Ashwagandha: planta ayurvedică cu beneficii pentru sănătatea mintală și fizică. De la medicina tradițională la tratamente moderne

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ashwagandha Foto: Freepik @nastiklis1992
Ashwagandha Foto: Freepik @nastiklis1992

Ashwagandha oferă multiple beneficii, de la reducerea stresului și anxietății până la îmbunătățirea performanțelor atletice și a calității somnului.

Ashwagandha, o plantă originară din India și Asia de Sud-Est, este cunoscută pentru beneficiile sale potențiale, cum ar fi îmbunătățirea performanțelor atletice și a somnului. Este un ingredient-cheie în Ayurveda, o medicină alternativă tradițională indiană.

A fost folosită de mii de ani pentru a ameliora stresul, a stimula energia și a îmbunătăți concentrarea. Numele botanic al plantei, Withania somnifera, se traduce prin „mirosul calului”, iar potențialul său de a crește forța este foarte cunoscut. Extractele sau pulberea de ashwagandha sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv anxietatea și problemele de fertilitate, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Reduce stresul și anxietatea

Ashwagandha, un adaptogen, este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce stresul și de a controla mediatorii, cum ar fi proteinele de șoc termic, cortizolul și JNK-1. De asemenea, reduce activitatea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA), un sistem care reglează răspunsul la stres. Cercetările sugerează că suplimentele de ashwagandha pot ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății.

Un mic studiu cu 58 de participanți a constatat că cei care au luat 250 sau 600 mg de extract de ashwagandha timp de 8 săptămâni au redus semnificativ stresul perceput și nivelul de cortizol, au îmbunătățit calitatea somnului și au redus anxietatea. Un alt studiu efectuat pe 60 de persoane a constatat că cei care au luat 240 mg de extract de ashwagandha pe zi, timp de 60 de zile, au înregistrat reduceri semnificative ale anxietății.

Cu toate acestea, o analiză din 2021 a concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru a forma un consens cu privire la cea mai potrivită doză și formă de ashwagandha pentru tratarea tulburărilor neuropsihiatrice legate de stres, cum ar fi anxietatea.

Reduce nivelul zahărului din sânge

Ashwagandha poate avea beneficii potențiale pentru persoanele cu diabet sau cu niveluri ridicate de zahăr din sânge, potrivit unei analize a 24 de studii. Tratamentul cu ashwagandha a redus glicemia, HbA1c, insulina, lipidele și markerii de stres oxidativ, posibil datorită proprietăților sale antidiabetice.

Citește și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic

Foto: Freepik @stockimagefactorycom

Poate îmbunătăți performanța atletică

Ashwagandha, o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, s-a constatat că are efecte pozitive asupra performanței atletice. Studiile au arătat că administrarea unor doze de ashwagandha cuprinse între 120 mg și 1.250 mg pe zi poate îmbunătăți performanța fizică, inclusiv forța și utilizarea oxigenului în timpul exercițiilor fizice.

În plus, s-a constatat că ashwagandha crește semnificativ consumul maxim de oxigen (VO2 max) la adulții sănătoși și la sportivi, o măsură a capacității cardiace și pulmonare. Un VO2 max optim este crucial pentru sportivi și non-atleți, deoarece un VO2 max scăzut crește riscul de mortalitate și scade riscul de boli de inimă.

Un studiu din 2015 a constatat că participanții care au luat 600 mg de ashwagandha zilnic și s-au angajat în antrenamente de rezistență timp de 8 săptămâni au prezentat câștiguri mai mari în ceea ce privește forța și dimensiunea mușchilor, comparativ cu un grup placebo.

Vezi și: Un nou studiu sugerează că zincul poate ameliora simptomele răcelii, dar nu o previne. Efectele suplimentării cu zinc asupra sistemului imunitar

Combate inflamația

S-a demonstrat că Ashwagandha, bogată în compuși precum WA, reduce inflamația la animale și la oameni, reducând potențial nivelul proteinelor inflamatorii precum IL-10.

Poate reduce simptomele unor afecțiuni de sănătate mintală

Ashwagandha poate ajuta la reducerea simptomelor afecțiunilor mentale, inclusiv depresia, la anumite populații. Un studiu a constatat că administrarea zilnică a 1.000 mg de extract de ashwagandha timp de 12 săptămâni a dus la reduceri mai mari ale depresiei și anxietății la pacienții cu schizofrenie.

Cercetări limitate din 2013 sugerează că ashwagandha poate îmbunătăți tulburările cognitive la pacienții cu tulburare bipolară. O revizuire din 2021 a concluzionat că aceasta poate ajuta la gestionarea depresiei, anxietății, insomniei și a altor probleme neurologice și legate de sănătatea mintală.

Contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a memoriei

Ashwagandha poate îmbunătăți funcția cognitivă la anumite populații, inclusiv la adulții în vârstă cu deficiențe ușoare și la persoanele cu schizofrenie. Studiile arată că administrarea zilnică a 600 mg de extract de ashwagandha timp de 8 săptămâni duce la îmbunătățiri semnificative ale memoriei, atenției și vitezei de procesare a informațiilor. Compușii ashwagandha au efecte antioxidante la nivelul creierului.

Poate ajuta la îmbunătățirea somnului 

Rădăcina de Ashwagandha este folosită în mod obișnuit pentru a promova un somn odihnitor și poate ajuta în cazul problemelor de somn. Studiile arată că administrarea zilnică a 600 mg de rădăcină de ashwagandha timp de 12 săptămâni a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului și vigilența mentală. Aceste rezultate au fost mai pronunțate la pacienții cu insomnie și la cei care au luat mai mult de 600 mg zilnic timp de 8 săptămâni sau mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel