Asociația Local American Working Group atrage atenția asupra riscurilor și potențialelor efecte negative pe care Proiectul de ordin privind modificarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaționale prevăzute în Listă, le-ar putea avea asupra pacienților din România.
„Atât terapiile biologice de referință, cât și cele biosimilare, sunt opțiuni terapeutice extrem de valoroase, însă decizia de tratament trebuie evaluată cu atenție de către medicul prescriptor pe baza diagnosticului, a factorilor de prognostic, a răspunsului pacientului la tratament și a expertizei sale medicale”, se arată într-un punct de vedere remis redacției de Asociația LAWG.
Reprezentanții acesteia subliniază că argumentele cu privire la mecanismul de optimizare a costurilor menționate în Referatul de Aprobare pentru ordinul în cauză sunt nefondate, în contextul în care există analize comparative care demonstrează că schimbarea tratamentului biologic de referință cu tratamentul biosimilar din motive non-medicale poate conduce în multe cazuri la o împovărare a bugetului din cauza esecului terapeutic. „Mai mult decât atât, în practică, există situații în care medicamentul biologic de referință are un preț de decontare mai mic decât medicamentul biosimilar relevant și de cele mai multe ori contribuția personală a pacientului este suportată de Deținătorul Autorizației de Punere pe Piață (DAPP)”, se arată în document.
Economia generată la bugetul de stat, argument în sprijinul căruia nu au fost prezentate dovezi solide în proiect sau argumentație, nu trebuie să prevaleze asupra sănătății pacientului și a independenței profesionale a medicului, subliniază reprezentanții LAWG.
„Apreciem că această decizie ar putea avea un impact negativ asupra calității vieții acestora și asupra rezultatului clinic, adâncind astfel criza sanitară deja existentă și generând o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate. Asociația LAWG consideră că măsurile propuse prin proiectul de ordin pot restricționa accesul pe piață al medicamentelor biologice originale. Având în vedere complexitatea tratamentului biologic, schimbarea terapiei necesită un efort susținut pentru a educa și familiariza pacientul cu dispozitivele noi , pentru a evita întreruperea terapiei precum și pentru a realiza un bun management al bolii. În contextul pandemiei, monitorizarea pacienților este deja un proces dificil din cauza accesului limitat al acestora la servicii de sănătate, iar recomandarea de schimbare a terapiei la pacientii stabili nu va face decât să îngreuneze acest proces” a declarat Jorge Ruiz Benecke, Președintele Asociației Local American Working Group.
LAWG reprezintă principalele companii globale de cercetare farmaceutică și biotehnologie prezente în România, format fiind din 13 membri: AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Janssen of Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi și UCB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.