Fitoterapeuţii spun că există plante bogate în calciu, magneziu, zinc etc, care pot fi de mare ajutor în afecţiunile sistemului osos, care afectează cel mai adesea persoanele vârstnice. Nici bolile reumatismale nu sunt străine la vârsta a treia, iar medicii recomandă tratamentele medicamentoase, în general bogate în minerale. Profesorul biolog Maria Pop, fitoterapeut, spune că este recomandată terapia cu plante bogate în minerale precum Ca, Mg, P, Zn sa vitaminele C, A şi B.
Iată o serie de plante bogate în aceste minerale:
Coacăzul negru: ”Fructele conţin Ca – 45 mg%, P – 40 mg%, Zn 3,4 mg%, vitamina A 25 mg%, vitamina C 200 mg%, betacaroten, antociani, rutozid (care are rol în prevenirea accidentelor vasculare), acizi graşi polinesaturaţi, similar cu cei ai uleiului de peşte. Prin conţinutul de rutină, un flavonoid, coacăzul negru are acţiune antialgică şi antiinflamatorie, comportându-se ca indometacina şi fără acţiunea ulceroasă ca efect secundar al produsului de sinteză”, explică ea.
Cătina albă este o plantă considerată tonică şi imunostimulentă prin conţinutul mare de vitamine hidrosolubile (P, Mg, K, Fe, Co) şi liposolubile (A, E, D. F). Are, de asemenea, rol antioxidant prin conţinutul de acizi graşi esenţiali, carotenoizi, vitamna C, E, flavonoizi, antociani, mai scrie autoarea în cartea sa.
Coaja de salcie conţine substanţe active precum glicozizi fenolici, salicilaţi, care au acţiune antiinflamatoare şi analgezică blândă, foarte utilă în afecţiunile articulare dureroase. ”Afecţiunea analgezică este datorată inhibiţiei sintezei prostaglandelor prin derivaţi ai salicilinei, care sensibilizează receptorii durerii periferice. Salicilaţii naturali din coaja de salcie se metabolizează în organism diferit faţă de aspirina de sinteză şi nu produce efectele secundare pe care le produce aceasta”, mai arată fitoerapeutul. Diminuează senzaţia de durere, fiind utilă în durerile articulare şi reumatice, dureri musculare, dureri de cap, cefalee, migrene. Înlătură febra ce însoţeşte stările gripale şi unele afecţiuni ale sistemului respirator, împiedicând recidiva acceselor de febră. ”Salcia se utilizează cel mai bine ca decoct din o linguriţă de coajă de salcie mărunţită, la o ceaşcă de apă. Se fierbe 10 minute. Se completează apa evaporată cu apă fiartă şi răcită şi se beau trei ceaiuri pe zi”, mai scrie în cartea sa Maria Pop.
Frunzele de mesteacăn, de frasin, fructe de ienupăr, teci de fasole, creţuşca, sunătoarea, toate sunt utile în afecțiunile sistemului osos. Plantele se folosesc în amestec sau separat, infuzie de 1-2 linguriţe de plante la 200 ml de apă.
Fructele de măcieş sunt, de asemenea utile, pentru conţinutul mare de vitamina C naturală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.