socială prin interacțiunea cu prietenii, familia și alte persoane din comunitatea ta în timpul vremii reci. Organizarea unor întâlniri regulate, cum ar fi un club de lectură, poate ajuta la menținerea legăturilor sociale.

Menținerea unei diete bogate în nutrienți, care să includă fructe și legume proaspete, și practicarea regulată a exercițiilor fizice vă pot reduce șansele de a dezvolta tulburare afectivă sezonieră. Concentrându-vă pe aceste aspecte, puteți gestiona mai bine simptomele și menține un stil de viață sănătos.

Când să consulți un medic

Identificarea între tristețea obișnuită și depresia sezonieră poate fi o provocare și poate fi nevoie de timp pentru a determina dacă tristețea ta este normală sau mai gravă. Dacă sarcinile zilnice devin dificile și vă afectează viața, este important să discutați cu un medic despre simptomele dumneavoastră.

Acesta vă poate ajuta să elaborați un plan de tratament, care poate include antidepresive, psihoterapie sau suplimente de vitamina D. Cazurile cresc de obicei la sfârșitul toamnei și începutul iernii.

Pentru a gestiona sau trata simptomele, este esențial să vă formați obiceiuri bune, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și suficient soare, chiar și în timpul iernii. Începerea acestor obiceiuri acum poate ajuta la pregătirea pentru zilele mai scurte care urmează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel