Aspartatul, factor cheie în metastazele cancerului pulmonar. Cale pentru tratamente inovative

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
metastaze - FOTO: Freepik@BeritK
metastaze - FOTO: Freepik@BeritK

Acest aminoacid prezent în mod normal în concentrații scăzute în organism, joacă un rol surprinzător și îngrijorător în metastazele cancerului la plămâni.

Vezi și: Consumul de cafea, efect asupra inimii. Îmbunătățește funcțiile cognitive în cazul persoanelor cu fibrilație atrială

Cercetările recente, publicate în revista Nature, sugerează că acest compus ar putea fi cheia pentru înțelegerea motivului pentru care cancerul se răspândește cu atât de multă agresivitate către plămâni.

Cercetătorii au făcut o nouă descoperire, explicând de ce plămânii sunt o țintă frecventă pentru celulele canceroase metastatice. În centrul acestei descoperiri se află aspartatul, un aminoacid care joacă un rol surprinzător în promovarea creșterii cancerului în mediul pulmonar. Acest studiu ar putea deschide calea către noi strategii de tratament împotriva metastazelor pulmonare.

De ce țintesc celulele canceroase plămânii?

Mai mult de jumătate dintre pacienții cu cancer metastatic dezvoltă metastaze pulmonare. Totuși, vulnerabilitatea plămânilor la aceste celule canceroase agresive a reprezentat o enigmă pentru cercetători timp de mulți ani.

Pentru a dezlega acest mister, echipa coordonată de prof. Sarah-Maria Fendt de la Centrul de Biologie a Cancerului VIB-KU Leuven a studiat expresia genelor în celulele canceroase provenite din metastaze pulmonare agresive. Ei au identificat un "program alternativ de translație", o schimbare în procesul prin care celulele canceroase produc proteine. Acest program le permite să se adapteze și să prospere în mediul unic al plămânilor.

Vezi și: Supa care curăță sistemul digestiv. Are efect antiinflamator și reglează colesterolul și glicemia

Rolul aspartatului în metastazele pulmonare

Studiul, condus de Ginevra Doglioni, doctorandă în laboratorul lui Fendt, a identificat un factor crucial: aminoacidul aspartat. Niveluri ridicate de aspartat au fost observate în plămânii șoarecilor și pacienților cu cancer de sân metastatic, comparativ cu cei fără cancer, ceea ce sugerează că aspartatul ar putea fi esențial pentru dezvoltarea metastazelor pulmonare.

Aspartatul este de obicei prezent în concentrații scăzute în plasma sanguină. Cu toate acestea, în plămânii șoarecilor cu cancer de sân metastatic, nivelurile sale erau surprinzător de ridicate. Această observație a indicat rolul esențial al aspartatului în crearea unui mediu favorabil pentru creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Mecanismul din spatele agresivității cancerului

Cercetătorii au aprofundat procesele moleculare declanșate de aspartat, concentrându-se pe eIF5A, un factor de inițiere care reglează translația proteinelor. Celulele canceroase din metastazele pulmonare au prezentat o modificare a eIF5A, cunoscută sub numele de "hipusinație", care a crescut agresivitatea acestor celule.

Interesant este faptul că aspartatul nu a fost absorbit direct de celulele canceroase. În schimb, acesta a activat o proteină de suprafață celulară numită receptor NMDA, declanșând o reacție în lanț care a dus la hipusinația eIF5A. Această modificare a permis celulelor canceroase să inițieze un program de translație specializat, permițându-le să-și remodeleze mediul pentru a favoriza creșterea agresivă.

Vezi și: Infecția banală care poate declanșa boala Alzheimer. Macină creierul ani de zile

Plămâni - FOTO: Freepik

Relevanța clinică și tratamentele potențiale

Eșantioanele tumorale pulmonare prelevate de la pacienți cu cancer de sân metastatic au arătat modele similare cu cele observate la șoareci. Celulele canceroase au prezentat o expresie crescută a subunității receptorului NMDA care leagă aspartatul, confirmând relevanța clinică a acestor descoperiri.

"Această corelație subliniază importanța semnalizării aspartatului în metastazele canceroase. Sugerează o caracteristică comună a celulelor canceroase care se dezvoltă în plămâni. Mai mult, există deja medicamente care pot ținti receptorul NMDA, ceea ce oferă speranță pentru terapii viitoare", explică prof. Fendt, potrivit SciTechDaily.

Spre aplicări clinice

Deși sunt necesare cercetări suplimentare, această descoperire deschide posibilități interesante pentru tratarea metastazelor pulmonare. Prin țintirea receptorului NMDA și a cascadei sale de semnalizare, oamenii de știință ar putea dezvolta terapii capabile să oprească creșterea agresivă a celulelor canceroase în plămâni.

Aceste descoperiri oferă o nouă perspectivă asupra metastazelor pulmonare și evidențiază interacțiunea complexă dintre celulele canceroase și mediul lor – pregătind terenul pentru abordări inovatoare în tratamentul cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Jean-Marie Le Pen a murit

07 ian 2025, 14:27
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel