UPDATE: „Pentru cetățenii ucraineeni, refugiați în Romania:
Dacă sunteți pacient cu transplant (indiferent de organul transplantat) sau pacient în dializă, contactați Asociația Transplantaților din România la adresa de e-mail [email protected]
Spuneți-ne ce medicamente aveți nevoie și unde vă aflați.
Puteți scrie în orice limbă”, au anunțat pe grupurile formate pentru ajutrul refugiaților din Ucraina, reprezentanții Asociației.
TEXT INIȚIAL:
„Alianța Pacienților Cronici din România - APCR – anunță că începând de luni 28.02.2022, pune la dispoziția refugiaților din Ucraina, callcenter-ul cu nr de apel 021.253.05.91, unde fiecare apelant va fi navigat prin sistemul de sănătate, va primi consiliere medicală de bază și psihologică, nutriție, dar și medicamentele necesare tratamentului indicat de medicii implicați, prin procurarea acestora de la producători.
Facem un apel la voluntari pentru traducere din limba ucraineană pentru refugiații care nu vorbesc engleza. Este un moment de răscruce pentru refugiați și trebuie să le dam certitudinea că nu sunt abandonați” a arătat Cezar Irimia, Președintele APCR, într-un mesaj postat pe Facebook.
Președintele Asociației Suport Mastocitoză România, Nidelea Vaia Nicoleta, a scris pe pagina de Facebook UNIȚI PENTRU UCRAINA, că refugiații din această țară care au mastocitoză, care este o boală rară, vor primi tratamentul de care au nevoie gratuit.
„Refugiații ucrainieni cu boli rare!
Vă rog mult să îi identificăm pe refugiații cu boli rare, cei a căror viață depinde dramatic de un medicament și au o boală extrem de rară.
Trebuie să fie ajutați.
Eu reprezint mastocitoza, un cancer foarte foarte rar de sânge.
Bolile rare pot fi hematologice, neurologice, enzimatice, endocrinologie, autoimune etc. Sunt oameni a căror viață e pusă în pericol permanent.
Dacă îi întâlniți, eu mă ofer să îi ajut îndrumându-i către ong-ul specific din România, către spitalul unde vor primi tratamentul necesar.
Tratamentul celor cu mastocitoză va fi asigurat 100% gratuit de Asociația Suport Mastocitoză România pe care o conduc.
SUUB Municipal București - Centrul de boli rare hematologice, Victor Gomoiu București - boli rare neurologice copii, Parhon București - boli rare endocrinologie.
Mulțumesc”, a anunțat Nidelea Vaia Nicoleta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.