Aspirină, cancer: La anumite femei cu cancer la sân, aspirina prelungește viața

Dana Lascu |
Data publicării:

Noi descoperiri sugerează că femeile cu caracteristici specifice ale ADN-ului în anumite zone ale genomului pot trăi mai mult dacă iau aspirină înainte de a fi diagnosticate cu cancer de sân. Publicate online în jurnalul CANCER, o revistă a American Cancer Society, concluziile indică necesitatea unor studii privind potențialul aspirinei de a preveni sau trata cancerul de sân la unele persoane.

De multe ori nu este clar de ce la unii pacienți anumite terapii sunt benefice, în timp ce alții nu. În unele cazuri, secvențele genetice joacă un rol important, dar în alte cazuri, modificările chimice ale ADN-ului pot fi importante. Acestea din urmă sunt denumite modificări epigenetice și includ un proces numit metilarea ADN-ului.

Tengteng Wang, posesor al unui master și un doctorat în Științe ale Sănătății Publice, și mentorul ei, Marilie Gammon, doctor în științe, de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, s-au întrebat dacă metilarea ADN-ului poate influența efectele aspirinei la pacienții cu cancer de sân. Echipa a examinat metilarea ADN-ului în țesuturile tumorale ale sânului - inclusiv la site-urile ADN care controlează expresia a 13 gene asociate cancerului de sân - și, de asemenea, în celulele care circulă în sângele pacienților. Studiul, care a fost publicat online în jurnalul CANCER, o revistă a American Cancer Society, este primul care a examinat efectul metilării ADN asupra asocierii între consumul de aspirină și mortalitatea la femeile cu cancer de sân.

Pentru cine este eficientă aspirina

În studiul a 1.266 de femei care au fost diagnosticate cu cancer de sân în perioada 1996-1997, 476 au murit (orice cauză) și 202 au murit în special din cauza cancerului de sân până la sfârșitul anului 2014. La femeile care au luat aspirină, riscul de a muri din orice cauză și riscul de a muri din cauza cancerului de sân a fost mai mic printre pacientele al căror ADN nu a fost metilat în regiunea care a controlat expresia genei BRCA1 legată de cancerul de sân. Au fost, de asemenea, observate alte modele de metilare legate de utilizarea aspirinei și a mortalității.

Autorii au remarcat că rezultatele ar putea ajuta la identificarea persoanelor care pot beneficia de aspirină după un diagnostic de cancer la sân, datorită profilului de metilare al ADN-ului celulelor lor. Cercetările viitoare ar trebui să ia în considerare un profil de metilare ADN mai cuprinzător, pentru a caracteriza mai bine femeile care sunt expuse riscului.

„Considerarea profilurilor de metilare a ADN-ului ca potențiali modificatori ai asociației cu aspirină-mortalitate poate oferi noi perspective asupra mecanismelor biologice de bază ale utilizării aspirinei în raport cu mortalitatea după diagnosticul cancerului de sân", a spus dr. Wang. „Descoperirile noastre, dacă sunt confirmate, pot avea, de asemenea, un impact asupra luării deciziilor clinice, prin identificarea unui subgrup de pacienți, folosind markeri epigenetici, pentru care pre-diagnosticarea utilizării aspirinei are impact asupra mortalității ulterioare și poate ajuta la rafinarea strategiilor de reducere a riscului pentru a îmbunătăți supraviețuirea în rândul femeilor cu cancer la sân", a adăugat dr. Gammon.

Într-un editorial care însoțește studiul, dr. Kristen Malecki, la Universitatea din Wisconsin-Madison, a menționat că rezultatele susțin importanța cercetării care examinează interacțiunile dintre epigenetică și terapii cu costuri scăzute, cum ar fi aspirina. Potrivit Dr. Malecki, „Studiul lui Wang și al colegilor ei arată că dincolo de interacțiuni genă-mediu, există și interacțiuni epigenetice și de mediu și sugerează că, în viitor, metilarea ADN-ului ar putea ajuta la identificarea persoanelor pentru care tratamentul poate avea sau nu succes".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel