- Organizat de: Institutul Aspen România
- Parteneri program ediția 2024: Roche, Alliance Healthcare, Sanofi, Astra Zeneca, Merck Sharp & Dohme, Bristol Myers Squibb, AbbVie, Medtronic, Novartis
- Suporter Summit Aspen Healthcare 2024: F.M. Medident
- Parteneri instituționali: Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate
- Partener de cunoaștere: Fundația Renașterea
- Partener media: DC Media Group
Summitul Aspen Healthcare, ajuns la a treisprezecea ediție în 2024, este principalul eveniment public al Programului de Sănătate și Calitatea Vieții al Institutului Aspen România, reunind factori de decizie, specialiști și cercetători renumiți din sectorul medical, experți europeni și naționali în domeniul sănătății, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai mediului academic, reprezentanți ai tehnologiei medicale și ai sectorului farmaceutic, precum și lideri din industrie implicați în dezvoltarea politicilor de sănătate. Edițiile anterioare au contribuit la crearea unei comunități a programului și a unei agende de priorități tematice în concordanță cu prioritățile naționale, soluțiile tehnologice avansate, precum și cadrul de reglementare al UE și obiectivele OMS.
În conformitate cu prioritățile Programului de Sănătate și Calitatea Vieții al Aspen, ediția de anul acesta se va concentra pe beneficiile economice generate de investițiile în sistemul public de sănătate, în special pe necesitatea finanțării atât a sănătății universale, cât și a inovației în contextul resurselor limitate. Prin urmare, obiectivul principal va fi dezbaterea, într-un cadru multi-stakeholder de nivel înalt, a priorităților de finanțare în contextul unei cereri în creștere. Summitul va discuta, de asemenea, prevenția ca principal pilon al sistemului de sănătate, evidențiind beneficiile cheie în ceea ce privește speranța de viață, calitatea vieții și reducerea semnificativă a costurilor de sănătate. Printre temele principale abordate de Summit se numără îmbunătățirea accesului la medicamente și servicii medicale, dezvoltarea industriei farmaceutice din România și creșterea capacității României pentru cercetarea clinică.
Agenda summit-ului
1 octombrie
16:30 – 17:00 Înregistrarea participanților & Cafea
17:00 – 17:05 Discurs de bun venit (Alexandra Gătej – Vicepreședinte, Institutul Aspen România)
17:05 – 18:00 Medicina Preventivă și Noile Tehnologii în Sănătate
În peisajul medical în rapidă evoluție, medicina preventivă a devenit o piatră de temelie pentru reducerea poverii bolilor cronice, îmbunătățirea sănătății populației și promovarea longevității. Acest panel va explora modul în care tehnologiile de ultimă oră – cum ar fi inteligența artificială (AI), dispozitivele purtabile, telemedicina și genomica – transformă îngrijirea preventivă și implementarea lor în România. Experții în sănătate publică și tehnologie vor discuta despre cum aceste inovații permit o detectare timpurie a riscurilor pentru sănătate, intervenții personalizate și monitorizarea continuă a sănătății. De asemenea, panelul va aborda crearea unui ecosistem robust de cercetare clinică în România, cu accent pe dezvoltarea capacităților, alinierea reglementărilor și atragerea studiilor clinice globale, detaliate în Planul Național pentru Studii Clinice lansat recent.
- Diana Loreta Păun – Consilier Prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială
- László Attila – Secretar, Comisia pentru Sănătate, Senatul României
- Nikola Dabic – Senior Country Manager România și Moldova, Medtronic
- Ștefan Strilciuc – Director, Centrul de Cercetare pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” / Fellow Aspen
- George Haber – Antreprenor, Expert AI
Moderator: Teodor Blidaru – Coordonator, Hub-ul Național de Inovare în Sănătate / Fellow Aspen
18:00 Cocktail & Recepție de networking
2 octombrie
08:30 – 09:00 Înregistrarea participanților & Cafea de bun venit
09:00 – 09:05 Cuvânt introductiv (Alexandra Gătej – Vicepreședinte, Institutul Aspen România)
09:05 – 09:20 Discurs principal (Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, Guvernul României)
09:20 – 09:40 Prezentarea Indexului GLOBSEC de Pregătire pentru Sănătate (Martin Smatana – Cercetător Fellow, GLOBSEC)
09:40 – 09:45 Prezentare (Mihaela Geoană – Fondator și Președinte, Fundația Renașterea)
09:45 – 11:05 Finanțarea Sănătății Universale – Stabilirea Priorităților în Contextul unei Cereri Crescânde
Panelul va aborda necesitatea ca sistemul de sănătate din România să finanțeze atât sănătatea universală, cât și inovația, în contextul resurselor limitate. Care ar trebui să fie prioritățile de finanțare în viitorul apropiat și pe termen mediu în contextul unei cereri în creștere? Acest panel își propune să ofere o mapare obiectivă a nevoilor sistemului pentru a trage concluzii privind prioritățile de finanțare, precum inovarea, prevenția, îngrijirea primară sau infrastructura de sănătate.
- Alin Marius Andrieș – Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor
- Larisa Mezinu-Bălan – Vicepreședinte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate
- Malina Müller – Șef al Economiei Sănătății, Institutul WifOR
- Iulian Trandafir – VP, Director General Regional pentru România, Cehia, Lituania, Alliance Healthcare / Membru al Consiliului, Institutul Aspen România
- Marcelo Pascual Morales – Managing Director, MSD România & Republica Moldova
- Marcelo Rainer – Președinte & General Manager, Novartis România
Moderator: Cristian Vlădescu – Director General, Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate / Senior Fellow, Programul Aspen Sănătate & Calitatea Vieții
11:05 – 11:20 Conversație – Migrarea și Actualizările și Tendințele Forței de Muncă în Domeniul Sănătății
Această conversație va analiza tendințele actuale în migrarea profesioniștilor din domeniul sănătății, implicațiile acestora pentru sistemul de sănătate din România și strategiile pentru a atenua deficitul de personal. Discuția se va concentra pe politicile și inițiativele guvernamentale menite să îmbunătățească condițiile de muncă, formarea și dezvoltarea carierei pentru a păstra profesioniștii din sănătate în România.
- Dragoș Garofil – Consilier Onorific, Ministerul Sănătății
Moderator: Teodor Blidaru – Coordonator, Hub-ul Național de Inovare în Sănătate / Fellow Aspen
11:20 – 11:50 Pauză de cafea
11:50 – 12:05 Conversație – Provocările în Combaterea Dependențelor într-un Mediu Multi-Stakeholder
Această discuție are ca scop explorarea importanței colaborării dintre diferiți profesioniști în oferirea unei îngrijiri holistice și eficiente persoanelor care se confruntă cu dependența, discutând complexitățile coordonării eforturilor între furnizorii de servicii medicale, factorii de decizie politică și organizațiile comunitare pentru a aborda aspectele sociale, psihologice și medicale ale dependenței.
- Eugen Hriscu – Psihoterapeut, Psihiatru, Specialist în medicina adicțiilor / Alumnus Aspen
Moderator: Teodor Blidaru – Coordonator, Hub-ul Național de Inovare în Sănătate / Fellow Aspen
12:05 – 13:15 Dezvoltarea Industriei Farmaceutice în România (stimularea investițiilor în România, creșterea accesului pacienților la medicamente)
Acest panel va analiza strategii pentru atragerea și creșterea investițiilor în sectorul farmaceutic din România, concentrându-se pe stimulentele politice, suportul reglementar și rolul parteneriatelor și inițiativelor internaționale. Un alt subiect cheie va fi abordarea îmbunătățirii accesului la medicamente în România, incluzând strategiile de preț și parteneriatele public-private. Panelul va examina, de asemenea, indicatorii de performanță care pot fi utilizați pentru a măsura succesul companiilor farmaceutice din România, cu accent pe productivitatea în cercetare și dezvoltare, cota de piață și rezultatele pentru pacienți.
- Răzvan Prisada – Președinte, ANMDM
- Reprezentant, Ministerul Economiei, Guvernul României (de confirmat)
- Radu Gănescu – Președinte, COPAC
- Frank Loeffler – Director General, Roche România
- Adrian Bot – Director Științific Fondator și Vicepreședinte Executiv de Cercetare și Dezvoltare, Capstan Therapeutics (online)
Moderator: Ștefan Strilciuc – Director, Centrul de Cercetare pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” / Fellow Aspen
13:15 – 14:30 Prânz de Networking
Vezi dezbaterea aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.