Asociațiile de pacienți apreciază eforturile Ministerului Sănătății pentru asigurarea fondurilor necesare medicamentelor compensate și programelor naționale și progresele făcute în implementarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC).
Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor asociații de pacienți care au solicitat intervenția Ministerului Sănătății pentru asigurarea fondurilor necesare CNAS pentru decontarea medicamentelor și serviciilor de sănătate din programele naționale.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a prezentat și Guvernul României a aprobat Memorandumul care suplimentează bugetul CNAS cu 2,5 miliarde de lei pentru plata acestora. În ceea ce privește PNCC, după aprobarea Ordonanței care a făcut posibilă operaționalizarea medicinei personalizate, testarea genetică și radioterapia stereotactică, precum și multe alte servicii noi pentru pacienții oncologici, au fost adoptate câteva Hotărâri de Guvern necesare implementării PNCC.
Specialiștii oncologi din toată țara lucrează la elaborarea ordinelor de ministru care vor permite în perioada imediat următoare reorganizarea rețelei de oncologie, pentru un acces mai bun al pacienților la serviciile medicale de care au nevoie. Implementarea unui plan de sănătate care să răspundă așteptărilor pacienților oncologici este un proces, nu o decizie.
“Toți pacienții reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății! Lucrăm împreună cu specialiștii din sănătate pentru a le oferi bolnavilor de cancer acces ușor la diagnostic, servicii de asistență medicală și tratamente la cele mai înalte standarde. Sunt chestiuni administrative care nu se pot rezolva de pe azi pe mâine, decât în opinia unor persoane care nu cunosc nevoile pacienților oncologici. Performanța serviciilor medicale nu constă doar în câte ordine de ministru emite Ministerul Sănătății, ci într-o reformă reală a sistemului, care se construiește în timp!”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre lista de medicamente compensate și gratuite. Din noiembrie 2021 și până în prezent, Ministerul Sănătății a introdus 84 de noi medicamente, dintre care 23 pentru afecțiuni oncologice. În prezent, Ministerul Sănătății a inițiat HG pentru introducerea unor noi medicamente compensate pentru mai multe afecțiuni, aceasta aflându-se în avizare interministerială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.