Aspretele, cel mai vechi pește din Europa, filmat noaptea, într-un râu din Argeș. Ce s-a descoperit e un mare semnal de alarmă - VIDEO

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Aspretele - Foto: captură VIDEO Alex Gavan
Aspretele - Foto: captură VIDEO Alex Gavan

Aspretele, cel mai rar pește de apă dulce din Europa, a fost filmat pentru prima dată pe timp de noapte. Imagini istorice! Cum arată când devine activ. Marele semnal de alarmă pe care-l ridică filmarea.

Aspretele, cel mai rar pește de apă dulce din Europa, considerat chiar o fosilă vie ce trăiește de pe vremea dinozaurilor, a fost filmat pentru prima dată pe timp de noapte. 

Aflat în habitatul său natural, râul Vâlsan din județul Argeș, Aspretele reprezintă un mare semnal de alarmă pentru supraviețuirea speciei.

Aspretele este activ în principal noaptea și este critic periclitat, deși întregul său areal se află sub protecție.

Fundația Alex Găvan a inițiat programul "Aspretele Trăiește" și desfășoară pescuit științific pentru a evalua populația speciei.

Astfel, în perioada iunie - iulie 2024, s-au identificat 55 de exemplare adulte, dar niciun juvenil, ceea ce sugerează un risc major de dispariție a speciei.

Printre cauzele care contribuie la această situație se numără poluarea râului din cauza stațiilor de epurare subdimensionate și a deversărilor ilegale, lipsa canalizării în arealul unde trăiește aspretele, temperaturile ridicate și debitul ecologic insuficient, fragmentarea habitalului de bariere artificiale.

"Specia, activă în special noaptea atunci când își caută hrana, este critic periclitată, deși întregul său areal se află sub protecția unei rezervații naturale și a unui sit Natura 2000. Ziua stă ascunsă sub bolovani, în ape repezi curgătoare. Vâlsanul este singurul râu de pe întreaga planetă unde acest pește încă se mai regăsește", potrivit unui comunicat de presă transmis de Fundația Alex Găvan, inițiatoarea programului "Aspretele Trăiește".

"Deși numărul de aspreți găsiți a crescut, per total, de la an la an, lipsa identificării până în prezent a puietului este extrem de îngrijorătoare. Dacă acest fapt va persista și în anii următori, sunt riscuri mari ca aspretele să dispară pentru totdeauna. Exemplarele identificate până în prezent vor muri, în mod natural, în următorii 4, 5 ani, iar dacă nu mai sunt juvenili care să atingă maturitatea și, astfel, să se poată reproduce, specia dispare", se mai arată în comunicatul Fundației.

"Este o cursă contracronometru pentru a salva aspretele. Altfel, va fi o crimă cu premeditare"

"Chiar este o cursă contracronometru pentru a salva aspretele, o cursă contracronometru ce nu poate fi câștigată fără existența unui râu curat și sănătos, cu debit ecologic asigurat conform legii de către Hidroelectrica, un râu de care autoritățile locale să aibă grijă și care să nu mai fie o groapă de gunoi, așa cum se întâmplă în prezent.

Altfel, pur și simplu, va fi o crimă cu premeditare, iar aceste autorități nu vor mai putea să ridice din umeri și să paseze responsabilitatea, așa cum o fac acum. Dacă coborâm acum la apa Vâlsanului, oriunde în arealul aspretelui, nu vom găsi o singură piatră sub apă care să fie curată și care nu fie acoperită de poluarea organică”, a declarat Alex Găvan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel