Aspirina, efect benefic în reducerea inflamației cauzată de poluare

Angela Sabău |
Data publicării:
Aspirina
Aspirina

Aspirina mai are puțin și ajunge să fie considerată un panaceu universal. Recent, oamenii de știință au constatat că are un efect bun și în funcția plămânului afectat de poluare.

Banala aspirină poate reduce efectele pe care le are expunerea la aer poluat asupra funcției plămânului, arată un nou studiu.

O echipă de cercetători de la Columbia Mailman School of Public Health, Harvard Chan School of Public Health, Boston University School of Medicine și-a publicat descoperirile în Jurnalul American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Cercetătorii au analizat un set de date colectate dintr-o cohortă de 2.280 de seniori de sex masculin din zona extinsă a Bostonului, cărora li s-au administrat teste pentru a li se determina funcția pulmonară. Vârsta medie a participanților a fost de 73 de ani. Cercetătorii au examinat relația dintre rezultatele testelor, utilizarea de antiinflamatorii nesteroidiene (precum aspirina) și particulele de mediu (PM) și a carbonului negru. Măsurătorile au fost făcute în luna precedentă testului, dar au liat în calcul în același timp o varietate de factori, inclusiv starea de sănătate a participanților și dacă erau fumători sau nu. Ei au descoperit că utilizarea de antiinflamatorii nesteroidiene a redus la aproape la jumătate efectul particulelor de mediu asupra funcției pulmonare, asocierea fiind consistentă în toate cele patru măsurători săptămânale.

Reduce inflamația cauzată de poluare 

Deoarece majoritatea persoanelor din cohorta de studiu care au folosit aspirina, cercetătorii spun că efectul modificator pe care l-au observat a fost în principal din aspirină, dar adaugă că efectele altor antiinflamatorii nesteroidiene, înafară de aspirină, ar merita o analiză aparte.

Deși mecanismul este necunoscut, cercetătorii speculează că aspirina atenuează inflamația provocată de poluarea aerului.

"Descoperirile noastre sugerează că aspirina și alte antiinflamatorii pot proteja plămânii de creșterile pe termen scurt ale poluarea aerului", spune primul autorul Xu Gao, doctorand, un om de știință în cercetarea post-doctorală în Department of Environmental Health Sciences at the Columbia Mailman School. „Desigur, este încă important să minimalizăm expunerea noastră la aerul poluat, care este legat de o serie de efecte adverse asupra sănătății, de la cancer la boli cardiovasculare".

Un studiu anterior realizat de Baccarelli a descoperit că vitaminele B pot juca, de asemenea, un rol în reducerea impactului asupra sănătății poluării aerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel