Aspartamul, folosit în muștar, lapte, Cola sau guma "zero zahăr", declarat "posibil cancerigen pentru oameni". Lista alimentelor care conțin aspartam și pe care le mănânci zilnic

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
aspartamul. FOTO: Freepik @rawpixel.com
aspartamul. FOTO: Freepik @rawpixel.com

Îndulcitorii artificiali prezenți în băuturile dietetice, așa-numitele ”zero zahăr”, sunt asociați cu cancerele. Unul din 4 copii consumă produse cu îndulcitori artificiali.

Unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume va fi declarat luna viitoare posibil cancerigen  de către un important organism de sănătate la nivel mondial, potrivit a două surse care au cunoștință despre acest proces, ceea ce îl va opune industriei alimentare și autorităților de reglementare, transmite Reuters.

Aspartamul, utilizat de la  sucurile dietetice produse de Coca-Cola la guma de mestecat, va fi catalogat în iulie ca fiind ”posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au declarat sursele.

Decizia IARC, finalizată la începutul acestei luni după o reuniune a experților externi ai grupului, este menită să evalueze dacă un produs este sau nu un pericol potențial, pe baza tuturor dovezilor publicate.

Ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță.

Acest sfat pentru persoanele fizice provine de la un comitet separat de experți al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.

JECFA, comitetul OMS privind aditivii, analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să își anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își va face publică decizia - pe 14 iulie.

Numai în SUA, potrivit unui studiu din 2017, 41,4% dintre adulți și 25,1% dintre copii folosesc îndulcitorii artificiali, care sunt integrați într-o gamă largă de produse alimentare, potrivit National Library of Medicine.

Vezi și: Tumoare cerebrală, confundată cu o infecție la ureche. Drama adolescentului care a murit în doar câteva săptămâni

Alimente în care se găsește aspartamul

Aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor și potențial de aromă. Este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantități egale din cele două substanțe.

Potrivit InfoCons, aspartamul se găsește în:

- băuturile aromate alcoolice și nealcoolice (bere cu sau fără alcool, cidru, rachiuri, răcoritoare pe bază de apă, fructe sau lapte)

- sosuri și muștar

- salate din legume sau paste făinoase cu sau fără carne și cu diferite sosuri

- conserve din fructe și legume

- conserve de pește, crustacee și moluște

- snack-uri

- deserturi pe bază de apă, lapte, grăsimi, fructe, ouă sau cereașe

- gheața alimentară

- produsele de coferătie pe bază de cacao, fructe uscate sau amidon

- paste tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscare sau grăsimu

- dropsuri și pastile aromate pentru împrospătarea respirației

- prodese de panificație

- produse dietetoce pentru slăbit sau destinate diabeticilor

- guma de mestecat.

Îndulcitorii artificiali, averstimente recente

Reamintim că încă de anul trecut, în urma unui studiu observațional de amploare, efectuat în Franța, s-a făcut o asociere între îndulcitorii artificiali, în special aspartam și acesulfam-K, și cancer.

Potrivit acelui studiu, realizat pe datele a peste 102.000 de adulți, s-a constatat un risc cu 13% mai mare de cancer general, cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta cancer se sân și cancere legate de obezitate pentru persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali, notează Medical News Today.

Aceasta a urmat unui studiu realizat de Institutul Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000, care a raportat că unele tipuri de cancer la șoareci și șobolani au fost legate de aspartam.

Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat creșterea riscului de cancer, iar metodologia celui de-al doilea studiu a fost pusă sub semnul întrebării, inclusiv de către EFSA, care l-a evaluat.

Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autoritățile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient.

IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în cadrul analizei sale din iunie.

Modificările recente ale rețetelor de către gigantul Pepsico (producătorul Pepsi Cola) demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de echilibrarea preferințelor de gust cu preocupările legate de sănătate.

Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru ca apoi să îl elimine din nou în 2020.

Vezi și: Tranzitul intestinal lent, semn al mai multor boli. Unele pot fi chiar psihice. 6 semne care reprezintă o urgență

Îndulcitorii artificiali, noi recomandări

De asemenea, nu mai departe de luna trecută, OMS a publicat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr (non-sugar ssweeteners, NSS, care includ acesulfam-K, aspartamul, advantame, ciclamatele, neotame, sacarina, sucraloza, stevia și derivații de stevia) și care recomandă să nu se utilizeze NSS pentru a controla greutatea corporală sau pentru a reduce riscul de boli netransmisibile.

Recomandarea se bazează oe concluziile unei revizuiro sistematice a dovezilor disponibile și sugerează că utilizarea NSS nu conferă niciun beneficu pe termen lung în privița reducerii masei corporale la adulți sau copii.

Mai mult decât, rezultatele analizei sugerează că pot exista efecte potențiale nedorite  în urma utilizării pe termen lung a NSS, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculate, precum și de morttalitate la adulți.

Singura categorie de persoane exceptate de la această recomandare a OMS este cea a prediabeticilor.

”Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutății pe termen lung.

Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce aportul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau de alimente și băuturi neîndulcite.

NSS nu sunt factori dietetici esențiali și nu au nicio valoare nutritivă.

Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceața din alimentație, începând de la începutul vieții, pentru a-și îmbunătăți sănătatea”, spune Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară, potrivit comunicatului OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel