Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
aspirina - FOTO: Freepik@maniacvector
aspirina - FOTO: Freepik@maniacvector

Acesta este medicamentul cel mai bun pentru a preveni evenimentele cauzate de bolile cardiace.

Vezi și: Difteria revine în Europa. Un copil de 10 ani a murit în Germania. Conf. dr. Mihai Craiu: Îngerul morții copiilor se întoarce! Nu este o glumă

Vezi și: Endometrioza, afecțiunea din ce în ce mai prezentă în rândul tinerelor. Dr. Ciprian Andrei Morariu: Găsim chisturi endometriotice cu dimensiuni și volum crescut

Vezi și: Cum se pune diagnosticul de depresie. Dr. Eduard Petru Moțoescu: 9 criterii ușor de recunoscut. Criteriul temporal este foarte important

Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel global, iar prevenirea acestora este esențială pentru menținerea sănătății pe termen lung.

Aspirina, un medicament familiar și accesibil, joacă un rol crucial în prevenirea bolilor cardiovasculare, fiind adesea considerată un aliat de încredere în combaterea riscurilor asociate cu tromboza.

Dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL cum aspirina acționează eficient asupra sistemului circulator prin mecanismul său anti-trombotic. Specialiștii susțin că utilizarea sa corectă poate reduce semnificativ riscurile de apariție a problemelor cardiace, având un impact direct asupra sănătății inimii.

"Rolul aspirinei în afecțiunile de care vorbim și rolul absolut genial este al faptului că are un mecanism anti-trombotic. Un endoteliu suferind nu neaparat modificat morfologic prin placa de aterom își pierde capacitatea de tromborezistență.

Sângele este un fluid și printr-un echilibru dinamic, prin forțe care tind să îl coaguleze, să îl transforme într-un cheag, și forțe care tind să întrerupă acest mecanism, endoteliul joacă un rol foarte important", a explicat dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Litiaza urinară, cauze. Conf. dr. Marcian Manu: Factorul genetic este deosebit de important. Deshidratarea, factor principal

Vezi și: Tensiunea arterială, colesterolul și glicemia ridicate, factori majori ai riscului de deces prematur. Sindromul metabolic, asociat cu mortalitatea ridicată

Vezi și: Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei

Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace - FOTO: Freepik@farzabd

Trombocitele, factorii cheie în tromboză

Trombocitele, celule sanguine esențiale pentru procesul de coagulare, sunt implicate în formarea trombilor. În cazul patologiilor arteriale, tromboza începe cu agregarea și activarea trombocitelor, proces care poate duce la blocarea fluxului sanguin. Acest mecanism este diferit de coagularea din sistemul venos, unde trombii se formează în urma activării coagulării intrinseci.

Prevenirea trombozelor, mai ales în cazurile de afecțiuni arteriale, este esențială pentru reducerea riscurilor de accidente cardiovasculare. Inhibitorii de agregare plachetară pot opri procesul de activare și agregare a trombocitelor, contribuind astfel la prevenirea formării cheagurilor și a complicațiilor asociate acestora. Gestionarea acestui mecanism are un impact semnificativ asupra sănătății inimii și a sistemului vascular.

"Mai este un aspect important. Este trombocitul, mai ales în patologia arterială. Trombozele pleacă prima dată de la agregarea și activarea trombocitelor. Spre deosebire de coagularea în sistemul venos, unde prima mișcare la este la nivelul coagulării intrinseci. De acolo se formează trombosul și se extinde. 

Aspirina are un rol anti-trombotic. Inhibă agregarea trombocitelor și stopează acest mecanism din debut. Are un efect anti-trombotic prin efect anti-agregant plachetar", a explicat dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel