Asociația spitalelor, susținută de ministrul Sănătății: „ar trebui să reprezinte o portavoce a unităților medicale”

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Înființarea unei asociații a spitalelor este susținută de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a spus că aceasta ar putea reprezenta unitățile medicale în negocierile cu autoritățile statului.

Spitalele din țară ar putea fi unite într-o asociație. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că înfiinţarea unei asociaţii a spitalelor ar reprezenta "o portavoce" a unităţilor medicale în negocierile cu autorităţile centrale, potrivit agerpres.ro.

„Încă înainte de a prelua portofoliul Sănătăţii mă gândeam că este nevoie de o organizaţie, de o asociaţie, care să poată fi o portavoce a spitalelor în negocierile cu ministrul Sănătăţii, cu preşedintele Casei şi, nu în ultimul rând, cu ministrul Finanţelor. Deci, avem nevoie de o asociaţie a spitalelor, ştiţi foarte bine.

Şi sper că în aceste două zile veţi lua o decizie în acest sens, pentru că vreau să discut cu reprezentanţii acestei asociaţii. Vreau să îi pun la masă pe acei reprezentanţi, astfel încât să negocieze inclusiv cu ministrul Finanţelor”, a precizat ea, în cadrul primei ediţii a Forumului Naţional al Spitalelor.
Sorina Pintea a mai arătat că își doește să se chimbe mentalitatea în sistemul de sănătate și mai multă empatie. Ea a adăugat că va continua vizitele inopinate în spitale.

„M-aţi auzit în nenumărate rânduri spunând că 80% din managerii de spitale din România nu au ce căuta în spitale. Şi foarte mulţi dintre dvs. - nu, poate, cei prezenţi aici - aţi făcut nişte comentarii. Dar ştiţi foarte bine că am dreptate. Spuneau pacienţii că îşi doresc curăţenie, mai multă empatie.

Aşa ceva nu se cumpără, ştiţi foarte bine. Am fost acuzată că fac vizite inopinate pentru imagine. Le voi continua, dar nu le-am făcut şi nu le voi face pentru imagine, ci pentru a avea grijă de cei pe care i-aţi auzit astăzi”, a menţionat ea.
Pintea a arătat că mai mulţi pacienţi i-au semnalat faptul că sunt nevoiţi să îşi cumpere medicamente, dar că în urma verificărilor a reieşit că unităţile medicale în care au apărut astfel de probleme aveau de fapt un excedent bugetar.

Posturile din sănătate, deblocate

Ministrul a contrazis şi ipotezele referitoare la blocarea unor posturi, menţionând că spitalele au posibilitatea de a face angajări.
„Discutăm despre finanţare, despre faptul că unii dintre pacienţi trebuie să îşi cumpere medicamentele, aşa cum aţi auzit. Să ştiţi că multitudinea de mesaje pe care le primesc la Ministerul Sănătăţii sunt în mare parte legate de aceste aspecte.

Şi am făcut şi nişte verificări. Spitalele respective aveau excedent. Deci puteau să achiziţioneze medicamentele necesare pacienţilor. Nu o făceau, nu ştiu de ce. Discutăm despre lipa de personal. S-a spus - inclusiv în presă, în ultima perioadă - că sunt blocate posturi, că nu există buget, că nu există contract semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Ba da, dragi colegi, în momentul în care bugetul de stat este aprobat, aveţi posibilitatea să scoateţi posturi la concurs. Şi nu să îmi spuneţi în calitate de manageri: «Noi am vrea, dar nu ne lasă directorul financiar». Sunt în sală câţiva care mi-au dat acest răspuns”, a precizat ministrul.

Ministrul Sănătății a mai spus la același evenimtnt că 2018 a fost „anul investiţiilor în oameni”, al majorărilor salariale, iar 2019 este „anul investiţiilor în echipamente, în dotări”. Anul 2020 va fi „anul programelor naţionale, al extinderii acestor programe”.
„Până la urmă, lucrurile se fac pe rând, într-o cronologie pe care am discutat-o cu toţii. Dar şi aici am întâmpinat probleme. Ştiţi foarte bine: cu unii dintre dvs nu se mai opreau discuţiile.

Îmi spuneaţi că doriţi servicii medicale noi. Un entuziasm care m-a cuprins, mărturisesc, şi pe mine. Pe alţii a trebuit să îi sun, să îi rog frumos să solicite aparatură medicală. A trebuit să facem noi demersuri la autorităţile locale, astfel încât să vă rog să cereţi bani.

Am fost în foarte multe spitale în ultima perioadă şi vreau să vă spun că am întâlnit oameni extraordinari, oameni care nu au ieşit în faţă prea mult, dar care m-au marcat. Sunt spitale mai mici, spitale de suport, care într-adevăr s-au luptat să supravieţuiască şi pe care aş dori să le felicit din tot sufletul. Un gând special pentru Spitalul Dezna din Arad”, a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel