Asistente medicale pot fi și persoanele care nu au promovat examenul de bacalaureat. Adrian Wiener medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a încearcat pentru a doua oară să treacă prin Parlament un proiect de lege privind promovarea obligatorie a examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare.
Reforma sistemului sanitar
Medicul Adrian Wiener a declarat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că ar fi dorit să ridice ștacheta prin adoptarea acestui proiect de lege. Absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, se vor putea înscrie în continuare la o școală postliceală sanitară.
”Este la a doua încercare de a fi propusă Senatului. E o parte esențială a reformei în sănătate, adică în măsura în care schimbăm puțin baza de selecție pentru personalul medical, în speță pentru asistentele medicale, în măsura în care deja există de mulți ani alternativa învățământului superior pentru aceeași calificare și pentru aceeași fișă a postului și pentru aceleași atribuții de serviciu există și alternativa parcursului educațional, ca facultatea de nursing, adică studii superioare, a declarat pentru DC MEDICAL, medicul Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Vezi și: Gălbenelele, ceai sau cremă. Beneficii pentru infecții, slăbit, constipație și imunitate
Creșterea independenței profesiei de asistent
Bacalaureatul este un examen național, astfel că promovarea acestuia reprezenta un pas esențial pentru reforma și creșterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovării acestui examen de maturitate
”Am considerat oportun să creștem puțin ștacheta pentru că marea majoritate a actului medical este în fereastra nursing-ului, în fereastra competenței medicale a asistentei medicale. Tendința este cam în toată lumea, de a crește independența profesiei de asistent medical, de a crește gradul de calificare. Lucrurile în sistemul medical se schimbă într-o dinamică atât de mare, încât trebuie să fim siguri că există capacitatea de a acumula cunoștințe pe tot parcursul vieții este esențială”, a mai subliniat Wiener.
Încredere în cadrele medicale
Respingerea proiectului de lege este cu atât mai greu de explicat cu cât inițiativa legislativă era susținută inclusiv de Ordinul Asistenților din România – organismul de reglementare a profesiei de asistent medical și moașe. Ordinul Asistenților Medicali din România a susținut proiectul de lege „tocmai pentru că ar crește prestigiul profesiei", ne spune medicul.
”Ordinul Asistenților Medicali din România a susținut legea, tocmai pentru că ar crește încrederea în profesia asistentului medical, ar crește credibilitatea asistentului medical, ar crește prestanța și calitatea actului medical. Practic, tinerii care nu își iau bacalaureatul se înscriu la școala postliceală, iar în primul an învață practice pentru bac. Ceea ce nu este legitim să se suprapună ciclurile, adică pregătirea pentru bac și pregătirea la școala postliceală. Sistemul acesta scoate undeva 15.000 de absovenți pe an, sistemul absolvind în anii buni undeva la 1500”, a mai precizat medicul.
Vezi și: Alunițele. Cum și când devin cancerigene și cine este expus
Bacalaureatul, necesar pentru pregătirea profesională
Promovarea examenului de bacalaureat este esențială pentru ca tinerii să își poată urma pregătirea profesională. Mai există depus un proiect de lege pentru echivalarea sau recunoașterea cursurilor școlilor postliceale în vederea înscrierii la facultatea de nursing. Există însă o condiție.
”Mai mult, există un proiect de lege solicitat din sistem de a se prescrie o echivalare cu studiile superioare, în măsura în care se pot înscrie în anul 1 sau 2 la facultatea de nursing, sau le sunt recunoscute anumite cursuri. Există în lege această posibilitate pentru absolvenții de postliceală de a-și complete studiile cu facultatea de nursing. Problema e că acolo îți trebuie BAC, ca să completezi parcursul profesional
Nu există profesie în România care să aibă o bază de inserție atât de largă, de la absolvent de liceu fără bacalaureat, la absolvent de facultate, chiar și cu master și doctorat. Știu asistenți medicali care au doctorat.
Există aceeași profesie, cu aceeași fișă a postului în spital pentru parcursuri educaționale complet diferite. Nu există așa ceva pentru nicio altă profesie din România”, a conchis Adrian Wiener.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.