O doză redusă de aspirină este recomandată în general persoanelor care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral pentru a preveni un alt eveniment cardiovascular. Dar în cazul persoanelor vârstnice cu o stare bună de sănătate se justifică administrarea zilnică de aspirină pentru reducerea riscurilor cardiovasculare, de cancer sau de demență? Un studiu publicat pe 16 septembrie în New England Journal of Medicine arată că „riscurile depășesc avantajele”.
„Nu există un beneficiu semnificativ al administrării de aspirină”
„Mulți oameni știu că aspirina este bună pentru cei care au probleme cardiace, iar unii se gândesc chiar să ia acest medicament chiar dacă nu au avut nicio criză cardiacă și nici nu le-a recomandat medicul”, spune Anne Murray, geriatru și epidemiolog la Hennepin Healthcare (Minneapolis, Statele Unite).
Există criterii clare în ceea ce privește administrarea de aspirină în cazul persoanelor sănătoase. Aceste criterii au fost stabilite în urma celui mai amplu studiu pe acest subiect, denumit ASPREE, lansat în 2010, la care au particiat peste 19.000 de americani și australieni de peste 65 de ani, monitorizați în medie 4,7 ani. Unii dintre participanți au luat 100 mg de aspirină pe zi, alții - un placebo.
„Am constatat că nu există un beneficiu semnificativ al aspirinei în vederea prelungirii unei vieți sănătoase și independente a persoanelor în vârstă”, spune Anne Murray.
Dimpotrivă, în rândul persoanelor tratate cu aspirină au fost înregistrate decese mai frecvente din cauza cancerului. Acest rezultat contrazice alte studii anterioare care susțineau că aspirina poate reduce riscul cancerului colorectal. Totuși, cercetătorii nuanțează: acest rezultat cu privire la cancer poate fi întâmplător. Nu a fost urmărit exclusiv cancerul colorectal, iar subiecții au fost monitorizați pe o perioadă de doar 5 ani.
Risc de hemoragii digestive
Studiu confirmă că administrarea zilnică de aspirină, chiar în doză mică, crește riscul de hemoragii digestive grave, potențial fatale. La aceeași concluzie a ajuns un alt studiu publicat în 2017, în The Lancet.
Dr. Evan Hadley de la National Institute on Aging, care a contribuit la finanțarea studiului, atenționează: „Persoanele în vârstă și medicii ar trebuie să reflecteze serios asupra deciziei de a lua sau nu aspirină chiar și în doze mici. În numeroase cazuri, răspunsul corect ar trebui să fie: nu”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.